Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

I. Géza égbe kiált

Váci vár maradványai VácVáci vár maradványai Vác a térképen

Érdekes 2024. januárban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. január 26.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Visszajáró utazó vagyok Vácott, de őszintén szólva eddig nem tudtam róla, hogy van vára is Vácnak, pontosabban már csak várrom, de azért mégsem nevezném hitványnak, hiszen történelmi szempontból igencsak érdekesnek mondható. Vác már Szent István királyunk idején jelentős kereskedőváros és egyházi központ volt, a vár pedig egy másik Árpád-házi királyunk, I. Géza nevéhez köthető, akit itt temettek el 1077-ben. Vác kedvelt lakóhelye volt, itt hunyt el. A középkorban a Duna-felől Vác erős védelmet nyújtó várfallal volt körbevéve, a római limesek vonalán, az ún. külsővár mellett egy belsővár is kiépült.

A vár 1684-ben semmisült meg. Lerombolását Abdurrahman budai pasa rendelte el, aki meg akarta akadályozni, hogy a császári seregek használni tudják a későbbiekben. A terv mondhatni túlságosan is jól sikerült, hiszen két év múlva végleg felszabadult Vác a török megszállás alól, az ország teljes területéről sikerült őket kiűzni, azonban az egykori Duna-parti várat soha többé nem építették vissza.

A település déli részén, a Szent Kereszt Ferences templom körül láthatjuk a vár maradványait. A templomot Vártemplomnak és Barátok templomának is hívják a helyiek, amelyhez a part felől a Várlépcső vezet fel. I Géza király várfal tetején álló, Duna és az ég felé tekintő szobra különlegesen hatásos látnivaló (ld. fotók). Ha jól láttam, jelenleg is folynak ásatások vagy felújítások, mert a Várdomb egy része le van zárva. A templom előtti téren is munkálatok zajlanak, útfelújítás, inkább még csak kezdeti állapotban. Szóval jó nagy sár volt.

I. Géza sírhelye sincs már meg és maradványait sem sikerült megtalálni, mivel a sírhelyéül szolgáló régi bazilikát teljesen, az alapokig visszabontották, és helyére építették fel a ferencesek a XVIII. században a ma is látható templomot.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (9)
Váci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - EgyébVáci vár maradványai Vác - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Harangvirág 36 Vendégházak Kismaros - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.04.01-ig
Harangvirág 36 Vendégházak Kismaros
78.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től ellátás nélkül
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval