Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel a Bakony legszebb kirándulóhelyeit!

Ha ti is kimozdulnátok, de nincs ötletetek, hogy merre induljatok, mi szívből ajánljuk a Bakonyt egy kellemes kiránduláshoz. Barangoljatok a kőriserdőben, nézzétek meg az Odvaskői-barlangot, vagy a bakonyi Gyilkos-tavat, ha pedig városnézésre vágytok inkább, irány Zirc! Az ország egyik legszebb vidékére invitálunk titeket, ahol rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra.

Szállásajánlatok a Bakonyban>>

Álomszép lántivalók és kirándulás a BakonybanÁlomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban

 

Kőris-hegy és a Vajda Péter Kilátó

A Bakony legmagasabb pontja a 709 méteres Kőris-hegy, melyet az Országos Kéktúra is érint. Már messziről fel lehet ismerni annak a piros alapzaton álló fehér gömbnek köszönhetően, ami egyébként egy radar, melyet még az 1970-es években építettek a légiirányítás számára. Közvetlenül a radar mellett található az 1920-ban épült Vajda Péter Kilátó, ahonnan nem csak a Balaton és a Tapolcai-medence tanúhegyei, de tiszta idő esetén akár Székesfehérvár is látszik. Odvaskőről megközelítve a piros jelzést kell követni, míg délről, Bakonybél irányából a kéket. Mindkét esetben öt és fél kilométeres túrázással számolhatunk.

Álomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - Radarállomás a kőriserdő felett.Álomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - Radarállomás a kőriserdő felett.

 

Odvaskői-barlang

A Kőris-hegy nyugati oldalán található barlang geológiai és történelmi szempontból is izgalmas látnivaló. A 8-9 méter széles és 3 méter magas bejárat egy dolomitban kialakult belső üreget rejt, ami telente denevéreknek nyújt szálláshelyet. Már I. István idejében megemlítették hivatalos okiratokban a barlang nevét, ami később is fontos szereplője lesz a történelemnek, például a híres bakonyi betyárok is ide menekültek üldözőik elől. Ha saját szemünkkel szeretnénk látni, akkor az Odvaskői-pihenőtől egy bő kilométert kell sétálni.

Szállás tipp: A bakonybéli Bakony Hotel*** egy igazi, klasszikus hegyvidéki szálloda. A meseszerű patak szegélyezte 4 hektáros parkban hatalmas fenyők és medvehagyma ligetek veszik körül a kétszintes épületet, ahol mesés feltöltődés várja a vendégeket. Az ételérzékenyeknek külön jó hír, hogy lehetőség van vegetáriánus, gluténmentes és laktózmentes étkezésre is az étteremben. További részletek>>

 

Bakonybél

A Bakony éke ez az apró község, ami kis mérete ellenére számos látnivalót rejt. Az Erdők Házában erdészeti és természetvédelmi gyűjteményt nézhetünk meg, megcsodálhatunk egy több mint ezeréves monostort, ahol a bencés szerzetesek lekvárokat, teákat és söröket készítenek, de még csillagvizsgálót is találunk itt. A hangulatos épületek mellett választhatjuk ezt a helyet a kirándulások kiindulópontjának is, mert innen a Bakony számos természeti látványossága elérhető.

Szállás tipp: A Bakony vadregényes erdeitől övezett környezetében fekszik Bakonyi Csillag Vendégház, ahol békés pihenés vár mindenkit. A tulajok kellően távol laknak ahhoz, hogy a vendégek nyugalma zavartalan legyen, de elég közel, hogy bármilyen problémában segíteni tudjanak nekik. További részletek>>

Álomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - Pannon Csillagda, BakonybélÁlomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - Pannon Csillagda, Bakonybél

 

Bakonyi Gyilkos-tó

A Magas-Bakony egyik legkülönlegesebb helye a bakonyi Gyilkos-tó – hivatalos nevén Hubertlaki-tó –, ahol facsonkok merednek ki a mozdulatlan vízből. Leginkább az erdélyi Szent Anna-tóhoz hasonló, bár méterében igencsak eltörpül mellette. Csend és nyugalom fogad a tónál, amit legegyszerűbben az Odvaskői-pihenőtől tudunk megközelíteni, a K+ jelzést kell követni 3,4 kilométeren keresztül. Eredetileg vaditatónak készült, de ma már inkább csak a túrázók örömére szolgál, akik kulcsosházat és tűzrakó helyeket is találnak mellette.

Álomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - A bakonyi Gyilkos-tóÁlomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - A bakonyi Gyilkos-tó

 

Zirc

Magyarország legmagasabban fekvő városát a Bakony fővárosának is szokták nevezni, melynek jelképe az 1700-as években épült ciszterci apátság. Az apátság területén megtekinthetjük a Bazilikát, az Egyháztörténeti Kiállítást, a romkertet, valamint a Műemlékkönyvtárat. Aki az épületek helyett inkább a virágokban leli örömét nagyon lelkes lesz az apátság mellett található angolkert stílusú arborétum láttán, mely egy nemzetközileg is elismert természetvédelmi terület.
Ugyancsak Zircen található a Bakonyi Természettudományi Múzeum, de nem csak a falak között, hanem a szabadban is ámulatba ejt minket a természet a Pintér-hegyi parkerdő tanösvényen végigsétálva.

Álomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - A zirci Ciszterci ApátságÁlomszép lántivalók és kirándulás a Bakonyban - A zirci Ciszterci Apátság

 

Legyen szó történelmi emlékhelyekről vagy természeti csodákról, a Bakony nem fog csalódást okozni, és akár gyerekekkel is bátran nekivághatunk a túráknak.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Budapesten az elmúlt 5-6 évben több kulthely kezdte el forgalmazni a magyar és külföldi söröket, és igazán széles választékból szemezgethetünk, ha szeretjük, vagy meg szeretnénk ismerni a különleges söröket. Ezeken a helyeken - akár egy komoly borbárban - laza, vagy elegáns környezetben, akár különleges minőségű ételek kíséretében próbálhatjuk ki a legizgalmasabb hazai és külföldi sztárfőzdék söreit. Hogy könnyebben eligazodjunk, a legjobb budai és pesti kézműves sörözőket gyűjtöttük csokorba.
A disznóvágás a magyar falusi népszokások legismertebbike, mely mára a városi emberek számára turistalátványosság lett. Ehhez számos hagyomány és népszokás kötődik, most összegyűjtöttük nektek a legérdekesebbeket. Ha pedig olvasás közben meghoztuk a kedveteket a programhoz, mutatunk néhány olyan szálláshelyet, ahol akár családdal, akár barátokkal részt vehettek rajta.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.