Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A bencés kolostor falai között

István Király Szálloda PécsváradIstván Király Szálloda Pécsvárad a térképen

2021. júliusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. május 7.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Elsősorban a kedvező ár miatt választottuk ezt a szállást, a másik fő szempont pedig az élmény volt, hogy egy valódi várban lakhatunk. Az évezredes (!!) történelmi múlttal rendelkező Pécsvárad valójában nem egy végvár funkciót töltött be, hanem egy erődített szerzetesei monostor volt, amelyet Szent István király még 998-ban alapított, és hazánk 2. bencés rendháza lett a pannonhalmi után 2 évvel. A török hódoltság idejéig töltött be meghatározó szerepet.
A várépület 1945-től az állami erdészet központja lett 1969-ig. A régészeti kutatások a monostor területén 30 éven át, 1987-ig tartottak, feltárták az épületek falait, restaurálták a 10. századi épületet, benne a kápolnát, kialakították a kőtárat, és látogathatóvá tették a monostor megmaradt részeit. Az 1980-as évek végén alakították ki a korábbi irodák helyén az éttermet, a fölé épült manzárdtető alatt a szállodát, 1988-ban adták át a látogatóknak.
Tehát az ősi vár-kolostor épületében a szálloda egy viszonylag új szülemény, és a berendezésben a mai napig a 80-as évek köszön vissza, leginkább az étterem és a közös terek bútorzatában.
Szintén a 80-as évek belsőépítészeti standardjainak következménye, hogy nincs légkondicionálás a szállodában, pedig az utólag épített manzárdtető miatt nagyon kellene. Ez talán a legfőbb negatívum, hogy borzasztó meleg volt a szobákban. Miközben a vár alsóbb részein, illetve a másik szárnyban a múzeumban a vastag falak és a kis ablakok miatt nyáron is megmarad a kellemes hűvös. Az ajándékboltban dolgozó hölgy mesélte, hogy sajnos a felújításkor szerették volna, de a légkondicionálást nem támogatták a pályázatban, de muszáj lesz a következő időszakban ezt megcsinálni, remélik, hogy lesz rá pályázati pénz.
Lift sincs, de ez csak érkezéskor és távozáskor, a csomagok cipelése kapcsán okozott számunkra némi nehézséget. Wellness nincs, de van egy illatszoba gyógynövényekkel. A gyerekeknek van egy kis játszósarok. A földszinten lévő étterem nagyon kellemes, itt többször is ettünk. A szálláshoz reggeli járt, a vacsorát külön rendeztük, de egyébként volt svédasztalos vacsora ajánlat is.
A reggelit a földszinten egy belső teremben szolgálták fel. Egyszerű, inkább nemzetközi 2 csillagnak megfelelő kínálat, de mennyiségre bőséges.
A standard szobában 2 ágy, tévé - kevés csatornával, a felújított fürdőszobában zuhanyzó volt.
A legfőbb pozitívum a nem mindennapi környezet, csodálatot várudvar a romokkal. A szomszédos múzeumot ingyen megnézhettük. A belső udvarban a gyerekek szabadon játszhatnak, rohangálhatnak. A vár cicáit is szeretettel keresték és simogatták.
Parkolási lehetőség a bejáratnál minimális, talán 6 hely van, viszont kicsit távolabb találni ingyenes helyeket. Van egy turisták számára kijelölt nagyobb parkoló, de én a közeli templomnál parkoltam le, ha a bejáratnál nem volt hely.
Bevásárlási lehetőség csak a főút mellett található "lent", ami gyalog egy jó kis túra, ráadásul visszafelé jelentős emelkedővel.
Összességében egy nagyon szép, különleges, történelmi hangulatú hely, nyugis, békés. Nekem nagyon tetszett, ajánlom. (de nem július-augusztusban).
Milyennek találod ezt az értékelést?
Személyzet:
Tisztaság:
Ár / érték arány:Kiváló
Kényelem:Átlagos
Szolgáltatások:Átlagos
Étkezés:
Elhelyezkedés:Kiváló
Fényképek (24)
István Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - EgyébIstván Király Szálloda Pécsvárad - Egyéb

István Király Szálloda további értékelései

2020.07.18a párjával
Kiváló
Feleségemmel 2020 július 13-17 között töltöttünk el pár napot a pécsváradi István Király Szállodában. Sok hozzászólóval ellentétben csak jót mondhatok el a helyről! Kezdem azzal, hogy nagyon szép helyen található a szálloda, már az első nap nagyot sétáltunk a szép tájban gyönyörködve. A recepciót...
2019.06.08a párjával
Kiváló
Nagy örömmel foglaltunk szobát ebben a gyönyörű várban. Nem is csalódtunk, mert a környék csodaszép.Sajnos kissé kellemetlen volt az éttermeken keresztül megközelíteni a szobákat. Napközben nagyon zajos a rengeteg várlátogató csoporttól.Csodálatos a vár felszentelt kápolnája, mely a mai napig...
2019.05.23a párjával
Átlagos
A Szálloda személyzete kedves,segítőkész.A környezet csendes,nyugodt,rendezett!Az egyszerű,kis étteremben felszolgált étel,finom volt.Negatívum,hogy a szobából csak az éttermen keresztül tudtunk csak közlekedni.A recepció a konyha és az étterem közé szorult!A parkolási hely nem zárt helyen van.
Ezek a szállások is érdekelhetnek
Tókert Fogadó Nagymányok - Ajándék éjszaka 6=7
Ajándék éjszaka 6=7
2024.08.08-ig
Tókert Fogadó Nagymányok
158.200 Ft / 2 fő / 7 éj-től félpanzióval
Thermal Panzió Igal - Igali lazítás fürdőbelépővel
Igali lazítás fürdőbelépővel
2024.12.22-ig
Thermal Panzió Igal
224.910 Ft / 2 fő / 7 éj-től félpanzióval
Harkányi Psoriasis Centrum Harkány - Senior ajánlat - Rekreáció nyugdíjasoknak
Senior ajánlat - Rekreáció nyugdíjasoknak
2024.12.22-ig
Harkányi Psoriasis Centrum Harkány
117.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval