Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

15 lenyűgöző római kori emlék és rom Magyarországon

Összegyűjtöttünk 15-öt a legfontosabb római kori emlékekből, hogy megkapjuk a választ a klasszikussá vált kérdésre: Mit adtak nekünk a rómaiak?

 

Pannónia provincia megszervezése az időszámításunk utáni 1. századra tehető, a tartomány a mai Dunántúlt foglalta magába. Elsősorban hadászati célok vezérelték a Római Birodalmat hazánkba, de a 3-4. századra a terület közigazgatási jelentősége is nőttön-nőtt, így a gazdaság fejlesztése is megkezdődött a nyugati részeken.

 

 

Aquincum (Budapest)

Budapest legjelentősebb római kori emléke egyértelműen az Aquincum, melyet az első írásos feljegyzések szerint valamikor i. u. 89-ben alapítottak, Domitianus császár uralkodása idején. Kezdetben katonai helyőrségként működött, majd miután egyre több légiót irányítottak ide, szükségessé vált a közigazgatás kialakítása is, és ez magával hozta polgáriasodását, a városi élet megalapítását. Manapság múzeum tekinthető meg az egykori település helyén, melynek keretében végigsétálhatunk a piac, a fórum és a közfürdő romjai között.

Római kori emlék Magyarországon - Aquincum (Budapest)Római kori emlék Magyarországon - Aquincum (Budapest)

Római kori emlékhelyek Magyarországon - Aquincum (Budapest)Római kori emlékhelyek Magyarországon - Aquincum (Budapest)

 

 

 

Scarbantia Régészeti Park és Római Kori Kőtár (Sopron)

Az 1970-es években kezdett feltárások eredményeként egy római romkert tárul a szemünk elé, ha a Scrabantia Régészeti Parkba látogatunk. A városi utak mellett egy lakóházba is bepillanthatunk, ahol egy padlófűtéssel ellátott lakószoba, valamint egy bronzműves műhely romjai is jól kivehetőek. Sopron másik jellegzetes történelmi helye a főtéren álló Fabricius- ház, mely a valaha ott állt római középületre épülve ma kőtárként funkcionál.

Római kori emlékek - Scarbantia Régészeti Park és Római Kori Kőtár, romkert (Sopron)Római kori emlékek - Scarbantia Régészeti Park és Római Kori Kőtár, romkert (Sopron)

 

 

Ferenczy Múzeumi Centrum Castrum (Szentendre)

Szentendre római kori öröksége a belvárosban, a Bükkös-patak által határolt dombon található, mely katonai táborként működött a 2. század végétől az 5. század kezdetéig. Az 1800-as években kezdődött ásatásokat követően freskókkal és padlófűtéssel felszerelt épületeket fedeztek fel itt, de a terület nagy része a mai napig feltárásra vár, kiállító épületeit leszámítva az övezet teljesen beépítetlenül áll.

Római emlékek Magyarországon - Ferenczy Múzeumi Centrum Castrum (Szentendre)Római emlékek Magyarországon - Ferenczy Múzeumi Centrum Castrum (Szentendre)

 

 

Villa Romana - Baláca római villagazdaság (Nemesvámos - Baláca)

A Nemesvámos és Veszprémfajsz között húzódó Villa Romana Baláca nem csak az országban, de Közép-Európában is páratlan méretű római villagazdaság, mely a 3-4. században épült grandiózus lakóépületeket és az egykori földbirtokosok gazdaságait rejti. Az eredeti 55 hektáros területből ma közel 2 hektár járható be, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a korabeli életmóddal és lakáskultúrával.

Római kori emlékhelyek Magyarországon - Villa Romana - Baláca római villagazdaság (Nemesvámos - Baláca)Római kori emlékhelyek Magyarországon - Villa Romana - Baláca római villagazdaság (Nemesvámos - Baláca)

 

 

Sibrik-dombi római erőd és az ispáni vár romjai (Visegrád)

Visegrád egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, a Sibrik-dombon egészen egyedülálló régészeti relikviák fogadják az arra kirándulókat. Az I. Constantinus császár ideje alatt emelt építmény olyan elképesztően erős volt, hogy még az 1970-es években is álltak helyenként másfél-két méteres falai. A vár tényleges használatban a tatárjárásig volt, 1242-ben sajnos teljesen leégett.

Különleges látnivaló a Dunakanyarban a római korból - Sibrik-dombi római erőd és az ispáni vár romjai (Visegrád)Különleges látnivaló a Dunakanyarban a római korból - Sibrik-dombi római erőd és az ispáni vár romjai (Visegrád)

 

 

Intercisa Múzeum - Római Kőtár és Romkert (Dunaújváros)

A létesítmény római kori leletanyagát a hajdani Intercisa nevű település lakóinak hagyatékai adják, de találkozhatunk Adonyból és Baracsról származó kincsekkel is. A bemutatott tárgyak segítségével betekintést nyerhetünk az egykori lakók mindennapjaiba, munkájukba és viseletükbe, de egy 2. századi fürdő maradványai is felfedezésre várnak Dunaújvárosban, az Intercisa Múzeum - Római Kőtár és Romkertben.

Római kori emlékek - Intercisa Múzeum - Római Kőtár és Romkert (Dunaújváros)Római kori emlékek - Intercisa Múzeum - Római Kőtár és Romkert (Dunaújváros)

 

 

Dr. Soproni Sándor Római Kori Kőtár (Bölcske)

Bölcske rendkívül gazdag ókori ereklyékben, annak ellenére, hogy valószínűleg katonai erődítmény nem üzemelt a településen. Kiemelt szerepét fekvésének köszönhette, hiszen a korabeli úthálózat egyik fontos állomása volt a dunai hídfőállás miatt. A víz alatti kutatások gyümölcsét találhatjuk tehát itt, melynek a pár éve épített Kőtár ad otthont jelenleg is.

Római emlék - Dr. Soproni Sándor Római Kori Kőtár (Bölcske)Római emlék - Dr. Soproni Sándor Római Kori Kőtár (Bölcske)

 

 

Lussonium Romkert (Dunakömlőd)

A mai Paks és Dunakömlőd helyén terül el az egykor Lussoniumnak nevezett római kori község romja, mely a 2. században emelt védelmi rendszer, a limes része volt. A katonai táborokhoz egy idő után a polgári közigazgatás is szorosan kapcsolódott, így nem meglepő, hogy számos önellátásra berendezkedett gazdasági épületet emeltek felszínre a 2003-ban kezdődött archeológiai munkák során, melynek következtében Tolna megye első romkertjét nyitották meg itt, a történelem iránt érdeklődők nagy örömére.

Római kori emlékek Magyarországon - Lussonium Romkert (Dunakömlőd)Római kori emlékek Magyarországon - Lussonium Romkert (Dunakömlőd)

 

 

 

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház (Szombathely)

1955-ben egy szerencsés véletlennek köszönhetően rendkívüli jelentőségű leletekre, az egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira bukkantak Szombathelyen. Az idő múlásával a szentély állapota tovább romlott, régi fényét csak 2011-es felújítását követően nyerte vissza. Manapság vallástörténeti múzeum működik az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház falai között, ahol az időszakos kiállítások mellett az ’Isis savariai otthona’ című tárlat során ismerkedhetünk meg az ókorban élt emberek hétköznapjaival.

Római kori emlék - Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház (Szombathely)Római kori emlék - Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház (Szombathely)

 

 

Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri bemutatóhely (Székesfehérvár)

A székesfehérvári régészeti parkban egy szempillantás alatt 2000 évet ugorhatunk vissza az időben. Történelmi tanulmányainkból a Gorsium talán ismerősen cseng, hiszen az ókori Pannónia egyik legfontosabb állomása volt. Az 1958 óta tartó feltérképezések során városfalak, kapuk, oszlopsorokkal díszített utcák, templomok és középületek kerültek felszínre, melyeket útikönyv és audioguide segítségével járhatunk körbe.

Római kori emlékek Magyarországon - Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri bemutatóhely (Székesfehérvár)Római kori emlékek Magyarországon - Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri bemutatóhely (Székesfehérvár)

Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri bemutatóhely (Székesfehérvár)Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri bemutatóhely (Székesfehérvár)

 

 

Cella Septichora Látogatóközpont (Pécs)

Tudtátok, hogy a pécsi Dóm tér alatt hatalmas kiterjedésű római kori temetőrendszer húzódik? A mindezt egyetlen komplexumba összefogó Cella Septichora Látogatóközpont jelentőségét a festett, bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített kripták adják, melyek 2000-ben az UNESCO Világörökség listájára is felkerültek.

Római kori emlék a Mecsek lábánál - Cella Septichora Látogatóközpont (Pécs)Római kori emlék a Mecsek lábánál - Cella Septichora Látogatóközpont (Pécs)

 

 

Várkazamata-Kőtár (Győr)

A Győr történelmi belvárosában épült Várkazamatának 1537-es fennállása óta rendkívül fontos rendeltetése van a város történelmében; kezdetben a várfalban kialakított bástyákban látott el védelmi célokat (egészen a török időkig), míg jelenleg fontos kulturális látnivalója a nyugat-magyarországi településnek. Az itt helyet kapott Római Kori Kőtár a környéken fellelt síremlékek, oltárkövek és kultuszképek kiállítóhelyévé vált, de emellett újkorból származó régészeti anyagok és egy különleges téglagyűjtemény is a tárlat részét képezi.

Római kori emlék - Várkazamata-Kőtár (Győr)Római kori emlék - Várkazamata-Kőtár (Győr)

 

 

Őrtornyok a limes vonalán

Az egykori limes, kereskedelmi, valamint hadiutak mentén számos őrtornyot találhatunk, melyek az évszázadokkal ezelőtt betöltött védelmi és megfigyelő szerepük helyett ma leginkább a kikapcsolódást szolgálják. Keressük fel a vigántpetendi-, a verőcei-, vagy a leányfalui római őrtornyokat, és az ellenség fürkészése helyett gyönyörködjünk az elénk táruló panorámában!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha baráti társasággal vagy a család több tagjával mennétek el egy hosszú hétvégére, esetleg néhány napra, a legjobb választás egy olyan vendégház, mely több szobával és közösségi térrel is rendelkezik. Gyűjtöttünk néhányat, melyek a pihenéshez és az aktív kikapcsolódáshoz is jó kiinduló pontok lehetnek.
Visegrád minden évszakban zseniális úti cél: fantasztikus éttermek, jobbnál jobb szálláshelyek, és prémium wellness szállodák adják meg az alapot a pihenéshez, hogy az ezernyi látnivalót, kirándulóhelyet már ne is említsük. Tökéletes hely arra, hogy kipihenjétek a mindennapok nyüzsgését, vagy feltöltődjetek a természetben, hiszen a környéken - a Dunakanyar és a Pilis szebbnél szebb látnivalóinak köszönhetően - kirándulóhelyekből sincs hiány.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
Esztergom legizgalmasabb látnivalói, nevezetességei, programlehetőségei
Ha a Dunakanyarba tervezünk kirándulni, akkor Esztergom kihagyhatatlan állomás. Már egynapos program keretében is mindenki megtalálja a neki tetsző időtöltést, legyen az akár a történelmi emlékek meglátogatása, vagy egy romantikus séta a szűk macskaköves utcákon.