Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Csillogás és pompa – ez fogad, ha ellátogatsz a Matild Café & Cabaret-ba

2022.12.06 | 9 perc

Budapest képéhez szervesen hozzátartozik az Erzsébet híd lábánál álló, a századforduló híres építészei, Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett palotapáros, melyeket az UNESCO is védelme alá helyezett. Örömteli hír, hogy a Matild Palace felújítása és a szálloda megnyitása után új rész, az eredetileg Belvárosi Kávéházként működő egység is visszanyerte eredeti funkcióját. Megnyílt a Matild Café & Cabaret.

Hosszú évekig üresen állt az egykori Lidó Casino, a szecessziós elemekkel gazdagon díszített kávéház engedve az enyészetnek lassan a feledés homályába veszett, mígnem a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel tulajdonosai úgy döntöttek, hogy eredeti szépségében állítják helyre a kávéházat. A Matild Café & Cabaret megvalósításáról beszélgettünk a szálloda igazgatójával, Selim Ölmezzel.

 

Mint az épületnek, úgy a kávéháznak is története, történelme van

Az 1901-ben átadott neobarokk épület Ferenciek tere felé eső oldalán fekvő kétszintes Belvárosi Kávéház minden négyzetcentimétere a bécsi szecesszió jegyeit hordozza, számos ornametikával, díszítő elemmel. A Világháborút követően elsőként nyitotta meg kapuit, ezzel is hitet adva a budapestieknek, hogy az élet ugyan másként, de megy tovább.

A Belvárosi Kávéház a főváros pezsgő társadalmi életének egyik megkerülhetetlen központja lett, számos művész, író, színész látogatta. Törzsvendégei közé tartozott Krúdy Gyula is, aki a Színbád egyes részeit itt írta meg. Számos átalakulást élt meg a kávéház, működött étteremként, kaszinóként és éjszakai klubként is. Szerencsére súlyos károk nem keletkeztek benne, így a felújítást el tudták végezni benne.

Fotó: fortepan_Schoch Frigyes_1902Fotó: fortepan_Schoch Frigyes_1902

Fotó: fortepan_Schoch Frigyes_1902Fotó: fortepan_Schoch Frigyes_1902

 


Milyen szempontokat vettek figyelembe a kávéház kialakításakor?

A Matild Café & Cabaret, ami korábban a híres Belvárosi Kávéháznak adott otthont, izgalmas múlttal rendelkezik. Az 1977 óta műemlékvédelem alatt álló épülethez csak szigorú szabályok betartása mellett lehetett hozzányúlni, és bár a korabeli dekorációkból, a lambéria vagy a falfestés motívumaiból nagyon kevés maradt fenn, szerencsére számos eredeti terv és archív fotó állt a rendelkezésre ahhoz, hogy a Kávéházat az eredetivel megegyező módon újíthassuk fel. A több évig tartó és minden részletre kiterjedő renoválás az olyan apró részleteket is érintette, mint a falakon futó virágmotívumok, vagy a galéria növénymintás korlátja, ami a híres mester, Jungfer Gyula műhelyében készült. Fontos volt számunkra, hogy hűek legyünk az egykori kávézó emlékéhez. Néha mindez csak a szerencsén múlott, hiszen a hidraulikus színpadra – mely a kávéház közepén helyezkedik el – egy ismeretlen, utcáról betérő vendég hívta fel a figyelmet, mikor a felújítás során egyszer csak bejött hozzánk és váltig állította, hogy a kávéház betonaljzata alatt van egy hidraulikus szerkezet. A tulajdonosok szerencsére hitelt adtak neki, így került felújításra a színpad, ami mostanra a Cabaret lelke lett.

Megnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & CabaretMegnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & Cabaret

 

Cél volt, hogy ugyanaz a hangulat, miliő köszönjön vissza, vagy szerették volna a saját elképzeléseiket is belecsempészni a kávéház kialakításába?

Kiemelt célunk volt, hogy hasonló hangulatot teremtsünk, mint egykor. A történelmi kávéházat oly módon gondoltuk újra a tervezőkkel, hogy megidézhessük vele a Boldog Békeidők élénk társasági életét, de közben kiszolgálhassuk a mai vendégek minden igényét is. A belsőépítészeti munkákban nagy szerepet kapott a MKV Design alapítójának, Maria Valiadis-nak a munkája. A kávéház bútorai a századforduló hangulatát idézik meg, noha kortárs design tervezések. Sokan azt gondolnák, hogy a felvonók mellett található tükrök eredetiek, pedig csak antikolt másolatuk. A város ikonikus épületében elhelyezkedő, 220 férőhelyes Matild Café & Cabaret vendégei nappal a könnyed kávéház különleges gasztronómiai kínálatát élvezhetik, az est leszálltával azonban a helyiség, akárcsak az 1960-as években, átalakul és a vendégek izgalmas és csillogó revü-showkat és élőzenés vacsoraesteket tekinthetnek meg a kávéház különleges hidraulikus színpadán.

 

Mivel nem csak kávézóként működik, hanem ebédelni és vacsorázni is lehet, mennyiben térnek el a Spago kínálatától az ott kínált ételek?

A helyszín gasztronómiai koncepcióját természetesen Wolfgang Puck álmodta meg és a hagyomány, valamint az innováció elegyét testesíti meg. Az étlapon a gasztronómiai élmények stílusos és modern elemei is felsorakoznak a reggel vagy napközben betérő vendégek számára. A kávézó cukrász csapata kézzel készült hagyományos gourmet finomságokat készít, kávék, torták, hagyományos péksütemények, komfort-ételek és nemzetközi fogások várják a vendégeket. A fogások egy szűkebb skálán mozognak, mint a Spago kínálatában, de ugyanolyan kiemelkedő minőséget képviselnek Fehér Attila séf vezetésével.

Megnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & CabaretMegnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & Cabaret

 

A kávéház heti három este a Cabaretnak adja át a helyét. Milyen elképzelések mentén alakították ki az est programját?

A célunk az volt, mikor kitaláltuk ezt a programsorozatot, hogy felejthetetlen kikapcsolódást tudjunk nyújtani vendégeinknek. Olyan estét, amikor elég a jelenben létezni és minden mást az ajtónkon kívül lehet hagyni. Olyanoknak ajánljuk, akik szeretik a kicsit sejtelmes, túlfűtött, szenvedélyes és pezsgő éjszakai életet, akik szívesen burkolóznak be a vörös bársonyfüggönyök mögé és adják át magukat egy páratlan élménynek. Olyanoknak, akik szeretik a kicsit provokatívabb, de ugyanakkor elegáns estélyeket.

Megnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & CabaretMegnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & Cabaret

 

 

Mire számítson az, aki befizet egy Cabaret előadásra?

Egy héten 3 alkalommal tekinthetik meg a show-műsort a vendégek, csütörtökön, pénteken és szombaton vannak előadások, amelyek este 8 órától fél 11-ig tartanak. A Matild Cabaret programja egyedülálló, mert a vendégek az este keretein belül élvezhetik a csodás elő koncertet és a Matild-lányok színvonalas revüműsorát, miközben mindezt egy, a tőlünk megszokott gasztronómiai élménnyel párosítjuk egy több fogásos vacsora keretein belül. Tehát aki befizet egy Cabaret előadásra, arra számítson, hogy minden egyes érzékét megmozgatjuk, és olyan módon tesszük azt, hogy garantáltan felejthetetlen lesz.

 

Szeretnék-e bővíteni a programokat?

Igen, szeretnénk! Az első évadnak december 31-én vége lesz, és jövő tavasztól indulunk majd a következő koncepcióval. De erről még nem szeretnénk most bővebb részleteket elárulni, érdemes lesz figyelni a honlapunkat. 😊

 

Mi a legfőbb hívóereje a revünek?

Csillogás, varázslat, szórakozás, és a jelen megélése. Profi táncosok izgalmas történeteket mesélnek, mely semmi mást nem kíván, mint szórakoztatni. Vendégeinket a mindennapok történéseiből repítjük tova, hogy maguk mögött hagyhassák a múltat, kiléphessenek a jelenből és még csak egy pillanatra se gondoljanak a jövőre.

Megnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & CabaretMegnyílt a Matild Café & Cabaret - interjú Selim Ölmezzel / Fotó: Matild Café & Cabaret

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mesés fürdők, egyedülálló barlang és varázslatos arborétum is került arra a listára, melyet a magyar minősített gyógyhelyekből válogattunk. Nektek melyik dunántúli helyszín a kedvencetek?
Rengeteg olyan momentum van történelmünkben, amire valóban büszkék lehetünk. Emlékhelyeink látogatása ma már nem csak egy kötelező iskolai program keretében merül fel, ugyanis számos városunk a mai kor technikai igényeihez igazodva valóban izgalmas, a fiatalokat is megszólító kiállításokkal hívja fel a figyelmet a régmúlt eseményeire. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár olyan fontos győztes ütközet helyszínét, ahova érdemes akár családi program keretében is ellátogatni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
„Tüskevári Tündérkert” és Rákóczi pihenőhelye – sziget-túrák tavaszra
Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!