Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy bájos vidéki város ezer látnivalója ‒ bor, mámor, Szekszárd

Hétvégi kirándulásokhoz, városnéző kalandokhoz és idilli borozgatásokhoz is tökéletes választás a látnivalókban gazdag Szekszárd. Kutassátok fel velünk a panorámás kilátókat, a hangulatos tereket, a látványos múzeumokat és a kiváló túraútvonalakat!

Szállásajánlatok Szekszárdon és környékén>>

 

A zöldellő lankákkal színezett Dunántúli-dombság és a délibábos Alföld találkozásánál fekszik Magyarország egyik meseszép vidéki megyeszékhelye, Szekszárd. „Az élhető városnak” is becézett település szíve tengernyi varázslatos programot és látnivalót tartogat. Ha azonban kiszabadulnátok egy kicsit a kulturális nyüzsgésből, akkor bármikor megpihenhettek a kitűnő pincészetek teraszán vagy nekivághattok a természeti kincsek felfedezésének is.

Indulhat az utazás?

Látnivalók Szekszárdon - Béla király tér a Városházával, a Belvárosi Katolikus templommal és a Szentháromság szoborralLátnivalók Szekszárdon - Béla király tér a Városházával, a Belvárosi Katolikus templommal és a Szentháromság szoborral

 

 

Idilli városnézés úton-útfélen látnivalókkal

Szerencsére nem kell autóba pattannotok, ha szeretnétek felderíteni Szekszárd nevezetességeit. Ezen a magával ragadó településen ugyanis nincsenek nagy távolságok, ezért gyalog is könnyedén eljuthattok a kiszemelt úti célokhoz. Ráadásul menet közben több kis patakkal találkozhattok.  A mesés Béla király téren magasodik a Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomával rendelkező Belvárosi Katolikus templom, ami belülről is lenyűgöző látványt nyújt.

Az épület tartja szemmel a Szentháromság szobrot, amitől nem messze emelkedik a Városháza és Vármegyeháza. Utóbbi ad otthont „A régi vármegyeháza világa” és a „Liszt emlékkiállításnak”, de az Esze Tamás emlékszobát sem érdemes lehagyni a bakancslistáról. 

Látogassatok el a közeli Babits Mihály Emlékházba és a hadtörténeti kiállítást bemutató Szekszárdi Baka Múzeumba is! Ha viszont itt nem állnátok meg, akkor egy igazán édes programra, a Mézeskalács Múzeum felkeresésére is benevezhettek - és igen: kóstolót is tudtok venni a helyszínen!

Szekszárdi városnézés kihagyhatatlan látnivalókkal / Fotó: Mézeskalács MúzeumSzekszárdi városnézés kihagyhatatlan látnivalókkal / Fotó: Mézeskalács Múzeum

 

 

 

Bort adó szobortól a kiváló éttermekig

A Béla király tértől nem messze, egy kellemes sétával érhetitek el a Garay teret, mely a híres magyar költő, író Garay János szobrát őrzi. Közben elhaladtok a Vármegyeháza udvarán álló Borkút mellett, amiből jeles alkalmakkor vörös- vagy fehérbor folyik.  Szeretnétek kicsit szusszanni a nagy menetelésben? Akkor jó szívvel ajánljuk a Garay ÉlményPincét, mely utánozhatatlan hangulattal, interaktív kiállítással és zseniális borbárral bűvöli el a kirándulókat. Ízleljétek meg a palackba zárt, mennyei nedűket, melyek közül a kedvenceiteket haza is vihetitek! Ha azonban egy kiadósabb étkezésre vágytok, akkor a szomszédos Szász Étterembe térjetek be, ahol a régi ízeket új, modern étel-köntösbe varázsolta a kiváló séf!

Látnivalók Szekszárdon - Garay János szobra a szekszárdi Garay térenLátnivalók Szekszárdon - Garay János szobra a szekszárdi Garay téren

 

Irány a Bormúzuem!

Ha Szekszárdon jártok, feltétlenül látogassatok el a belvárosban található Bormúzeumba is. A közel 200 éves épületben megkóstolhatjátok a híres szekszárdi Kadarkát, Kékfrankost és Bikavért, mindezt személyes tárlatvezetés kíséretében, de ajándékbolt és borszaküzlet is található a múzeumban.

Fontos, hogy előzetes bejelentkezés után látogatható a múzeum.

Látnivalók Szekszárdon - BormúzeumLátnivalók Szekszárdon - Bormúzeum

 

Összegyűjtöttük nektek a legjobb szekszárdi vendéglátóhelyeket, ha megéheznétek a város felfedezése közben!

 

Igényes tárlatok és andalgós séták

Jóllakottan könnyebb lesz folytatni az utat, ami csakhamar a Szent István térre visz. Mielőtt belépnétek az épületbe, vegyétek szemügyre a római oltárkövek ölelésében elhelyezkedő, bronzból készült Wosinsky Mór mellszobrot! A Wosinsky Mór Megyei Múzeum impozáns építményének kapuján túl „A Tolnai táj évezredei az őskortól a honfoglalásig” című kiállítás elevenedik meg előttetek, amit az igényesen összeállított, időszaki tárlatok tesznek teljessé. A sok új információ után picit szellőztessétek ki a fejeteket a műalkotásokról hemzsegő Prométeusz parkban, ahonnan már rálátni Szekszárd egyik legjellegzetesebb épületére, az Augusz-házra is!

Látnivalók Szekszárdon - Wosinsky Mór Megyei MúzeumLátnivalók Szekszárdon - Wosinsky Mór Megyei Múzeum

 

 

Szekszárd madártávlatból is gyönyörű

A városmagtól távolodva, egy kis emelkedőt magatok mögött hagyva juthattok fel a Bartina-hegyen álló Kálvária kilátóhoz, melynek mellvédje mögül csodás panoráma nyílik a településre.  A Szekszárdi-dombság egyik legmagasabb pontjára is kifizetődő elzarándokolni, ami a belvárostól kicsit több mint 4 kilométerre fekszik. A Kerékhegyen lévő 20 méter magas Bati-kereszt kilátóban ugyanis magával ragadó látkép fogadja az elhivatott természetjárókat. Odafönt állva a Völgységre, a Sárközre, valamint a Dél-Mezőföldi kistájainak településeire is ráláthattok.

Látnivalók Szekszárdon - Kálvária kilátóLátnivalók Szekszárdon - Kálvária kilátó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Városnézés és wellness: 7 ellenállhatatlan dunántúli hotel a tökéletes kikapcsolódáshoz
Ragyogó panoráma, erdei környezet, központi elhelyezkedés, meseszép wellness… ugye, hogy nehéz lenne nemet mondani minderre? Szerencsére, nem is kell, mert legfrissebb ajánlatunkban olyan hazai hoteleket mutatunk, amikben biztosan nem csalódtok majd!

 

 

Kirándulástippek a természetben

A bükkösökkel borított Sötétvölgyi Parkerdő a szekszárdiak egyik kedvenc kirándulóhelye. A szuper túraútvonalak mellett kilátó, horgásztó, játszótér, tűzrakóhelyek és büfé is található a helyszínen. Egy másik remek célpont lehet a két, szekszárdi Lösz-szurdik tanösvény bejárása. Ha nem szeretnétek annyit masírozni, akkor a rövidebb, 3 kilométeres Parásztai tanösvényt javasoljuk. Amennyiben viszont nem probléma a hosszabb túra, vágjatok neki a 6 kilométeres Benedek-szurdik tanösvénynek! Mielőtt hazatérnétek látogassatok el Szekszárd bájos pincéibe is! Főleg akkor, ha tudni akarjátok, hogy milyen érzés lenne egy finom merlot, cabernet franc-t vagy bikavért kortyolgatni, miközben a lenyugvó nap utolsó sugarai narancssárgára festik a szőlőtőkéket!

Látnivalók Szekszárdon - Sötétvölgyi ParkerdőLátnivalók Szekszárdon - Sötétvölgyi Parkerdő

 

 

SZÁLLÁSTIPPÜNK

Nem is ajánlhatnánk tökéletesebb szállást Szekszárd felfedezéséhez, mint a Decsi Szőlőhegyen magasodó Takler Kúriát. Merülj el a pihenés egyedi részleteiben: az úszómedencéből, a süllyesztett jakuzzikból, a szaunákból, és a wellnessbárból komponált wellnessrészlegükben!

Foglalj szállást>>

Szállás Szekszárdon - Takler KúriaSzállás Szekszárdon - Takler Kúria

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A 18. században a német nemzetiségek nagy csoportja érkezett az országba, akik saját hazájukat elhagyva új életet kezdtek nálunk, szakértelmükkel segítve az ország újraépítését. Számtalan olyan látványossággal találkozhatunk itthon, melyek segítenek megismerni a korszak eseményeit és a magyarországi németség történetét. Talán az egyik legizgalmasabb ezek közül az úgynevezett ulmi dereglye, de találkozhattál velük ulmi doboz, ulmi skatulya, illetve Ulmer Schachtel néven is.
Március 8. nemzetközi nőnap. Tudtad, hogy az első, akkor még nemzeti nőnapot 1909. februárjában tartották az Egyesült Államokban? De vajon mikor és hol ünnepelték meg a világon először a nemzetközi nőnapot? Milyen esemény emlékére tartották meg eredetileg, és miért pont március 8-án ünnepeljük?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.
Zabolátlan vízesés, „égigérő kilátó” és zegzugos vár - ezeket rejti Parádfürdő és környéke
Kalandozzatok velünk a kies Észak-Magyarország csodaszép helyszíneihez! Célba vesszük a Parádfürdő látnivalóit, az Ilona-völgyi-vízesést, a legendás Rákóczi-fát, valamint a mutatós Cifra Istálló és Kocsimúzeumot, de itt még nem állunk meg. Helyette felderítjük a mesés környéket is, mely fényűző kastélyt, bámulatos várat, sudár kilátót és csúcskövet is tartogat.
Ördögök építette hegy és a Vértes merész vára – egynapos kirándulások Magyarországon
Túrázz a Kemenesalja legendás hegyén, amit a régi öregek szerint az ördögök építettek Lucifernek! Mászd meg a Vértes sziklaszirtjéről őrködő Csókakő várát, merülj el a „dolce vita”, azaz az édes élet érzésben Villányban, vagy találj rá Magyarország többi szuper, egynapos kirándulásra alkalmas úti céljára is!