Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ha unod a pancsolást – izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül

Bár a Balaton népszerűségéhez nem ér fel, mégis kiváló opció a nyári melegben a Velencei-tó, mely a fővárosból autóval és vonattal is könnyen elérhető. A hűsítő fürdési lehetőségek mellett látnivalókból sincs hiány, össze is gyűjtöttünk nektek néhányat!

 

Katonai Emlékpark, Pákozd

A Velencei-tótól nem messze található Mészeg-hegyen nyílt meg az 1848. szeptember 29-i pákozdi csata emlékére létrehozott Katonai Emlékpark. A szabadtéri múzeum központi helyén látványos obeliszk kapott helyet, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környékre, de nem csak emiatt érdemes felkeresni a látogatóközpontot. Haditechnikai kiállítások, izgalmas relikviák, animációs filmek kalauzolnak el bennünket a szabadságharc eseményei között, emellett a 20. század meghatározó eseményeire is megemlékezhetünk egy 1956-ban alkalmazott barikádnak és lánctalpas tanknak köszönhetően. Szállástippek Pákozd környékén>>

Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Katonai Emlékpark (Pákozd)Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Katonai Emlékpark (Pákozd)

 

 

Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum

Kisgyermekkel is szuper családi program a tó északi partjának egyik legnépszerűbb kiránduló célpontja, a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum. A 96 hektáros területen feketefenyők és molyhos tölgyek között sétálhatunk a kökörcsinek színes virágainak társaságában, miközben a legkisebbek örömére a gím- és dámszarvasok, valamint a madarak életébe is beleshetünk. A látogatás végén 9 állomásos erdészeti tanösvény várja a túrázni vágyókat, melynek csúcspontja egy 15 méter magas kilátó és egy kalandjátszótér. 

Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Fotó: Pákozdi Pagony Vadaspark és ArborétumIzgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Fotó: Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum

Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Fotó: Pákozdi Pagony Vadaspark és ArborétumIzgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Fotó: Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum

 

 

Bence-hegyi kilátó, Velence

Velence község legmagasabb pontján, 2018-ban nyitotta meg kapuit a 20 méter magas Bence-hegyi kilátó, mely a helyi lakosság szavazatai alapján Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervei szerint készülhetett el. A torony különlegessége – az elhelyezkedése mellett –, hogy minden szögből más formájúnak tűnik, de természetesen legnagyobb érdeme a csúcsra vezető 118 lépcsőfok leküzdése utáni 360 fokos panoráma. A felfelé vezető zárt lépcsőházban még egy kiállítást is megtekinthetünk, mely a környék élővilágát mutatja be, ezután pedig tényleg nincs más hátra, mint a Budai-hegység, a Vértes és a Bakony vonulatainak ámulatba ejtő látványa. Szállástippek Velencén és környékén>>

Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Bence-hegyi kilátó (Velence)Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Bence-hegyi kilátó (Velence)

Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Bence-hegyi kilátó (Velence)Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Bence-hegyi kilátó (Velence)

 

 

Várpark, Skanzen, Szentek fala, Dinnyés 

Az Egri csillagok adta az ötletet a park kialakításához, mely 2013-as építése óta hozza lázba az idelátogatókat. Egy Nagy-Magyarország formájú sétányon haladva korabeli váraink makettjeit tekinthetjük meg, melyből egy 2018-as számlálást követően 44 darab készült el a dinnyési parkban. A Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült helyen emellett egy XI. századi Árpád-kori település mását is megismerhetjük, fatemplom, gazdasági- és melléképületek, sőt egy honfoglaláskori szekérvár rekonstrukciójával együtt. Szállástippek Dinnyés környékén>>

Izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Várpark és Skanzen (Dinnyés)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas látnivalók a Velencei-tó körül - Várpark és Skanzen (Dinnyés)/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Négyszeres Guiness Recorder a dinnyési Várpark és Skanzen - beszélgetés Alekszi Zoltánnal
Különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak Dinnyésre a Várparkba. A 2 hektáron 46 makettvár fogadja a történelem iránt érdeklődőket, de azok számára is érdekes lehet a kiállítás megtekintése, akik fogékonyak a szenzációkra: a Várpark immár negyedik alkalommal vált Guiness Recorderré. Alekszi Zoltánnal, a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodójával és tulajdonosával beszélgettünk.

 

 

Gárdonyi Géza Emlékház, Gárdony

1863. augusztus 3-án látta meg a napvilágot neves írónk ebben a gárdonyi kis házban, mely 1963-tól múzeumként működött, 2007-ben pedig irodalmi emlékházzá nőtte ki magát. A tárlat célja Gárdonyi munkásságnak bemutatása az alkotói folyamatok segítségével, mely során megismerkedhetünk különleges titkosírásával, sőt annak megfejtésével is. Műveinek legszebb kiadása mellett személyes tárgyai is megtalálhatóak itt. Az épület szomszédságában 2011-ben készült el az egri vár kicsinyített másolata, ahol az íróra emlékezve évről évre előadják történelmi művének legfontosabb momentumait. Szállástippek Gárdonyban és környékén>>

 

 

Kaktuszkert, Agárd

Igazi mesevilágba csöppenhetünk az agárdi kertben, ahol a tulajdonos Lojek Géza szenvedélyében gyönyörködhetünk tavasztól a hideg beköszöntéig. 2-3 méteres óriás kaktuszok, pár centis pozsgások és igazi mexikói hangulat vár, ha felkeressük a házat, amely amellett, hogy díjmentesen látogatható, még vásárlási lehetőséget is biztosít a tulajdonos elképesztő gyűjteményéből. Szállástippek Agárd környékén>>

 

 

Babák Rózsakertje, Velence

Különleges hagyománnyal rendelkezik Velence, ahol minden szeptemberben megrendezik a Babák Rózsakertje elnevezésű eseményt. A város központjában kialakított Rózsa parkban színes virággal köszöntik a város újszülött polgárait; a növényt a szülők kapják meg, és ültethetik el az erre a célra kialakított ágyásban. Gyermekük nevét a kert pergoláján is elhelyezhetik, ezzel állítva emléket ennek a csodálatos események.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szereted a kalandokat és nyitott vagy az újdonságokra? Akkor a forró nyarakon nem is kerülhetne jobb ital a poharadba, mint a csilingelő jégkockákkal bélelt gin tonic! A fanyar, mégis könnyed ízvilággal párosuló szomjoltót Budapest legjobb gin tonic-lelőhelyein is elkortyolgathatod, ráadásul páratlan környezetben! Cikkünkben 10 szuper bár mutatkozik be, amik tökéletesek lesznek a stílusos iszogatáshoz. Nem csupán gin tonic rajongóknak.
Petőfi Sándor költő forradalmár július 31-én áldozta életét a Segesvár melletti fehéregyházi ütközetben. Az egyik legismertebb magyar költő életútjáról, alkotásairól, összetéveszthetetlen karakterének jól és kevésbé ismert részleteiről idén kifejezetten sokat tanulhatunk, hiszen születésének 200. évfordulóját ünnepeljük egész évben. Mazsolázz a csokorba gyűjtött programokból, és éld át a 19. század egyik legmeghatározóbb alakjához fűződő élményeket!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.