Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Márton-napi hiedelmek: miért eszünk libát?

2022.11.08 | 5 perc

Arról talán már mindenki hallott, hogy Márton napját november 11-én libalakomával szokás ünnepelni. Azt vajon tudjátok-e, hogy honnan ered ez a tradíció? Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni erről a népszokásról, valamint étterem- és szállásajánlóval is készültünk nektek!

 

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."

 

A Márton-nap eredete és hagyományai

A népszokás Szent Márton nevéhez fűződik, akit Tours harmadik püspökének választottak meg 371-ben, illetve az ország védőszentjeként tartották számon a Harmadik Francia Köztársaság idején.  A legenda szerint Szent Márton tiltakozott a püspökké avatás ellen, ezért egy libaólban rejtőzött el, azonban a szárnyasok lebuktatták őt a gágogásukkal.

November 11. napja a téli időszak kezdete volt a római időkben, melynek alkalmából az új termésből és az újborból tartottak hatalmas lakomát a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt, hogy a következő esztendőben is legyen bőven mit fogyasztani. Novemberben már le lehetett vágni a hízlalt libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libából készültek. A lúdvacsorát követően a hagyomány szerint az éppen kiforrt újborral szokás koccintani, amit Márton poharának neveznek. A hidelem szerint minél többet ittak, annál több erőt és egészséget töltöttek magukba.

Érdekesség: A lakoma alatt szokás volt, hogy a liba húsából - különösen a hátsó részéből - küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

 

Márton-nap az újbor ünnepe is

A borászok is ünneplik Márton neve napját, ugyanis általában ekkora készül el az év első újbora, melyre a következő mondás is utal: „A bornak szent Márton a bírája”, vagyis ekkor már fogyasztható az újbor. Ebből kifolyólag számos borvidéken Szent Mártont az újbor védőszentjeként tartják számon. A hagyományoknak megfelelően a gazdák november 11-én kezdik meg a hordókat és a libalakoma mellé fogyasztják el az első friss bort. Egyes hiedelmek szerint, ha Márton-napján zöld a szőlő levele, akkor enyhe tél vár ránk, továbbá az esős Márton-nap bőséges szőlőtermést és szüretet jósolt a következő esztendőre.

 

Időjóslás Márton-napján

Valószínűleg nem találjátok ki, de a sült liba mellcsontjából jósolták meg az időjárást a téli időszakra Márton-napján. Ha a csont barna és rövid volt, akkor sáros télre készültek, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas időjárásra számítottak. A hiedelmek szerint ha Márton-napján esik, akkor utána fagy, majd szárazság következik.

 

Gasztronómiai kitekintés

Márton-napján ugye libát kell enni, azonban a hagyományos libacombon kívül manapság már számos különleges fogással ünneplik ezt a hagyományt. A libacombhoz általában hagymás törtburgonya és párolt lilakáposzta párosul, de ha extravagánsabb formában szeretnétek megünnepelni a népszokást, akkor akár egy libamájas burgerrel is megtehetitek ezt. Akár leves formájában is elkészíthetitek a lakomát, a libaragu leves tárkonnyal kiegészülve burgonyagombóccal vagy galuskával igazi finom falat lehet. Ezen felül számtalan különleges receptre bukkanhattok, ilyen például a libapástétom, a libahússal töltött padlizsán, a vadas libamell zsemlegombóccal és a mézes libapecsenye is. A hatalmas lakomát természetesen egy finom desszerttel illik megkoronázni, ehhez készíthettek püspökkenyeret vagy akár Márton-napi kiflit is.

Márton-napi szállások, Márton-napi vacsoraMárton-napi szállások, Márton-napi vacsora

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hoztunk nektek 5 közkedvelt hazai települést, ahol igazi őszi feltöltődésben lehet részetek. Fűszerezzétek meg a mesés wellness kikapcsolódást egy szuper városnézéssel és máris kész a tökéletes őszi kirándulás receptje!
A sokat látott Október hatodika utcában járunk. Azért mondom, hogy sokat látott, mert az elmúlt bő tíz évben nagyon nagy a környéken a fluktuáció. A hely, ahol most vagyunk nemrég még egy másik bisztró volt, ami alig élt meg talán fél évet. A neve alapján inkább egy Angol kutyatápra asszociáltam volna, így lehet, hogy nem csoda. A járvány kezdete előtt pedig egy steak ház üzemelt a helyén, ami nem volt válságálló a jelek szerint.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!