1944 nyarán kezdték el építeni Horthy Miklós és családja számára a Gödöllői Királyi kastély déli oldalán a bombabiztos óvóhelyet Dr. Csonka Pál műegyetemi tanár tervei alapján. A bunker körülbelül 10 méter mélyen fekszik és 170 centiméter széles vasbeton falak határolják.
Az óvóhely 20 fő befogadására alkalmas, az 55 négyzetméteres tér két tartózkodó helyiségből és egy-egy illemhelyből áll. A bunkert 2010-ben felújították és a Hadtörténeti Múzeummal közösen kiállítást rendeztek benne. A tárlat a bunker építéstörténete mellett megidézi a háborús időszakot filmhíradók, Karády-dalok és tárgyi emlékanyag segítségével.
Gondoltam, a mélybe szállok, a háborús bunkerek mindig is érdekeltek, itthon is, külhonban is egyaránt. Mi ez a Horthy bunker Gödöllőn és hol van? Ez úgy van, hogy befizetsz, nyuggereknek is kell, egyedül nem szabad, vezetéssel lehet, bevárod a csoportot. Bevártam magam, egy negyedóra ücsörgés után kiderült, hogy én vagyok a csoport.
Így aztán elmentünk a vezetővel a kastély alsó részén balra a bejárathoz képest, aztán lementünk valami pincébe. Nem túl bunkerszerű, de mész lejjebb, egy kicsit azzá válik. Két helyiség van, szándék szerint valamennyire korhűen berendezve, aztán megtudhatsz részleteket. Ezt Horthynak építették, de a kormányzó sohasem járt itt lent. Mire ez valamennyire kész lett, kormányzó már sehol. Két kijárat lett volna, majdnem lett, nem lett. Előírás szerint 10 méterre vagy mélyebbre kellett volna, hogy a föld alatt legyünk, nem voltunk ott. Amikor kész lett, akkor valami méteres puha földréteg fedte a tetejét. De megúszott mindent, itt sohasem bombáztak, az elődintézmény meg valami szociális otthon volt itt, fűztőolajat tároltak benne, van fénykép, hogy térdig állt az olaj. . . hát dióhéjban ennyi lenne a Horthy bunker.