Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ördögök építette hegy és a Vértes merész vára – egynapos kirándulások Magyarországon

Túrázz a Kemenesalja legendás hegyén, amit a régi öregek szerint az ördögök építettek Lucifernek! Mászd meg a Vértes sziklaszirtjéről őrködő Csókakő várát, merülj el a „dolce vita”, azaz az édes élet érzésben Villányban, vagy találj rá Magyarország többi szuper, egynapos kirándulásra alkalmas úti céljára is!

 

Egynapos kirándulások Magyarországon, ha utazni támad kedved:

 

Celldömölk, a legendák otthona

Barangolj az ötmillió éves, tűzhányó maradványán, a Ság hegyen, melyhez különös legenda fűződik! A szóbeszéd szerint egykor Lucifer tüzes lován keresztül szántotta fel a vidéket, majd mikor elfáradt, megállva beleszeretett a táj megkapó szépségébe. Az alvilág fejedelme ekkor parancsba adta ördögeinek, hogy építsenek neki olyan helyet, ahonnan csodás kilátás nyílik az erdők, mezők, rétek alkotta vidékre. A monda szerint 7 nappal és 7 éjjellel később, így született meg a Ság hegy, amit ma hálóként vonnak be a Geológiai és madártani tanösvény izgalmas útvonalai a Ság-hegyi Tájvédelmi Körzetben.

Persze, Celldömölk nevéhez sok más rege is társul, melyeket mind felfedezhetsz az egynapos kirándulások alkalmával is. Kemenesalja szívében megtekintheted a máriazelli mintára épült Mária-kegytemplomot, a legendás Mária-kutat, az interaktív kiállításáról elhíresült Kemenes Vulkánparkot és a Sághegyi Múzeumot is. 

A nap végén egy napnyugtás dűlőtúrára indulhatsz a Somló történelmi borvidékén, vagy wellnessezhetsz a gyógyvizes Vulkán Fürdőben!

Egynapos kirándulások Magyarországon - Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont, CelldömölkEgynapos kirándulások Magyarországon - Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont, Celldömölk

 

Szállástipp Celldömölkön: Vulkán Wellness Hotel és Kemping

Vulkán Wellness Hotel és Kemping (Celldömölk)Vulkán Wellness Hotel és Kemping (Celldömölk)

Tovább a Vulkán Wellness Hotel szállásajánlataihoz>>

 

 

Kiskunfélegyháza, ahol elbűvöl a kultúra

A Duna-Tisza közti homokhátság közepén, a Kiskunságban fekszik Petőfi Sándor és Móra Ferenc gyönyörű szülővárosa, Kiskunfélegyháza, mely egynapos kiránduláshoz is jó választás. Keresd fel a híres költő és író emlékházát, (jelenleg felújítás alatt áll, így az épületet csak kívülről lehet megcsodálni ), a klasszicista stílusú Hattyúházat vagy a Szent István-templomot!

LáKifejezetten hangulatos sétára hív a ligetes főutca platánsora, amire felfűzheted a Kiskun Múzeum és a Pajkos–Szabó féle szélmalom megtekintését is. Ám, akár a Félegyházi Termál Parkfürdő vízi örömeit is választhatod, ha hűvösebbre fordul az őszi idő.

Egynapos kirándulások Magyarországon - Fotó: Félegyházi Termál Parkfürdő facebook oldalaEgynapos kirándulások Magyarországon - Fotó: Félegyházi Termál Parkfürdő facebook oldala

Szállástippek Kiskunfélegyháza környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.

 

 

Csókakő, a velünk élő történelem

A Vértes egyik izgalmas kincsére lelhetsz, a móri árokba simuló, apró zsáktelepülésen, Csókakőn, ha letérsz a Győr és Székesfehérvár között húzódó 81-es főútról. A falu fölé magasodó Csókakő vára több szempontból is különlegességnek számít. A Vértes hanyatlásnak indult végvárai közül ez az erőd nem a rengeteg közepén, hanem egy 479 méter magas sziklaoromra épült fel még a XII. században. Alatta a móri borvidékhez tartozó aprócska szőlőskertek sokasága látható.

Nézd meg madártávlatból is a települést, melynek központjából egy negyedórás séta után - az erdei lépcsősoron átkelve - már be is léphetsz a felújított kaputornyon át a Csókakői várba! A kápolna melletti meredek lépcsősor egyenesen a felsővárba visz, ahonnan a Keleti-Bakony és a Móri-árok völgyteknője vonja magára a figyelmed.

Le- vagy felfelé menet állj meg a vár lábánál kialakított parkolónál, ahol a Kárpátok őrének szobrát és a trianoni emlékművet is megtalálod!

Egynapos kirándulások Magyarországon - Csókakő váraEgynapos kirándulások Magyarországon - Csókakő vára

Szállástippek Csókakő környékén>>

 

 

Villány, az élet legjava

Szervezd meg egynapos kirándulásodat a bor városába, Villányba, ahol nem csupán a szemed lakik majd jól! Magyarország déli határától nagyjából 10 kilométer választja el a Villányi-hegység keleti lábainál megtelepedett várost, ahol a szőlőművelés kultúrája a helyiek szerint egészen a kelták koráig nyúlik vissza. Aligha lepődünk meg tehát, hogy Villányt zsúfolásig megtöltik a kiváló pincészetek, ahol borkóstolásra vagy talpalós dűlőtúrára is jó alkalom kínálkozik. Azért ne hagyd ki a kemencés sültekben és háztáji ínyencségekben jeleskedő éttermeket se!

A gasztroélmény mellé szuper látnivalók is dukálnak. A város legmagasabb pontján áll a faragott Templom-hegyi Kilátó, de a Villányi Bormúzeum, valamint az Ördögárok túrán se ér majd csalódás.

Egynapos kirándulások Magyarországon - Templom-hegyi Kilátó, VillányEgynapos kirándulások Magyarországon - Templom-hegyi Kilátó, Villány

 

Szállástipp Villányban: Gere ArteVino Apartman****sup

Gere ArteVino Apartman****sup (Villány)Gere ArteVino Apartman****sup (Villány)

Tovább a Gere ArteVino szállásajánlataihoz>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5+1 panorámás wellnesshotel, hogy egy medencében ázva élvezhessétek a tél szépségét
Ha egy megbeszélésen ülve éppen arról álmodozol, hogy mennyivel jobb lenne egy medence partján vagy egy szaunában lazítani, és közben elmerülni az eléd táruló táj szépségében, akkor jó helyen jársz: összegyűjtöttünk 6 olyan hazai wellnessparadicsomot, ahol nemcsak az ellátás mesébe illő, hanem a kilátás is.

 

 

Tiszaújváros, az egynapos kirándulások bajnoka

A Bükk-vidék keleti szélén, a Sajó tiszai torkolatánál helyezkedik el, Tiszaújváros, melynek egyik legszebb látványossága a Tiszaújvárosi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom, míg a Villa Scederkyn autentikus tornácos tájházába a múlt egy izgalmas szeletét veheted közelebbről szemügyre.

A könnyed városnézést követően ráadásul 1200 méter mélyről feltörő, ásványi anyagokban gazdag vízben mártózhatsz meg a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőben, ahol számos kezelésből is válogathatsz a tökéletes testi-lelki feltöltődés jegyében.

Egynapos kirándulások Magyarországon - Fotó: Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő facebook oldalaEgynapos kirándulások Magyarországon - Fotó: Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő facebook oldala

Szállástippek Tiszaújváros környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Télen sem unatkozhatunk, így irány az ország számos fantasztikus kiállítótere, ahol interaktív játékokon keresztül ismerhetjük meg a tudományos világ megannyi rejtélyét. A gyerekek, ha kedvük tartja, egy rövid időre kipróbálhatjuk magunkat „felnőttként”, vagy tesztelhetik bátorságukat és ügyességüket a természettudományok különös világában.
Létezik kellemesebb napindítás, mint ébresztőóra nélkül kelni az erdő hangjaira, miközben tudod: a napod felhőtlen wellnesszel és kiváló programokkal telik majd? Aligha! Szóval ne habozz, nézd meg, melyik szuper szálláshelyre foglalnál szívesen! Élvezd a természet közelségét, ahol talán az erdő lakóival is találkozhatsz!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.