Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Olvass bele a világ legnagyobb könyvébe Szinpetriben! – magyar Guinness rekordok

1420 kilogrammot nyom az a 346 oldalas kötet, mely nemcsak Magyarország, hanem a világ legnagyobb könyve is egyben. Ezért a mesebeli alkotásért az Aggteleki Nemzeti Park délkeleti határáig, Szinpetriig kell menni. Ám más különleges kirándulóhelyekkel is készültünk, ha szeretnél ráakadni még néhány Guinness rekorderünkre. Te jártál már mindegyiknél?

 

Mit kell tudnod a Guinness-rekordok könyvéről?

1955-ben adták ki az első olyan kötetet, mely a világ legnagyobb rekordgyűjteményeit tartalmazza (hitelesítve). Ez volt a Guinness-rekordok könyve, melyet Sir Hugh Beaver ügyvezető igazgató hívott életre.

 

A Világ legnagyobb könyve, amit csak 8 ember tudna kinyitni

Csöppnyi kis falu bújik meg a vadregényes Észak-Magyarország bércei között, a hűvösen csordogáló Jósva patak mentén, ami a szépségén túl az egyedi kincseivel is lenyűgözi még a sokat látott vándorokat is. Igen, ez a varázslatos, nagyjából 200 lelket számláló Szinpetri, melyet a zempléni hegyek ölelnek át.

A borsodi község szívében, a főútról lekanyarodva már tábla hirdeti, hogy különleges látványosság bújik meg a faluban. Mégpedig a felújított magtárban található, 4,18x3,77 méteres Örökségünk – a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei című óriáskönyv. A 4 év alatt készült kiadványon összesen 26 ember dolgozott, míg borítója 13 marha bőréből készült el. A látványosság 2010 óta hivatalosan is beírta magát a Guinness-rekordok könyvébe az értelmi szerzők, Varga Béla és fia, a papírmérnök Varga Gábor legnagyobb örömére, akik állítólag még a dubai emírnek és a bhutáni királynak sem adták el a gigantikus művet.

Az Aggteleki Nemzeti Park természeti kincseit bemutató kuriózumot a legerősebb ember sem lenne képes egyedül elolvasni. A borító felnyitásához ugyanis 8 személy együttes erejére lenne szükség – már, ha nem állna rendelkezésre a speciális lapozógép.

Látogatás előzetes bejelentkezéssel lehetséges!

Magyar Guinness rekordok - a Világ legnagyobb könyve / Fotó: World's Largest Book / Világ Legnagyobb Könyve Facebook oldalaMagyar Guinness rekordok - a Világ legnagyobb könyve / Fotó: World's Largest Book / Világ Legnagyobb Könyve Facebook oldala

 

 

A helyszínen egyébként még másik 3 izgalmas tárlatot is megcsodálhatsz

A szomszédos, hangulatos vízimalomban kapott helyet a rekonstruált Papírmalom, valamint a régi Egyházi és Bibliai könyvgyűjtemény. Ezeken túl érdemes megtekinteni a Gutenberg nyomda és tárlatot, ahol a középkor nyomdászati berendezéseihez, mechanizmusához, illetve a híres feltalálóhoz és nyomdászhoz, Gutenberg Jánoshoz is közelebb kerülhetsz.

Tipp: Ha minden kiállítást megnéztél, akkor pillants fel az épületek mögötti domboldalra, ahol az Aggteleki Nemzeti Park címerállata, a foltos szalamandra képe rajzolódik ki előtted a fűszálak között egy 1045 négyzetméretes területen! A 96 méter hosszú alkotás csodásan keretbe foglalja majd a Szinpetriben eltöltött kirándulást.

 

 

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton a gyerkőcök „dolgoznak”

A Guinness-rekordok könyvébe 2015-be került be a Budai-hegységben található Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, mely a maga 11,7018 kilométerével a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi- és kereskedelmi szolgálatot egyaránt gyerekek végzik. A Széchenyihegy állomást és a Hűvösvölgyi állomást összekötő szakaszon összesen 6 helyen tudsz megállni az év minden napján, menetrend szerint. A teljes szakaszon való utazás pedig nagyjából 40-50 percet vesz igénybe.

Fedezd fel a Normafa, a Csillebérc, a Virágvölgy, a János-hegy, a Szépjuhászné és a Hárs-hegy legszebb kirándulóhelyeit! Erre lapul a Budakeszti-vadaspark, a Makovecz Imre-kilátó, a Tündér-szikla, de akár libegőzhetsz is, ha inkább a lábadat lógatnád. A kisvasút történelméről további érdekességeket is megtudhatsz, ha útba ejted a Hűvösvölgy állomás I. vágányánál létrehozott interaktív tárlatot.

A rekorder gyermekvasút első szakaszát 75 évvel ezelőtt, 1948 nyarán adták át.

Magyar Guinness rekordok - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút / Fotó: Gyermekvasút, Budapest Facebook oldalaMagyar Guinness rekordok - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút / Fotó: Gyermekvasút, Budapest Facebook oldala

 

 

Séta a Dinnyés Várparkban, páratlan építmények között

Egy ugrásra a Velencei-tó nádasaitól, Dinnyésen máris beléphetsz a múlt kapuján. A világon is egyedülálló Várpark kéthektáros birodalmában a szabad ég alatt barangolhatod be a történelmi Magyarország 46 csodálatos erődítményének kicsinyített mását. A létesítmény különcségét az adja, hogy az apró várak az eredetijük anyagából készültek el, így földből, téglából vagy fából emelt erősségeket is szép számmal találsz majd. Az Alekszi Zoltán által épített Várpark 4 ízben is bekerült már az Guinness-rekordok könyvébe (2018, 2019, 2020, 2021).

Extra! Az Alekszi Zoltánnal, a dinnyési Várpark megálmodójával és tulajdonosával 2023 tavaszán készített interjúnkat itt olvashatod >>

Magyar Guinness rekordok - dinnyési VárparkMagyar Guinness rekordok - dinnyési Várpark

 

Nézd meg a 614 szent emlékét őrző Szentek falát és az Árpád-kori települések világát felelevenítő, fatemplomos, veremházas Skanzent is! A természet szépségeinek felkutatásához azonban a közeli, összesen 15 km-es Madárdal-tanösvényt vedd célba, ami egy 3, egy 4 és egy 8 km-es szakaszból áll pallóhíddal, kilátóval, festményekkel és táblákkal megspékelve!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Már megint nem mozdultatok ki hétvégén? Változtassatok ezen! Utazzatok el Magyarország fantasztikus wellness szállodáiba, ahol gyógyvizes medencékben csobbanhattok! Dobjátok fel a mindennapokat egy gyógyító fürdőzéssel, melyhez adunk egy kis segítséget is…
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.