Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bohócos királyszobrok 1. - Szent István király lovas szobra

Szent István király lovasszobra GyöngyösSzent István király lovasszobra Gyöngyös a térképen

Átlagos 2022. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2022. július 1.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Gyöngyösön meglepően sok szobor van, különösen a városközpontban. Ha a Szent Bertalan templom (Nagytemplom) déli oldalához sétálunk, az épület melletti kis parkban két különös stílusú szobor, láthatóan ugyanazon művész alkotásai tűnnek fel. Valóban feltűnőek, mert rendkívül jellegzetes stílusúak, és ahogy hosszabban nézegettem őket, kezdett felrémleni, hogy az egy időben felkapott, sokat foglalkoztatott szobrász, Kő Pál alkotásai lehetnek. És tényleg az ő munkái.
De mit láthatunk Kő Páltól Gyöngyösön a Szent Bertalan templom szomszédságában? A párom szerint két liliputi alakzatot avagy humorosra vett bábszínházi figurákat... Ő így, ilyennek látta a műveket. Szíve joga, hiszen ő a néző. És hát, maradjunk annyiban, nekem sem lett kedvencem a városban ez a két szobor, de igyekeztem megérteni, miért ilyenek..., pedig hát nem várom el az üres pátoszt, az ájult tisztelet formai leképezését. Ám ezek a groteszk, bizony bohócra hajazó figurák nekem sem tükrözik, amilyen szerepük volt a megformázott történelmi alakoknak az ország és konkrétan Gyöngyös életében.

Kezdjük a történelmi, nem pedig a szoborállítási időrendben:
Szent István király lovas szobra
Lovas szobor ha ezt olvassuk, halljuk, egy olyan ábrázolás tűnik elénk, amelyben a lovas, többnyire délcegen ül a lován. Nos, itt a lovas, az állam-és egyházszervező Szent István nagy király a lova mellett álldogál, komoran, némiképp bizonytalanul, kezében templommodellt/makettet tartva. A lova is olyanformán néz le rá, mint aki szeretettel megérti az első királyunknak jócskán kijutott gondjait. A ló egyébként is sokkal hatásosabb, hadd ne mondjam, uralkodóbb figurája a kompozíciónak, mint a király maga.
Az alkotás háttértörténetéről meg kell jegyezni, hogy ez itt Gyöngyösön a Gellért-hegyi sziklakápolna előtt 2001 pünkösdjére felszentelt szobor egyfajta változata, amelyet már a következő esztendőben, 2002-ben felavattak a Nagytemplom előtt (később átköltöztették a mai helyére).
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (2)
Szent István király lovasszobra Gyöngyös - EgyébSzent István király lovasszobra Gyöngyös - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Avar Hotel Mátrafüred - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.01-ig
Avar Hotel Mátrafüred
65.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
68.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval