Grassalkovich I. Antal (1964 - 1771), a 18. századi főnemesség egyik leggazdagabbja, királyi személynök, a Magyar Kamara elnöke, Mária Terézia bizalmasa.
Pár hete jártam Hatvanban, az ottani Grassalkovich kastélyban és szemléltem meg az előtte álló Grassalkovich szobrot is. A szégyen ott vetült rám, hogy rájöttem, hogy van az újhartyánin és a hatvanin kívül egy harmadik Grassalkovich szobor is, mégpedig Gödöllőn, a királyi kastéllyal szemben. És én azt még nem is néztem meg.
Nehéz tovább élni ezzel a tudattal, tehát rangrejtve, mint egy közönséges turista felpattantan a rozoga HÉV-re Budapesten és kisiettem a városból. Némi szoborsétával egybekötve ellátogattam ehhez a műhöz is, hiszen ez volt a hívó szó. Nagyon jó nézet a szobor háta mögül, a vállán keresztül nézni a vele szemben álló pompás épületet, aminek a tervrajzai a kezében vannak.
Gödöllői kirándulásunk során az útba eső szobrokat is fotóztam, ezek egyike volt Grassalkovich Antal, a családon belül I. Antal szobra, amely a város központi magjában, az ún. Alsóparkban található. Itt most minden adventi hangulatban úszik, korcsolyapálya, illetve a Karácsonyház is itt kapott helyet a parkban.
A szobrot 2013-ban avatták fel, amiről akkoriban úgy számolt be a Gödöllői Hírek helyi online újság, hogy ezzel régi adósságát teljesítette a város. A XVIII. században élt gróf nevéhez kötődik a kastély építése, de Gödöllő mezővárosi rangba emelése is. A Gödöllői Királyi Kastély a gróf - aki az egyik leggazdagabb főnemes volt korában - megbízása alapján Mayerhoffer András osztrák építész tervei szerint 1735-ben kezdődött el. Az egész alakos bronzszobor a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat támogatásával jött létre, Bíró János gödöllői szobrászművész alkotása a kastély főbejáratával szemben kapott helyet. Az alkotás azt a pillanatot örökíti meg, amikor a gróf a kastély tervrajzait nézegeti, az éppen zajló építkezés munkálatait ellenőrzi. Vagy esetleg a már elkészült épületet összehasonlítja a kezében lévő tervrajzzal.