Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

RÖPKE UTAZÁS A KIRÁLYI MÚLTBA

Gödöllői Királyi Váró GödöllőGödöllői Királyi Váró Gödöllő a térképen

Érdekes 2023. decemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. január 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Korábbi gödöllői látogatásainkon ez az épület kimaradt a programunkból, mert a covid, majd tavaly télen a fűtési költségek megugrása miatt zárva volt az épület. Pedig ezt látni kell, a ritkasága és a szépsége okán.

A funkciójához illő megjelenésében is királyi épület feladata az volt, hogy az uralkodópár Ferenc József császár és Erzsébet királyné kényelmét szolgálja, akik Gödöllőre, az általuk ajándékként használatba kapott kastélyban való tartózkodásaikra érkeztek ide a fővárosból. Az elsőre felhúzott egyszerű, faszerkezetű pavilonépület helyett az Északi vasút az 1880-as évek elején építette meg a második várót, amelyet rekonstruálva ma is láthatunk.
Az ismeretlen tervező neoreneszánsz stílusban álmodta meg az egyszintes, kupolájával együtt mégis kétszintesnek tűnő Királyi Várót. olvasom egy ismertetőben. Ismeretlen tervező vagy mégis Ybl Miklós alkotása lenne az épület, ahogy sokan szeretik hinni? Ahogyan a helyi vezetőnk, egy idősebb hölgy is állította. Erről határozott állásfoglalást azonban nem találtam még szaklapokban sem, de az épület műemlékké nyilvánításakor Ybl Miklóst tüntették fel tervezőként.
A II. világháborús harci cselekmények nyomán súlyosan megrongálódott épületen végzett primitív állagmegóvási munkálatok nem sokat segítettek, ezért 2010-re rendkívül rossz állapotban került. Akkor azonban az épületen a Norvég Alap támogatásának köszönhetően(!) teljes külső és belső rekonstrukciót hajtottak végre.
A vonatról a tágas középső helyiségbe, a Hercegi Váróba érkeztek, amelynek a berendezését bordó kárpitú selyem zsöllyék és pamlagok adták. Ez a nagy váróhelyiség most némiképp sivár képet mutat, tényleg váróteremnek éreztük, hiszen mi is lenne a fal mellé állított székeken kívül egy ilyen helyen? Ottjártunkkor legalább volt egy szépen feldíszített karácsonyfa, mellette egy hanukia. Jobbra Erzsébet királyné halványsárga selyemmel bélelt várószobája, balra pedig Ferenc József zöld selyemtapétás váróterme nyílik. Ez a két, személyes királyi váró ma különbözőképpen, de mondhatni berendezve fogadja a látogatókat: a királyi váróteremben egy kisebb vasúttörténeti bemutatót láthatnak az érdeklődök, a női szakasz viszont tényleg nőies pihenőszobának, vagy mondhatni, majdhogynem szalonnak van berendezve. Gyakran tartanak itt a nagyteremben kulturális programokat is, ami örvendetes, de emiatt székek és színházi jelmezek vannak a királyi várók sarkaiba bezsúfolva, némileg stílszerűtlenül és hangulatrontóan.
Sok időt nem tudtunk itt tölteni, mert Gödöllőn meglehetősen problémás a parkolás, de még gyorsan megnéztem a Királyi Várótól pár lépésre lévő modern vasútállomást, amely kifejezett minimalizmusa ellenére vagy éppen azért(?) nagyszerűen társul neoreneszánsz szomszédjához.
A város felőli oldalon a parkolási nehézségek, a sínek felől pedig a benn álló szerelvények miatt nem sikerült az épületről igazi totálképeket készítenem.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Gödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - EgyébGödöllői Királyi Váró Gödöllő - Egyéb

Gödöllői Királyi Váró további értékelései

2022.06.03egyedül
Érdekes
Ma útba is ejtettem a híres királyi várót, zavartalanul körbesétáltam és be is mentem megnézni. Egy idősebb hölgy a barátnőjével és annak kutyájával töltötte éppen az idejét, egyébként ő volt a beengedő is, először nem értette mit akarok, de aztán meg én nem értettem, hogy mit nem ért, miért, mit...
2019.11.03a párjával
Átlagos
A gödöllői Királyi Várót az 1882-es eredeti tervek alapján újították fel a Norvég Alap támogatásával, és 2011-ben adták át. Három terem szolgálta az uralkodópár és kíséretének kényelmét. Külön szobája volt Erzsébet királynénak és Ferenc József császárnak, egymással szemben, a tágas hercegi...
Népszerű szállások a környéken
Erzsébet Királyné Szálloda Gödöllő - Kedvezményes ár reggelivel vagy félpanzióval
Kedvezményes ár reggelivel vagy félpanzióval
2024.12.23-ig
Erzsébet Királyné Szálloda Gödöllő
40.590 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval