Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A KISFIÚ A KIS BALÁZS

Kis Balázs GödöllőKis Balázs Gödöllő a térképen

Érdekes 2023. márciusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. március 13.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Nem egyszer szálltunk már meg Gödöllőn az Erzsébet Királyné Szállodában, eddig mégsem vettük észre a hotel egyik kijáratától pár méterre, valójában a város főterén lévő fiúcska-szobrot. Most viszont megláttuk, és bizony elsőre azt hittük, egy mese-macskát formáz, talán a csizmás kandúrt. Szégyellhetnénk talán ezt a feltételezésünket, mert közelebbről megvizsgálva az alkotást, kiderült, hogy a József Attila születésének 110. évfordulóján, 2015-ben felállított mű az "Altató" című verset, az abban szereplő kis Balázst idézi meg plasztikus formába öntve.
A felavatáskori beszédeket, cikkeket visszaolvasva kiderül az is, hogy a szobor megtervezésekor figyelembe vették a gyerekek véleményét is. Most is azt láttuk, hogy a kis Balázs korosztályának tagjai vagy a még kisebbek lelkesen futnak oda a bronz lurkóhoz, megpróbálnak felmászni is rá, valahogy bevonni őt a játékaikba.
Csak nekünk, fantáziánkban már meggyengült felnőtteknek jutnak eszébe olyasmik, hogy a versbéli üveggolyó itt már jócskán megkopott, fényét vesztette, hogy hiába próbáljuk a fiúcska arcát is meglátni, az felmászás nélkül nem lehetséges, a talapzatszerűségen a rajzok, a versidézetek csak nehezen kisilabizálhatók...
Ezek az unalmas tények az alkotásról, a többi kinek-kinek ízlésére tetszésére/nem tetszésére van bízva. Nekünk leginkább az volt a problémánk a kis szoborral, hogy nem találtuk benne a vers hangulatát! De nem baj! Biztosan van, akinek sikerül!
Aludj el szépen, kis Balázs. írta József Attila a költemény végén 1935 februárjában egy gödöllői kisfiúnak.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (3)
Kis Balázs Gödöllő - EgyébKis Balázs Gödöllő - EgyébKis Balázs Gödöllő - Egyéb

Kis Balázs további értékelései

2024.03.11egyedül
Érdekes
Nagyon tetszetős, egyedi ez a szobor, melyet József Attila ihletett meg. 2015 óta díszíti a teret. A vers részlete a talapzatán olvasható, melyre sokan emlékszünk.
Népszerű szállások a környéken
Erzsébet Királyné Szálloda Gödöllő - Pünkösd
Pünkösd
05.16-20.
Erzsébet Királyné Szálloda Gödöllő
42.435 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Aquarell Cegléd - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.22-ig
Hotel Aquarell Cegléd
89.610 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval