Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval

Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!

 

Siófokon túl Balatonfüredet szoktuk a Balaton fővárosaként, lüktető centrumaként emlegetni, méghozzá egy olyan családias-barátságos vibe kíséretében, amely az év bármely szakában képes lecsendesíteni a rohanós életvitelünket. Kéz a kézben jár tehát ez a kettő hangulat a tóparti városban: vibráló és relaxáló, miközben programok, kikapcsolódási lehetőségek hosszú sorával lát el minden korosztályt. Mutatjuk, mi milyen bakancslista mentén indulnánk neki ennek a festői, pulzáló észak-balatoni ékszerdoboznak.

 

Tagore sétány

Ha létezne olyan verseny, ahol a leggyönyörűbb és ábrándozásra legalkalmasabb fasort díjazzák, akkor kérdés nélkül élmezőnyben végezne a Tagore sétány. A part mellett és az árnyas fák alatt andalogva kémlelhetjük a Balatonon ringatózó hajókat, és ugyanitt hömpölyöghetünk az augusztusi borhetekre érkező tömeggel, jókedvvel a poharunkban.

Balatonfüred látnivalók - Tagore sétányBalatonfüred látnivalók - Tagore sétány

 

 

 

Jókai Emlékház

Az emlékmúzeumként működő villa története egészen 1857-ig nyúlik vissza, Jókai Mór és felesége, Laborfalvi Róza ugyanis ekkor tett először látogatást Füreden, amely egyből nagy hatással volt rájuk. Tíz esztendővel később megvásárolták a telket, ahol a villa épülete napjainkban is áll, ahol az író-ház enteriőr típusú kiállítás olyan izgalmas részletekkel vár, mint Jókai íróasztala, távcsöve, ásványgyűjteményének jeles darabjai, valamint feleségének színpadi kellékei és más relikviái.

Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Jókai Emlékház/ Fotó: ittjartam.huBalatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Jókai Emlékház/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Vaszary Galéria

A kiállítótér –, ami egykor hercegprímási nyaralóként funkcionált – Vaszary János festőművész munkáinak reprezentatív válogatásával tárta szélesre kapuit. Azóta pedig olyan csodálatos képzőművészek munkáit tekinthettük meg a galéria falain belül, mint Rodin, Joan Miró, Keserü Ilona, Hemző Károly, vagy Rippl-Rónai József.

Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: Vasary Galéria facebook oldalaBalatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: Vasary Galéria facebook oldala

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A feltöltődés fellegvárai – Mutatunk TOP 10 balatoni wellness szállodát
A sűrű, akár monotonnak érződő hétköznapok forgatagát talán nem is lehetne jobb helyen kipihenni, mint egy hibátlan, balatoni wellness szállodában. Az északi és a déli partról egyaránt hoztunk most inspirációt, ha olyan helyet keresel, ahol a wellnessrészleg, a kulináris élvezetek, a relaxáló atmoszféra, és a hotel kollégáinak kedvessége egyaránt topon van. Vedd hát elő hazai bakancslistádat, és véss fel rá néhányat a TOP 10 szálloda közül!

 

 

Esterházy strand

Az Esterházy strand területe télen-nyáron tökéletes ötlet, hiszen szezonon kívül közpark jelleggel, ingyenesen látogathatjuk, a nyári szezon során pedig az egyik legjobb csobbanós élményeket nyújtja (a Kisfaludy stranddal egyetemben). Ha pazarul parkosított plázsra, megunhatatlan tihanyi látképre, és biztonságos fürdőzésre vágysz, akkor mindenképp biggyeszd fel a bakancslistádra!

Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Esterházy strand/ Fotó: balatonfuredistrandok.huBalatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Esterházy strand/ Fotó: balatonfuredistrandok.hu

 

 

Modern Műtár

2024. március 29-én újra kitárta kapuit a balatoni régió legfrissebb kortárs kiállítótere, a Modern Műtár (MoMű). A legelső fotókiállítást – Nemes Judit és Szöllősi-Nagy András gyűjteményének testhez kapcsolódó darabjait – április 27-től látogathatjuk, május 10-én pedig Vera Molnar-emlékkiállítás költözik a MoMű falai közé, ahol a kedvenc, úgynevezett művészettörténeti „háziszentjeire” ismerhetünk rá, köztük Dürerre, Cezanne-ra és Klee-re.

Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: Modern Műtár facebook oldalaBalatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: Modern Műtár facebook oldala

 

 

Groenk Deli

Ha a program- és látnivaló-kavalkádban megéheztél, szinte nincs is jobb hely, ahová betérhetnél Füreden, mint az ország egyik legjobb burgerét kínáló Groenk Deli, ami faszenes grilljével, szuper delikát kínálatával, valamint gasztro programokkal teszi fel az i-re a pontot. A stabil és egyben ínycsiklandónak ígérkező étlap olyan elemekkel kecsegtet, mint a különböző steakek, rántott csirke, töltött paprika, zöldborsófőzelék, és az éhes közönség egyik kedvence: a császármorzsa. Érdemes a borok vagy a kisüzemi sörök közül válogatni, sőt a saját Groenk Deli-féle ginük is fantasztikus ötletnek bizonyul.

Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: Groenk Deli BalatonfüredBalatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: Groenk Deli Balatonfüred

 

 

Pazar Coffee Company

És ha mindezek után (vagy épp előtt) egy kis koffeinnel ráznád fel a napot, akkor Füred egyik legnépszerűbb specialty kávézóját, a Pazar Coffee Company-t az Aranyhíd sétányon találod. Olyan isteni feketéket kortyolhatsz itt, mint a világospörkölésű etióp, a Rómában pörkölt brazil, a guatemalai vagy épp Costa Rica-i kávék. Sőt, ha inkább a teák szerelmese vagy, akkor sem kell csüggedned: Japán, Kína és Tajvan legfinomabb teáit tálalják. Válassz mellé friss péksüteményt, szendvicset vagy épp bagelt, vagy ha itt indítod a napot, reggelizz úgy, mint egy király: chia- és tápiókapuding, házi granola, joghurt, gyümölcsök, kekszek és sütik (gluténmentes, laktózmentes és paleo változatban is) várják, hogy végigkóstold őket!

Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: pazarcoffeecompany.com Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval - Fotó: pazarcoffeecompany.com

 

 

Balatonfüredi Borhetek

Talán nem túlzás a város legikonikusabb rendezvénysorozatának hívni az augusztusi napsugarakkal teletöltött borheteket, ahol a balatoni száraz fehérborokon innen és túl számos izgalmas nedűt megkóstolhatsz, sőt nem csak a poharadat, hanem a gyomrodat is teletöltheted. A Balatonfüredi Borheteket idén 2024. augusztus 9-e és szeptember 1. között rendezik meg a Tagore sétányon.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A családi nyaralás sokkal több előkészületet igényel, mint amikor egyedül utazunk valahova, arról nem is beszélve, hogy a létszámmal arányosan a költségek is nőnek. Ugyanakkor számos kiváló hotelt találunk idehaza, ahol a gyerekek ingyen szállhatnak meg – cikkünkben most ilyen szállásokból szemezgetünk!
1420 kilogrammot nyom az a 346 oldalas kötet, mely nemcsak Magyarország, hanem a világ legnagyobb könyve is egyben. Ezért a mesebeli alkotásért az Aggteleki Nemzeti Park délkeleti határáig, Szinpetriig kell menni. Ám más különleges kirándulóhelyekkel is készültünk, ha szeretnél ráakadni még néhány Guinness rekorderünkre. Te jártál már mindegyiknél?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.