Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A sárga körtemplom

Prohászka templom SzékesfehérvárProhászka templom Székesfehérvár a térképen

Kihagyhatatlan 2022. novemberben járt ittÉrtékelt: 2022. november 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ha Fehérváron járva csak egy templomba akar az ember benézni, én ezt ajánlanám, bár a belvárosban van több "szokványos+ barokk katolikus templom is, a sárga Prohászka a vasútállomás közelében sokkal különlegesebb és nekem kívül-belül jobban tetszik. A templom másik hivatalos neve: Székesfehérvár-Vasútvidék Római Katolikus Plébánia. A templom nem régi, az 1930-as években épült az egyházközség alapító Prohászka Ottokár tiszteletére, aki a város püspöke volt. A templom klasszicista stílusú, a római Pantheonra emlékeztet. A sejtes felépítésű monumentális kör kupola igen látványos belülről, a fotók nem is adják vissza a valós képet. Az egyik oldalkápolnában helyezték el a Prohászka síremléket, itt nyugszanak a püspök hamvai díszes márvány szarkofágban 1936 óta.
A kertben van egy 100 kilós acél harang haranglábbal, hiszen a templomnak nem épült meg a harangtornya.
A templom bejáratától balkézre látható Prohászka Ottokár monumentális bronzszobra, serleggel a kezében néz le ránk.
A templom oldalkápolnáiban kis urnatemetőt alakítottak ki, ahová szintén be lehetett nézni, nemcsak a rokonokat engedik be.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (18)
Prohászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - EgyébProhászka templom Székesfehérvár - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hotel Platán Székesfehérvár - Napi árak
Napi árak
2024.12.23-ig
Hotel Platán Székesfehérvár
30.500 Ft / 2 fő / éj-től ellátás nélkül
Holiday Hotel Csopak - Előrefizetési kedvezmény
Előrefizetési kedvezmény
05.31-09.08.
Holiday Hotel Csopak
27.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
CE Plaza Hotel Siófok - Balatoni családi vakáció
Balatoni családi vakáció
06.02-09.01.
CE Plaza Hotel Siófok
42.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval