Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

"Tibi gloria nobis exemplum"

Varkocs György várkapitány szobra SzékesfehérvárVarkocs György várkapitány szobra Székesfehérvár a térképen

Kihagyhatatlan 2022. júliusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2022. július 23.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Varkocs György várkapitány délceg szobra a Fő utcáról nyíló egyik kis utcában található. A szobrot a szomszédos pince pub kinti teraszának asztalai és napernyői ölelik körbe. A török invázió során Fehérvár 1543. szeptember 3-án esett el. Varkocs várkapitány 1541-ben Pestet védte a törökökkel szemben, majd 1543-ban Fehérvár várkapitánya lett. A végső csatában Varkocs vezetésével a várból kitörő várvédő magyar sereget a polgárok nem engedték vissza a városba a kapun, mondhatni kizárták őket, így estek el és haltak hősi halált. Ráadásul Szulejmán szultán a korábbi ígéretét megszegve nem engedett szabad elvonulást a polgároknak, így a polgári lakosok közül is sokan lettek a törökök áldozatai. Fehérvár egészen 1688-ig török fennhatóság alatt állt (1 év kivételével), szandzsák központként.

Varkocs György bronzszobrát az egykori Budai kapunál állították fel, hősi halála helyszínének közelében. Ünnepélyes felavatására a város törököktől való felszabadulásának 250. évfordulóján, 1938. május 19-én került sor. Erdey Dezső szobrászművész alkotása. A cím a szobor talapzatán olvasható, magyarul az irodalmi fordítása: "Tied a dicsőség, mienk a példa." A szobor talapzata a régi várfal köveiből készült.

18 éves koromig Székesfehérváron éltem, egyik kedves gyermekkori emlékem, hogy 1988-ban ünnepelte a város a töröktől való felszabadulás 300 éves évfordulóját. A város iskolásai játszották el a nagy csatát és a város visszafoglalását a belvárosban, a történelmi helyszíneken. Én egy török harcos voltam, meg is haltam a csatában.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
Varkocs György várkapitány szobra Székesfehérvár - EgyébVarkocs György várkapitány szobra Székesfehérvár - EgyébVarkocs György várkapitány szobra Székesfehérvár - EgyébVarkocs György várkapitány szobra Székesfehérvár - Egyéb

Varkocs György várkapitány szobra további értékelései

2022.12.10egyedül
Érdekes
Nos, ha hőst kellene mintázni, hát így kell. Kőkemény kiállás, arányos, délceg termet, félelmet nem ismerő tettrekészség. Varkocs György (ez volt az igazi neve?) várkapitány nevét nem nagyon hallottam idáig, Azok a várkapitányok, akik az irodalomban is szerepelek, megragadnak az ember fejében. A...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Platán Székesfehérvár - Napi árak
Napi árak
2024.12.23-ig
Hotel Platán Székesfehérvár
30.500 Ft / 2 fő / éj-től ellátás nélkül
Holiday Hotel Csopak - Előrefizetési kedvezmény
Előrefizetési kedvezmény
05.31-09.08.
Holiday Hotel Csopak
27.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
CE Plaza Hotel Siófok - Balatoni családi vakáció
Balatoni családi vakáció
06.02-09.01.
CE Plaza Hotel Siófok
42.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval