Kolodko: a Vár őrzője miniszobor Veszprém bemutatkozása
Mihail Kolodko (Kolodkó Mihály) ukrán-magyar szobrászművész, aki apró szobrairől ismert, melyekkel számtalan helyen találkozhatunk Magyarországon. A veszprémi Hősök kapujának nyugati pillérénél álldogál Ernő, a mini őr. Kolodko ezen alkotását Pajtás Ernő, a Magyar Királyi Koronaőrség utolsó parancsnoka ihlette.
Kihagyhatatlan 2025. szeptember 28.kollégákkal járt itt
Veszprémben 3 Kolodko Mihály miniszobor van, ezek közül ő itt Ernő, a Hősök kapujának őre. Ha felelé megyünk át a kapun, akkor a bal lábazatnál találjuk meg. A sapkáján lévő kis B betű a megrendelő, helyi vállalkozó és mecénás Török úr fia nevének - Balázs - a kezdőbetűje.
A veszprémi Tourinform iroda kirakatában fedeztem fel egy térképet, ami Kolodkó Mihály miniszobraihoz vezetett. Onnan nincs is messze a várvédője szobor. Meg is találtam egyből a Hősök kapujánál. Hosszabb leírás a befényképezett térképen található.
Kihagyhatatlan 2022. április 24.a párjával járt itt
Ahogy az ember halad befelé a veszprémi vár területére, nyilván a rutinosabbja ki szeretne tekinteni a völgybe, meg odaállni a király és királyné szobra elé, de ehhez át kell haladni a Hősök kapuján. Minden várban vannak/voltak hősök, ezt szokjuk meg, azért vár. Az utókor imádja a hősöket.
Na, de bemennél a kapun és hopp, ott van ám a kapuőr, Ernő maga! A kis fickó, aki - úgy tudjuk - Pajtás Ernő, aki a Magyar Királyi Koronaőrség utolsó parancsnokáról ihletődött, rendületlenül áll a vártán. Azt nem mondanám, hogy zord vagy barátságtalan, de eltökélt. Szóval, ha arra jártok, köszönni neki szépen, tisztelettel!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.