Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Titkok és érdekességek a szerelmesek ünnepéről - romantikus szállásajánlatok Valentin napra

2022.01.26 | 9 perc

Közeledik február 14., amit ma már csak „szerelmesek ünnepének” neveznek. Különös legendák övezik a Valentin-napot, mely hazánkban is egyre népszerűbb alkalomnak számít. Utazzatok velünk az egykori Rómába, ahonnan valószínűleg útjára indult ez a különleges esemény! A cikk végén pedig szállástippeket is adunk.

Vannak, akik szeretik, mások hallani sem akarnak róla, azonban egy biztos: a Valentin-nap hazánkban is egyre népszerűbb ünnepnek számít. Így nem meglepő, hogy február 14-én nagyüzemre kapcsolnak a virág- és csokiárusok, hiszen jól tudják: ilyenkor a szerelmesek meglepik egymást egy-egy kedves aprósággal. De vajon honnan ered a hagyomány és milyen érdekességek lengik körül ezt a jeles alkalmat? Most kiderül!

Ha tovább böngésznétek a valentin-napi ajánlatok között, itt érdemes keresnetek>>

 

A szerelmesek védőszentje

A Valentin-nap pontos eredetét máig homály fedi, ám az biztos, hogy hozzánk az angolszász országokból érkezett meg és az 1990-es években vert igazán gyökeret, Bálint-napként. A nyugatról érkezett új szokás névadója Szent Bálint, azaz Valentin vagy Valentinus, aki egyben a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentjeként vált ismertté. Ki volt valójában Szent Bálint? Erre a kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz, mint elsőre tűnik. Két történelmi személyt is ismerünk ugyanis ezen a néven, és mindkettőt kapcsolatba lehet hozni a szóban forgó ünneppel. Egyikük római pap volt, a másik pedig a közeli Terni város püspökeként élt.

 

Megható történet egy rendíthetetlen papról

Az első legenda egészen a 3. századi Rómáig nyúlik vissza. Ekkor uralkodott II. Claudius Gothicus római császár, aki úgy vélte, hogy a katonák teljesítményét jelentősen visszavetheti az, ha házasságban élnek, ezért megtiltotta a fiatal harcosoknak, hogy egybekeljenek. Pechére azonban a jólelkű, katolikus pap, Valentin nem értett egyet a döntésével és a bajbajutott szerelmesek segítségére sietett: titokban összeeskette őket, a menyegzőhöz pedig a saját kertjéből szedett virágokat az ifjú párnak. A császár haragját viszont a melegszívű pap sem kerülhette el.

Ezért, amikor az uralkodó tudomást szerzett az ellenszegülésről, azonnal lefogatta, majd börtönbe vettette Valentint. Úgy tartják, hogy a jámbor lelki pásztor még a legsötétebb cellába is képes volt fényt vinni, és a hit erejére támaszkodva vissza adta a vak börtönőr lányának szeme világát. Mielőtt a papot a vesztőhelyre kísérték, egy üzenetet is küldött a meggyógyított hölgynek, melyben csak ennyit írt: „A te Valentinod”. Sokak szerint innen származik a Valentin napi üdvözlő üzenetek eredete.

 

 

Pogány szokások helyett házasság

A másik história alapjait szintén a hajdani Rómában kell keresni, ahol Lupercus pásztoristen napján úgynevezett "szerelmi sorshúzásokat” tartottak. A pogány szokások helyett azonban az erősödő egyház a házasság intézményét szerette volna támogatni, így 496-ban, I. Geláz pápa Szent Bálintot tette meg a házasságra készülők védőszentjének. A jeles napot a korábbi Luperkália idejére, február 14-re időzítette, hogy felülírja az istentelen hagyományokat.

Ezt a tradíciót aztán továbbadták egymásnak a generációk, akik apró módosításokat tettek az idők során az ünnepléskor. A 19. században már készültek feljegyzések arról, hogy a szerelmesek üdvözlőkártyákat küldtek egymásnak Valentin-napon, míg a II. világégés utáni Németországban - egyes kutatások szerint - már virággal is meglepték kedvesüket a párok.

 

Mi az alábbi szálláshelyeket ajánljuk szívből arra az esetre, ha elszöknétek kettesben romantikázni néhány napra:

 

Hotel Vital****, Zalakaros

A Hotel Vital****  Zalakaros csendes, nyugodt szegletében, csodálatos környezetben nyújt kikapcsolódást és felfrissülést az év bármely időszakában  testnek és léleknek egyaránt. Vonuljatok el a mindennapok nyüzsgő forgatagától és szenteljetek egy kis időt önmagatokra és párotokra! A nemrég felújított 72 férőhelyes szálloda igényesen kialakított, rendkívül tágas, kényelmes, ízlésesen berendezett szobákkal és apartmanokkal várja vendégeit. Ideális elhelyezést kínálnak minden korosztálynak, családoknak és pároknak egyaránt.

Hamarosan itt a nap, amikor minden a szerelemről, a romantikáról és az együtt eltöltött édes pillanatokról szól. Töltsétek el a családias hangulatú, négycsillagos hotelben a Valentin hétvégét és gondoskodni fognak arról, hogy felejthetetlen élményekben legyen részetek! Még romantikus gyertyafényes vacsorával és meghitt éjszakai fürdővel is kedveskednek a szerelmes pároknak, személyenként 1 pohár ajándék pezsgővel. A Hotel Vital mindig mosolygó személyzete persze a meleg vendégszeretetével egyaránt igyekszik hozzájárulni a vendégek pihenéséhez.

Éljétek át az igazi romantikus „Vitál élményt"! Töltődjetek fel energiával és új élményekkel! További részletek az ajánlatról>>

 Hotel Vital Zalakaros****Hotel Vital Zalakaros****

 Hotel Vital Zalakaros****Hotel Vital Zalakaros****

 

Caramell Premium Resort ****sup, Bükfürdő

Éljétek át az egymásra figyelés gondtalan és fényűző élményét wellness kényeztetéssel és kulináris élményekkel a Caramell Prémium Resortban.  Élvezzétek a romantikus pillanatokat egymás társaságában és töltődjetek fel életre szóló élményekkel! A szívhez szóló meglepetésekről ők gondoskodnak, hiszen a foglalásotok mellé VALENTIN NAPI EXTRA KÉNYEZTETÉS csomagot* is kérhettek, ami az alábbiakat tartalmazza: csokibonbon bekészítés, rózsaszirom dekoráció, egy üveg pezsgő bekészítés, „Love forever” kényeztető páros hátmasszázs (25 min.) és Caramell koktél, melyet  a vacsoránál Mandala éttermükben szolgálnak fel nektek.

A Caramell Premium Resort nagy alapterületének és megfelelően kialakított vendégtereinek köszönhetően a vendégek egymás zavarása nélkül, harmonikusan pihenhetnek. A bükfürdői termálvíz bevezetésével teljesen megújult felnőttbarát wellnessrészlegük az újjászületés ideje alatt is a holisztikus stílusjegy vonalait követte.

Valentin nap hétvégéjén rááadusul számos édes meglepetés is vár rátok Villa Rosato cukrászdájukban! További részletek az ajánlatról>>

*Tipp! A VALENTIN NAPI EXTRA KÉNYEZTETÉS most 26.500 Ft helyett 19.900 Ft-ért tudjátok megvásárolni a foglalásotokhoz. (Az extra kényeztetés csomag nem a szobaár tartalma, ez egy kedvezményesen megvásárolható extra szolgáltatás.)

Caramell Premium Resort ****sup, BükfürdőCaramell Premium Resort ****sup, Bükfürdő

Caramell Premium Resort ****sup, BükfürdőCaramell Premium Resort ****sup, Bükfürdő

 

Ha tovább böngésznétek a valentin-napi ajánlatok között, itt érdemes keresnetek>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Számos olyan várunk van, ami már a középkor óta áll, miután sikeresen átvészelt hódító seregeket és a szélsőséges időjárást. Ezek az erődítmények teljesen más arcukat mutatják télen, amikor hó borítja őket, és igazán ilyenkor ajánlatos meglátogatni ezeket a helyeket. Na de hova menjünk?
Amióta a Csokoládé című film napvilágot látott, a csokoládéról alkotott fogalmunk nagyban megváltozott. Nemcsak egy egyszerű édességről van szó, hanem egy olyan finomságról, ami képes megváltoztatni a hangulatunkat. Ha pedig valami ilyen ízletes, akkor érdemes azt is tudni, hol lehet megkóstolni őket!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.