Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Négyszeres Guiness Recorder a dinnyési Várpark és Skanzen - beszélgetés Alekszi Zoltánnal

Különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak Dinnyésre a Várparkba. A 2 hektáron 46 makettvár fogadja a történelem iránt érdeklődőket, de azok számára is érdekes lehet a kiállítás megtekintése, akik fogékonyak a szenzációkra: a Várpark immár negyedik alkalommal vált Guiness Recorderré. Alekszi Zoltánnal, a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodójával és tulajdonosával beszélgettünk.

Sokunk számára az Egri Csillagok története, az egri várban dúló csaták egy olyan világot idéztek meg, ahol a hősiesség, az összetartás egyedülálló. A magával ragadó könyv Alekszi Zoltán számára azonban több volt, mint mese: alapja lett egy álomnak. Fiatalként ugyanis arról álmodozott, hogy saját várat épít, felnőttként azonban ennél többet akart. Meg is valósította.

Ma egy 20 000 négyzetméteren elterülő várparkot tudhat magáénak, melyben a rekonstrukciós kísérletekkel tervezett várak egyre csak szaporodnak. Ma 46 makett várat számolhatunk itt, de ezeken túlmenően egy szekérvárat és egy palánkvárat is megtekinthetünk. 

A dinnyési a Várpark a világ legnagyobb vármaketteket bemutató kiállítása - Fotó: Várpak és Skanzen, DinnyésA dinnyési a Várpark a világ legnagyobb vármaketteket bemutató kiállítása - Fotó: Várpak és Skanzen, Dinnyés

 

„Az Egri Csillagok adta a szikrát, ám felnőttfejjel már azt gondoltam, több van ebben, mint az, hogy a saját váram kapitánya lehessek. A történelem mindig is érdekelt, így hamar ráébredtem arra, hogy a várainkról szinte alig tudunk valamit. Történelmi kutatások alapján tudjuk, hogy a régi Magyarország területén egykor mintegy 10 000 vár állt, de sajnos ezek részlegesen, vagy teljesen elpusztultak. Nagyon kevés olyan várunk maradt, ami látogatható, így megszületett az ötlet, hogy legyen egy olyan hely, ahol a várainkat újra épített formában megismerhetjük.” – mesél a kezdetekről Zoltán. 

A munka 2013 áprilisában indult, egy évvel később, 2014 nyarán 18 vár bemutatásával megnyílt a Várpark. Különlegessége abban rejlik, hogy alapos kutatómunkát követően rekonstruálják a várakat, majd Zoltán saját maga áll neki megépíteni az egyes építményeket. Ami eredetileg is fából volt, az fából, a kőépületeket kőből, a téglavárakat téglából készíti el.

Ezzel valóban unikálisat alkot, nemcsak, hogy feltehetően ő az egyetlen, aki saját kezűleg várakat épít, de a Várpark a világ legnagyobb vármaketteket bemutató kiállítása is. Munkáját negyedik éve Guinness rekord oklevéllel ismerik el. 

„Nincs könnyű dolgunk, hiszen sok esetben a 6-800 éve elpusztult várakról semmilyen ismeret nem áll rendelkezésünkre. Ezekben az esetekben túl sokat nem tudunk tenni. Ha találunk olyan régészeti nyomokat, alaprajzokat, kutatási eredményeket, amik alapján el tudunk indulni, akkor a rekonstrukciós munkákat és a tervezést követően elkészítem a várat. A parkban egy történelmi Magyarországot ábrázoló, sétánnyal körülvett térképre kerülnek fel az épületek, megyei pontossággal. Ma 46 vár látható, ezek közül a legkisebb 80 cm magas, míg a legnagyobb eléri a 2,5 méteres magasságot. – avat a részletekbe, majd hozzáteszi – A terv, hogy 65-70 vár épüljön meg. De az idő nem függvénye ennek, haladok, ahogy a lehetőségeim engedik.”

20.000 m2-en ma 46 makett várat nézhetünk meg - Fotó: Várpak és Skanzen, Dinnyés20.000 m2-en ma 46 makett várat nézhetünk meg - Fotó: Várpak és Skanzen, Dinnyés

 

Az őszi és a téli idényben két további várral bővült a kiállítás, a Jászberényi és a Szentkirály várát építette meg Alekszi Zoltán

„A Jászberényi vár Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel. Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült” - tette hozzá Zoltán a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodója, tulajdonosa.

Ha a kiállításra érkezünk már a látvány önmagában is megragadó, de a makett várak megtekintésén túl többet is kapunk. Érkezéskor a nagyobbak számára egy 15 perces kisfilm vezet végig a várak történetén, a kisebbek pedig egy 6,5 perces, manókkal illusztrált mesefilmen keresztül tudhatnak meg többet a várakról. A film megtekintése után érdemes végigsétálni az ösvény mentén, így minden egyes várat alaposabban megismerhetünk – ebben segítenek a három nyelven elkészített várleírások is. 

A park további attrakciókkal is készül, 1:1 méretarányos szekérvárat és egy 30 méter átmérőjű palánkvárat is megtekinthetünk

Mint Zoltán elmesélte, hiányt érzett abban, hogy a történelmi tanulmányainak nincsenek tárgyi bizonyítékai. A szemléltető anyagok hiányát pótolta mindaz, amit a Várparkban megalkotott: „Nem csak a gyerekek számára élmény az itt töltött idő, hanem a felnőttek számára is újat adhat a park, és a nyugdíjasok is nagy örömmel látogatják. Sokan fájlalják, hogy mindez az ő idejükben nem létezett, ennek hiányában a történelem tanulás is nehezebben ment. Remélem, hogy a mai fiataloknak is éppen olyan élmény lesz a történelemben való ilyen jellegű kirándulás, mint egykor nekem volt. Várkapitánynak lenni igazán felemelő érzés.” – fogalmazott Alekszi Zoltán. 

További két várral bővült a kiállítás - Fotó: Várpak és Skanzen, DinnyésTovábbi két várral bővült a kiállítás - Fotó: Várpak és Skanzen, Dinnyés

 

A park az egész család számára tartogat programokat

Kézműveskedésre van lehetőség, továbbá megtekinthetünk egy Árpád-kori skanzent is, ahol azoknak az életét ismerhetjük meg, akik kiszorultak a várakból. A veremházak és a mesterségek bemutatására szolgáló építmények (kőfaragó, halász, bőrmíves, nemezkészítő) mellett egy Kárpát medencét felölelő, 11 tájegység darabjait bemutató fazekas kiállítás is helyet kapott. Végül tekintsük meg a 300 méteres falon felsorakozó szentek gyűjteményét: az Oroszi fazekas család 617 szentet ábrázoló szobor kiállításával szintén egyedülállót alkotott.

 

Fedezzétek fel ti is a dinnyési Várpark és Skanzent>>

Szállások a környéken>>

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Múltról regélő műemlékek, gazdag kulturális kincsek, ízletes borok és különleges legendák szövik át Eger barokk belvárosának szinte minden pontját. A rengeteg izgalmas látnivaló mellett azonban szuper programok is rejtőznek a történelmi településen. Szálljatok be az időgépbe és keressétek fel a város alatti pincerendszert egy izgalmas utazás kedvéért, vagy csöppenjetek bele a Jóbarátok sorozat híres kávézójának mindennapjaiba!
Tudtátok, hogy az olaszországi Pisa városához hasonlóan Észak-Magyarországon is rábukkanhattok egy ferde toronyra? Pedig így van! Kövessetek minket, mert ezúttal „kiemelkedő” látnivalók nyomába szegődtünk, amelyek gyönyörű panorámát és szuper történeteket ígérnek a lelkes felfedezőknek! Íme 5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.