Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország győztes csatáinak nyomában - híres várak, emlékparkok és múzeumok

Rengeteg olyan momentum van történelmünkben, amire valóban büszkék lehetünk. Emlékhelyeink látogatása ma már nem csak egy kötelező iskolai program keretében merül fel, ugyanis számos városunk a mai kor technikai igényeihez igazodva valóban izgalmas, a fiatalokat is megszólító kiállításokkal hívja fel a figyelmet a régmúlt eseményeire. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár olyan fontos győztes ütközet helyszínét, ahova érdemes akár családi program keretében is ellátogatni.

 

Katonai Emlékpark, Pákozd

Az 1848-as szabadságharc egyik legjelentősebb ütközete a pákozdi csata volt. A veszteségek az ellenséges oldalon sem voltak jelentősek, mégis visszavonulásra késztették Jellasics horvát bánt a Velencei-hegység területéről. Az esemény előtt tisztelegve nyitották meg 2010-ben a Katonai Emlékparkot a városban. Célja, hogy bemutassa a korabeli Magyar Honvédség történetét, az elmúlt 170 év főbb katonai eseményeit és emléket állítson e korok ismert és ismeretlen katonahőseinek. A hely nem csak a történelmet kedvelőknek nyújt kitűnő szórakozást, de interaktív kiállításai és katonai akadálypályája a legkisebbeket is biztosan elvarázsolják.

Szállásajánlatok Pákozd környékén>>

Magyarország csatáinak nyomában - Katonai Emlékpark (Pákozd)Magyarország csatáinak nyomában - Katonai Emlékpark (Pákozd)

 

 

Egri Vár

Dobó István hőstetteiről, ha máshonnan nem, az Egri Csillagok kapcsán már mindenki hallott. Az egri vár megvédése a török rohamoktól a 16. századi hadjáratok egyik legfontosabb momentuma volt. Ha a városban járunk ennek emléke lépten-nyomon fellelhető, de természeten központja maga az erődítmény. Az épület ma már nemzeti emlékhely, ahol a Dobó István Vármúzeum működik. Célja a látogatók számára Eger és Heves megye régészeti, történeti, néprajzi, képzőművészeti, iparművészeti és irodalomtörténeti örökségeinek bemutatása, kiemelten kezelve a vár történelmi és épített örökségeit. A minden évben megrendezésre kerülő Végvári Vigasságok keretében fegyveres bemutatókon, családi programokon, kiállításokon és koncerteken is részt vehetünk.

Szállásajánlatok Egerben>>

Magyarország csatáinak nyomában - Egri VárMagyarország csatáinak nyomában - Egri Vár

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország vesztes csatáinak nyomában - katonai emlékművek, emlékparkok és emlékhelyek
A magyar történelem során sajnos nagyon sokszor nem a győztes oldalon álltunk egy-egy ütközetben, de elődeink kitartása és küzdeni akarása ezekben a helyzetekben is példamutató volt. Számos ilyen ütközeteknek a helyszínén található emlékhely az országban, ami egy kirándulással összekötve szuper program lehet az őszi napokban.

 

 

 

Budai Vár

1686-ban Európa megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy 145 évnyi török elnyomást követően megtörtént Buda visszavétele, a pápa által alapított Szent Liga segítségével egy évvel később a hódító csapatok a Duna-medencéből is kiszorultak. A keresztény katonáknál azonban csak a budai polgároknak volt nehezebb feladata, ugyanis újra élettel kellett megtölteniük a főváros romjait. Mára Budapest emblematikus városképének legfőbb eleme a Várhegy, mely olyan kincseket rejt, mint a Halászbástya, a Mátyás-templom, a Magyar Nemzeti Galéria vagy a Hadtörténeti Múzeum, mely utóbbi modern kulturális intézményként őrzi őseink tetteinek emlékét.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Magyarország csatáinak nyomában - Budai VárMagyarország csatáinak nyomában - Budai Vár

 

 

Isaszegi Emlékhadjárat

Az isaszegi csata az 1849-es események egyik meghatározó állomása volt, ugyanis a Duna-Tisza közének felszabadítása a császári-királyi seregek ellenőrzése alól stratégiailag nagyban befolyásolta a katonai események alakulását. A Görgey Artúr és Klapka György által vezetett seregek tettei előtt tisztelegve a város minden évben megszervezi a katonai hagyományörző rendezvényt, az Emlékhadjáratot, melynek keretében az idelátogatók rengeteg szabadtéri program közül válogathatnak: fáklyás felvonulás katonai és népi hagyományőrzőkkel, toborzók, táncházak, katonai parádé, csatajelenet, történelmi vetélkedő és népi hagyományőrzők színes forgataga várja a történelmünk iránt érdeklődőket.

Szállásajánlatok Isaszeg környékén>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Budapest képéhez szervesen hozzátartozik az Erzsébet híd lábánál álló, a századforduló híres építészei, Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett palotapáros, melyeket az UNESCO is védelme alá helyezett. Örömteli hír, hogy a Matild Palace felújítása és a szálloda megnyitása után új rész, az eredetileg Belvárosi Kávéházként működő egység is visszanyerte eredeti funkcióját. Megnyílt a Matild Café & Cabaret.
Wellness, Spa, kényelem, különleges gasztroélmények és ez mind egyszerre? Ki ne vágyna akár egy pihentető hétvégére, hogy egy finom ebéd után testileg és lelkileg is feltöltődhessen a közeli fürdő wellnessrészlegében? Íme 5 szálloda, ahol ezt mind megtehetitek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.