Villány Baranya megye Siklósi kistérségében, a Villányi-hegységtől keletre található. A bronzkor óta lakott településen a szőlőművelés eredete bizonyíthatóan a római korig nyúlik vissza. A tatárdúlás idején főleg Siklós és Szársomlyó várainak környékén művelték a szőlőt.
Tovább olvasom >>
A török időkben a település elpusztult, azonban a szomszédos falvak lakossága a szőlők egy részét tovább művelte. A falu újratelepítése során érkező szláv és rác lakosok vitték magukkal a kadarka fajtát, illetve a vörösborkészítés héjon erjesztéses módszerét. A kékoportó fajtájú szőlő a német lakosokkal érkezett. Villány térségében ma a vörös-, Siklós mellett a fehérborszőlő fajtái jellemzőek. A környék pincéi sekélyek, ritkán elágazók, a présházakból nyílnak. A település nevezetességei a Teleki Pince- és Bormúzeum, a Siklós-Villányi borút és a szoborpark. A Villányi borfesztivál országos hírű.
1 éjszakát töltöttünk a hotelben, a pincelátogatás után vacsoráztunk a teraszon. Nagyon igényesen kialakított, figyelmesek a pincérek, az ételek gusztusosan vannak elkészítve és finomak. Az üveg bor végig jégen volt tárolva az asztalunknál. Ár-érték arányban megérte a vacsora.
A villányi pincesoron sétálva megéheztünk, és szívesen ettünk volna valami házias fogást. A párom a brassóira szavazott, én megörültem a zsíros kenyérnek. A borlapon kiszúrtuk az Adél névre keresztelt cuvéet (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah házasítás), azt kóstoltuk csak meg, mert utána...
Lassan hagyomány, hogy szeptember közepén ellátogatunk Pécsre és Villányba. Ha Villányban járunk, úgy alakítjuk a programot, hogy szombat este mindenképp beleférjen egy Malatinszky borkóstoló a Maghari Borgában is. A kóstolóhely pénteken és szombaton 16:00-22:00 között van nyitva. Már a borbárhoz...