Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Programok a Petőfi-emlékév alkalmából, nem csak irodalomkedvelőknek

2023.07.31 | 7 perc

Petőfi Sándor költő forradalmár július 31-én áldozta életét a Segesvár melletti fehéregyházi ütközetben. Az egyik legismertebb magyar költő életútjáról, alkotásairól, összetéveszthetetlen karakterének jól és kevésbé ismert részleteiről idén kifejezetten sokat tanulhatunk, hiszen születésének 200. évfordulóját ünnepeljük egész évben. Mazsolázz a csokorba gyűjtött programokból, és éld át a 19. század egyik legmeghatározóbb alakjához fűződő élményeket!

„Azt gondoljátok: a költés szekér. Mely ballag széles országútakon? Sas a költés; hol nem járt senki sem, Ő arra indul fennen, szabadon” – írta Petőfi Az utánzókhoz című versében, amelyből izgalmasan kidomborodik ars poeticájának egyik fontos pontja, miszerint a költészet a szabadságról és új utak felfedezéséről szól. Most pedig rajtad a sor, hogy feltérképezd azokat a kihagyhatatlan programokat, amelyeket a Petőfi-emlékév alkalmából hoztak el nekünk a szervezők!

 

Petőfi szülőház, a Petőfi kultusz zarándokhelye, Kiskőrös

A Petőfi Sándor tér 5. szám alatt a mai napig eredeti állapotában láthatjuk a forradalmár költő szülőházát, és a 19. század első harmadának autentikus berendezési tárgyait, illetve a korabeli szokásokat, tradíciókat. Állandó és időszaki kiállításokkal, tárlatokkal egyaránt ismerkedhetünk, sőt a múzeum egyedülálló, kortárs képzőművészeti gyűjteménnyel is rendelkezik.
Emellett a szülőház szomszédságában a Petőfi Műfordítói Szoborpark remekeire is rácsodálkozhatunk, ahol jelenleg 18 szobor mesél Petőfi fordítóiról.

Tudtad, hogy ő a legismertebb magyar költő a világon? Alkotásait több mint 50 nyelvre fordították le!

Programok a Petőfi-emlékév alkalmából - Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum KiskőrösProgramok a Petőfi-emlékév alkalmából - Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Kiskőrös

 

 

Költő lenni vagy nem lenni – Kiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, PIM

Ha kíváncsi vagy egy olyan összművészeti, performansz jellegű tárlatra, amellyel jelentősen eltérnek a tradicionális bemutatók látványától, akkor a Petőfi Irodalmi Múzeum új állandó kiállítását Neked találták ki! Mindezt a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére alkották meg a Károlyi-palota felújított részein. Extra különlegesség: a tárlat nem életrajzi adatokra, hanem az alkotó szövegeire épít, kilépve a kultikus Petőfi-elemzések kereteiből. Egy-egy teremben színházi és filmes díszleteket, sőt interaktív videóinstallációkat is felfedezhetsz.

Petőfi 200 programok - Petőfi Irodalmi Múzeum BudapestPetőfi 200 programok - Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest

 

János vitéz (h)arcai, PIM

2023. augusztus 31-ig érhetők el azok a komplex, utazó múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyeket szintén Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készítettek elő. A program –, melynek egy János vitéz bábpályázat nyertes műveit bemutató installáció is a része – általános iskolás gyermekeket szólít meg. Legyen szó mesefoglalkozásról, kooperatív dramatikus társasjátékról, vagy rendhagyó irodalomóráról – minden kisdiák megtalálja a hozzá leginkább passzoló foglalkozásokat.

 

Déri Múzeum, Debrecen

Színről színre Petőfi címmel láthatunk időszaki kiállítást, múzeumpedagógiai tárlatot a debreceni Déri Múzeumban. A három szekcióra bontott múzeumi élmény a forradalmár három, kiemelkedően fontos – színész, költő és katona – szerepét hivatott átadni. Emellett az a színpad is elénk tárul, amelyet Orlai Petrich Soma: Petőfi Sándor Debrecenben című jól ismert festménye mentén alakítottak ki. Irány az interaktív Színről színre Petőfi című tárlat!

Programok a Petőfi-emlékév alkalmából - Déri Múzeum Debrecen Programok a Petőfi-emlékév alkalmából - Déri Múzeum Debrecen

 

 

Petőfi Sándor Emlékháza, Kiskunfélegyháza

Várhatóan 2023. őszén nyílik újra a felújítás miatt zárva tartó emlékház, ahol többek között Petőfi „életútját, családját, iskoláit, életének helyszíneit, költői szárnypróbálgatásait, szerelmeit” mutatják be, természetesen a Kiskunfélegyházához kapcsolódó tisztelet és emlékek mellett 1860-tól napjainkig. Az újranyitással kapcsolatos információkért, programlehetőségekért keresd a múzeum honlapját!

Petőfi és kortársai Győrben

A győri   Esterházy-palota csodás helyszínt biztosít a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében megvalósult Petőfi-kiállításnak, amely a 19. század elejének atmoszféráját, és főként a korabeli győri irodalmat mutatja be, tágabb kontextusba helyezve a megyeszékhelyhez kötődő alkotókat országos viszonylatban is. A kiállítás a győri színház és a társadalmi élet akkori fellegvárát, a Lloyd-palota környezetét jeleníti meg.

 

A mi Petőfink, Szentendre

Zeneszámokat, előadásokat, korabeli és kortárs irodalmi műveket hallgathatunk és nézhetünk meg különböző QR-kódokat beolvasva a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár homlokzatáról.

Játékos feladatokkal tarkított túra a fülöpházi homokbuckáknál

Nyár végén izgalmas kalandra invitálnak a Kiskőröstől mindössze 40-50 kilométerre található fülöpházi homokbuckákhoz. Tudtad, hogy a homokból képződött, alföldi halmokat Petőfi is megénekelte?
Az 5 kilométeres, körülbelül 3-4 órát felölelő túra a Naprózsa Erdei Iskola parkolójából fog indulni, célja pedig nem más, minthogy a résztvevők nyomonkövessék a klímaváltozást a homokbuckákon keresztül. Időpont: 2023.08.26.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár a Balaton népszerűségéhez nem ér fel, mégis kiváló opció a nyári melegben a Velencei-tó, mely a fővárosból autóval és vonattal is könnyen elérhető. A hűsítő fürdési lehetőségek mellett látnivalókból sincs hiány, össze is gyűjtöttünk nektek néhányat!
Ülök a Várkert Bazár talán legszebb pontján, ahol a Lánchídtól az Erzsébet hídig teljes szépségét mutatja a Duna és a pesti oldal. Jönnek, mennek az emberek, kevés magyar szót hallani, de jó látni, hogy ilyen népszerű a Várkert Bazár és a budai várnegyed. A szépen felújított és virágokban pompázó bazári oldalon találhatjuk a Monkey Éttermet, mely tökéletes helyszíne egy kellemes ebédnek vagy kávézásnak. Az étterem séfjével, Hodnics Tamással és az üzletvezetővel, Oó Krisztiánnal beszélgettünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.