Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Polgárjogi harcoktól és tüntetésektől a virágcsokrokig - a nemzetközi nőnap eredete és története

2023.03.08 | 5 perc

Március 8. nemzetközi nőnap. Tudtad, hogy az első, akkor még nemzeti nőnapot 1909. februárjában tartották az Egyesült Államokban? De vajon mikor és hol ünnepelték meg a világon először a nemzetközi nőnapot? Milyen esemény emlékére tartották meg eredetileg, és miért pont március 8-án ünnepeljük?

 

Bár napjainkban virággal, bonbonnal, extra figyelmességgel ünnepeljük a nőnapot, eredetileg a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával, kapcsolatos demonstráció emlékére tartották.

1857. március nyolcadikán New York-ban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért, a magasabb fizetésért, a 12 órás munkaidő csökkentésért és az emberibb munkafeltételekért. A szegénynegyedből érkezőkből álló tüntetést végül a rendőrség brutalitással állította meg. Ez volt az első március 8-hoz köthető esemény.

Napra pontosan 50 évvel később, szintén New Yorkban demonstráltak a Triangle Shirtwaist Factory női munkásai a veszélyes és elviselhetetlen munkakörülmények ellen, de csatlakozott hozzájuk a város összes ruhagyári munkása is, akiknek a négyötöde nő volt. 4 évvel később, 1911-ben ugyanebben a gyárban borzasztó tragédia történt, amikor az épületben tűz ütött ki, de a lezárt ajtók miatt a munkások nem tudtak elmenekülni. 146-an lelték halálukat a lángok között, köztük 128 nő.

Tüntetés a női választójogért az Egyesült Államokban 1917-ben.Tüntetés a női választójogért az Egyesült Államokban 1917-ben.

 

1866. szeptember 3-8. között határozatban elfogadták a nők hivatásszerű munkavégzését, így döntve le azt az évezredes sztereotípiát, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1889. nyarán kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin  beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét, és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, akkor még február utolsó vasárnapján (28-án).

1910-ben Koppenhágában a Szocialista Internacionálén, Clara Zetkin és Luise Zietz javaslát elfogadva határoztak arról, hogy a választójogukért és az egyenlő bánásmódért küzdő nők előtt tisztelegve a nőnapot nemzetközileg is megtartják, akkor még pontos dátum nélkül.

1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon, a nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé. Magyarországon 1914. óta ünnepeljük.

Tüntetés a Fehér Ház előtt 1918-ban, mivel Thomas Woodrow Wilson elnök nem támogatta a nők választójogát.Tüntetés a Fehér Ház előtt 1918-ban, mivel Thomas Woodrow Wilson elnök nem támogatta a nők választójogát.

 

A nőnap Magyarországon

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A kötelezővé vált ünneplést eredetileg különböző időpontokban rendezték, mégül 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. 

1917-ben vált véglegessé a nőnap dátuma

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért, majd a frissen alakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Manapság a civil szervezetek ezen a napon világszerte a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái ellen adnak hangot.

Női felvonulás az orosz forradalom idején Szentpéterváron, 1917-benNői felvonulás az orosz forradalom idején Szentpéterváron, 1917-ben

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hétvégi kirándulásokhoz, városnéző kalandokhoz és idilli borozgatásokhoz is tökéletes választás a látnivalókban gazdag Szekszárd. Kutassátok fel velünk a panorámás kilátókat, a hangulatos tereket, a látványos múzeumokat és a kiváló túraútvonalakat!
A természet szépsége hívogat akkor, amikor a Bakonyban járunk. Ám turista bakancsunkat könnyedén lecserélhetjük egy fürdőköntösre, ha a környék egyik kedvelt wellness szállodájában pihenjük ki a túrázás fáradalmait. Mutatjuk kedvenceinket!
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.
Összegyűjtöttük Kecskemét legizgalmasabb látnivalóit!
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!