Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl

Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.

Szállástippek Székesfehérváron>>

 

Bory-vár

Bory Jenő (1879-1959) szobrász- és festőművészként és építészmérnökként tevékenykedett, díszes várának pedig minden egyes szegletét a felesége, Komócsin Ilona iránti érzései ihlették.

Tudtad, hogy Bory Jenőközel 40 éven át építette – saját tervei, fantáziája és a terepviszonyok mentén – az örök szerelem szimbólumaként számontartott, „magyar Tádzs Mahal”-ként is emlegetett Bory-várat?

Építőkövekbe zárt versek, rajongások, csókok, ölelések…
Az építmény minden zegzuga tartogat valamilyen romantikus részletet, anekdotát (legyen szó akár a hitvesi szeretet kápolnájáról, vagy a műteremről). Ami pedig a vár történetét illeti: 1912-ben, amikor Bory Jenő felvásárolta az egyholdnyi területet, még csak egy piciny présház és borospince volt rajta, majd 1923-tól 1959-es haláláig évről évre alakította, bővítette, fejlesztette. A művész legtöbbször a két kezére hagyatkozott, alkalmi segítséget csak ritkán kért. Szobrok, festmények, mozaikok, díszkutak és üvegfestmények ékesítik a tereket, amelyek olykor a legváratlanabb pillanatban inspirálnak: kapd őket lencsevégre!

Érdekesség, hogy a vár egyik legkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott anyaga a kvarcbeton, amelyet éppen Bory Jenő használt az elsők között Magyarországon. Az újdonság ereje végigsöpört a legtöbb alkotóelemen: betonból vannak az ajtó- és ablaktokok, oszlopok, kupolák, korlátok, lépcsők, sőt a kerti díszkutak, medencék, szobrok és domborművek is.

Napjainkban Bory Jenő leszármazottai és az általuk létrehozott alapítvány őrzi és fejleszti a várat, amelynek hivatalos weboldáról kalandtúra-feladatlapokat is letölthetünk, ha játékos formában szeretnénk felfedezni az ékszerdobozba illő épületet.

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - Bory-várSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Bory-vár

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - Bory-várSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Bory-vár

 

Országalma

„Libertates Civitatis Albensis a S. rege Stephano concessae”, azaz Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta – olvashatjuk a Városháza tér közepén található díszkútba vésett, latin sorokat. Az 1943-as Országalma márványkút Ohmann Béla alkotása, amely a város történelmi múltját, pontosabban a Szent Istvántól kapott szabad királyi város jogállást hivatott szimbolizálni. Az Országalmát három oroszlán tartja, melynek mindegyike egy-egy címert őriz (országcímer, városcímer, II. András címere).

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - OrszágalmaSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Országalma

 

 

Szent István Király Múzeum

Az ország egyik leggazdagabb régészeti gyűjteményének lehetünk szemtanúi, ha ellátogatunk a Szent István Király Múzeum városi kiállítóhelyeire, amelyek gyönyörű történelmi épületekben kaptak helyet. A múzeum szakemberei a régészet mellett a néprajz, a képző- és iparművészet, valamint a helytörténet tárgyi és szellemi örökségének gyűjtését, feldolgozását, kutatását, megőrzését és bemutatását tűzték ki legfontosabb céljukként. Izgalmas információ, hogy a gyűjtemény már a ‘80-as évek elején meghaladta az 1 millió tárgyat.

Számos új létesítményt is megcsodálhatunk a múzeum berkein belül – ilyen például a Csók István Képtár, a Budenz-ház, a Fekete Sas Patika, a Schaár-gyűjtemény, valamint a Palotavárosi Skanzen.
Utóbbi a Rác ut­ca 11. szá­m alatt található, így érdekes atmoszférába csöppennek a látogatók: Palotavárosra ugyanis a tízemeletes panelházak jellemzők, de van itt szerb ortodox templom, és természetesen néhány olyan épület is, amely a hagyományos népi építészeti elemeket sűríti magába.

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - Szent István Király Múzeum/ Fotó: ittjartam.huSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Szent István Király Múzeum/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy
Tartsatok velünk az Országos Kéktúra 7. szakaszán, mely a bakonyi erdők világába kalauzol el bennünket! A sokszínű dombok, völgyek és lélegzetelállító kilátópontok mellett kulturális értékekben és változatos programlehetőségekben is bővelkedik ez a terület, így akkor is érdemes nekivágni az útnak, ha nem a többnapos gyalogtúrák vonzanak minket a Gaja-völgybe.

 

 

Történelmi órajáték és Óramúzeum

Csípd el te is a naponta 5 alkalommal (10:00–18:00 között minden órában, egészkor) megszólaló, székesfehérvári órajátékot, amelynek a Kossuth udvarban lehetsz szem- és fültanúja! A harangjátékkal megbolondított látványosság olyan legendás történelmi alakokat tár elénk, mint például Szent István, Imre herceg, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit, Mátyás király és Beatrix királyné.

Tipp: Az órajáték épületében egy nem mindennapi magángyűjteményben is gyönyörködhetsz (bejelentkezés szükséges, amelyre 10 főtől van lehetőség).

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - ÓrajátékSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Órajáték

 

Székesfehérvár gasztro: éttermek, cukrászdák, kávézók>>

 

Kati néni szobra

Még keresed a szerencsédet? Akkor irány Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra a Liszt Ferenc utcában, hiszen a helyiek szerint a szobor (mára már fényesre kopott) orrának megérintése szerencsét hoz! Kocsis Balázs szobrász alkotását 2001. november 25-én, éppen Katalin napján avatták fel, az igazi Kati nénivel pedig még a ‘60-as években találkozhattunk, mint piaci árus. Messze híres volt kacsa- és libaételeiről, amiket saját zsírjában sütött olyanra, hogy mind a tíz ujját megnyalta az éhes vásárlóközönség.

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - Kati néni szobraSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Kati néni szobra

 

 

Rózsaliget

Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége, a magas ásványianyag tartalmú vizet adó Csitáry-kút a pazar Rózsaligetben található. Az ásványvíz közel 200 méteres mélységből bugyog a felszínre, amely azért is csodás, mert éppen akkor fedezték fel, amikor termálforrások után kutattak a környéken.

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - Csitáry-kút, RózsaligetSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Csitáry-kút, Rózsaliget

 

 

Árpád Fürdő

A modern technika és a bámulatos szecessziós stílus kettősségét ötvözi a mozaikos törökfürdőjéről (is) híres Árpád Fürdő, amely először 1905. december 31-én nyitotta meg kapuit. A kupolás műemléképületet 2010-ben teljeskörűen felújították, helyreállították többek között a díszburkolatokat, stukkókat és a faragott kabinsort. A törökfürdő mellett sokan keresik még az arab és a török pezsgőfürdőt, valamint a patkó és piskóta medencét. Sőt, az új épületben szauna, gőzkabin és élményzuhany is kényezteti a fáradt utazókat.

Székesfehérvár kincsei, látnivalói - Fotó: Székesfehérvári Árpád Fürdő facebook oldalaSzékesfehérvár kincsei, látnivalói - Fotó: Székesfehérvári Árpád Fürdő facebook oldala

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.