Mikor a gőzmozdonyt, ami azért az emberiség történetének egy korszakalkotó találmánya volt, leváltották a korszerűbb vasúti gépek, megmaradt a sok fekete óriás. és egyszer csak nem gőzölgött tovább. Mi legyen velük? Sok került un.
vasúti skanzenekbe, vasúttörténeti parkokba, néha egy-egy kisebb mozdony ki lett állítva valami állomás mellett egy mellékvágányon, én már vagy tízzel találkoztam különböző helyeken. És itt, Hatvanban található ez a két különleges behemót, a nagy háború maradványai. Érdekeségük még, hogy a két ellentétes oldalon "küzdöttek" a győzelemért. A Truman egyértelműen a szövetségesek járműve, neve amerikai elnöktől fakad, és többezer példánya szaladgált Európa sínpárjain. Hogyan hoztak ide ennyi borzalmas súlyú gépet? A háború után meg nem vitték őket haza, mert túl költséges lett volna, Európában meg mindenkinek csak szétlőtt mozdonyai voltak, hát a MÁV is vett vagy 500 darabot. . . a másik gép meg, a Bumbardó névre hallgató a németeké volt, ők szállítottak vele, a háború után meg leszereltek, civillé váltak ők is. Na, ezt a két nevezetes jószágot szemlélhetjük mg itt Hatvanban. Tényleg érdekes.
Nagy füves tér a Zagyva partján ahol különféle rendezvényeket is szoktak tartani. A lombkorona tanösvény is látható, de ez téli időben zárva van. A Zagyva hídjánál Nepomuki szobra áll. Van itt játszótér, gördeszkapark, padok és két szépen rendbetett mozdony is, melyeket érdemes körbe járni.