Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Márton-napi hiedelmek: miért eszünk libát?

2022.11.08 | 5 perc

Arról talán már mindenki hallott, hogy Márton napját november 11-én libalakomával szokás ünnepelni. Azt vajon tudjátok-e, hogy honnan ered ez a tradíció? Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni erről a népszokásról, valamint étterem- és szállásajánlóval is készültünk nektek!

 

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."

 

A Márton-nap eredete és hagyományai

A népszokás Szent Márton nevéhez fűződik, akit Tours harmadik püspökének választottak meg 371-ben, illetve az ország védőszentjeként tartották számon a Harmadik Francia Köztársaság idején.  A legenda szerint Szent Márton tiltakozott a püspökké avatás ellen, ezért egy libaólban rejtőzött el, azonban a szárnyasok lebuktatták őt a gágogásukkal.

November 11. napja a téli időszak kezdete volt a római időkben, melynek alkalmából az új termésből és az újborból tartottak hatalmas lakomát a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt, hogy a következő esztendőben is legyen bőven mit fogyasztani. Novemberben már le lehetett vágni a hízlalt libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libából készültek. A lúdvacsorát követően a hagyomány szerint az éppen kiforrt újborral szokás koccintani, amit Márton poharának neveznek. A hidelem szerint minél többet ittak, annál több erőt és egészséget töltöttek magukba.

Érdekesség: A lakoma alatt szokás volt, hogy a liba húsából - különösen a hátsó részéből - küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

 

Márton-nap az újbor ünnepe is

A borászok is ünneplik Márton neve napját, ugyanis általában ekkora készül el az év első újbora, melyre a következő mondás is utal: „A bornak szent Márton a bírája”, vagyis ekkor már fogyasztható az újbor. Ebből kifolyólag számos borvidéken Szent Mártont az újbor védőszentjeként tartják számon. A hagyományoknak megfelelően a gazdák november 11-én kezdik meg a hordókat és a libalakoma mellé fogyasztják el az első friss bort. Egyes hiedelmek szerint, ha Márton-napján zöld a szőlő levele, akkor enyhe tél vár ránk, továbbá az esős Márton-nap bőséges szőlőtermést és szüretet jósolt a következő esztendőre.

 

Időjóslás Márton-napján

Valószínűleg nem találjátok ki, de a sült liba mellcsontjából jósolták meg az időjárást a téli időszakra Márton-napján. Ha a csont barna és rövid volt, akkor sáros télre készültek, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas időjárásra számítottak. A hiedelmek szerint ha Márton-napján esik, akkor utána fagy, majd szárazság következik.

 

Gasztronómiai kitekintés

Márton-napján ugye libát kell enni, azonban a hagyományos libacombon kívül manapság már számos különleges fogással ünneplik ezt a hagyományt. A libacombhoz általában hagymás törtburgonya és párolt lilakáposzta párosul, de ha extravagánsabb formában szeretnétek megünnepelni a népszokást, akkor akár egy libamájas burgerrel is megtehetitek ezt. Akár leves formájában is elkészíthetitek a lakomát, a libaragu leves tárkonnyal kiegészülve burgonyagombóccal vagy galuskával igazi finom falat lehet. Ezen felül számtalan különleges receptre bukkanhattok, ilyen például a libapástétom, a libahússal töltött padlizsán, a vadas libamell zsemlegombóccal és a mézes libapecsenye is. A hatalmas lakomát természetesen egy finom desszerttel illik megkoronázni, ehhez készíthettek püspökkenyeret vagy akár Márton-napi kiflit is.

Márton-napi szállások, Márton-napi vacsoraMárton-napi szállások, Márton-napi vacsora

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hoztunk nektek 5 közkedvelt hazai települést, ahol igazi őszi feltöltődésben lehet részetek. Fűszerezzétek meg a mesés wellness kikapcsolódást egy szuper városnézéssel és máris kész a tökéletes őszi kirándulás receptje!
A sokat látott Október hatodika utcában járunk. Azért mondom, hogy sokat látott, mert az elmúlt bő tíz évben nagyon nagy a környéken a fluktuáció. A hely, ahol most vagyunk nemrég még egy másik bisztró volt, ami alig élt meg talán fél évet. A neve alapján inkább egy Angol kutyatápra asszociáltam volna, így lehet, hogy nem csoda. A járvány kezdete előtt pedig egy steak ház üzemelt a helyén, ami nem volt válságálló a jelek szerint.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Programajánló június-júliusra: 15+1 nyári gasztro- és egyéb fesztivál
2024.05.28 | 12 perc | Gasztronómia | Események
Levendulát szüretelnél, epres kézműves termékeket kóstolnál, boroznál vagy söröznél? Akkor nem kell tovább keresned, válogatásunkban mindezt megtalálod! Júniusban és júliusban izgalmasabbnál izgalmasabb szabadtéri programok közül válogathattok, ezért cikkünkben összegyűjtöttünk nektek 15+1 olyan nyári eseményt, ahol garantáltan jól fogtok szórakozni.
10 isteni pizzéria Budapesten, ha igazi olasz ízekre vágytok!
2024.04.24 | 7 perc | Gasztronómia
Bár hivatalos közvélemény-kutatást nem végeztünk a témában, mégis magabiztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb embernél a pizza a kedvenc ételek között kapott örökre szóló bérletet. Azonban pizza és pizza között is hatalmas különbség van, mi pedig semmit sem szeretnénk a véletlenre bízni, úgyhogy íme 10 olyan pizzéria a fővárosban, ahol nem tudunk rosszat rendelni az étlapról!
Mágikus erdőfürdő, vártúra és templomromok – kihagyhatatlan programok nyárra
Új kalandokra vágysz? Akkor feltétlenül böngészd át friss bakancslistánkat, melyre a legjobb programok kerültek fel! Eredj templomromok nyomába a Balaton-felvidéken, kutasd fel a legjobb kilátókat, szépséges tanösvényeket és ellenállhatatlan vendéglátóhelyeket, fürdőket is!
Összegyűjtöttünk hatot Budapest legmenőbb teraszos helyei közül
2024.05.13 | 6 perc | Gasztronómia
Nem is kérdés mennyire szerencsések vagyunk, hogy ilyen remek fővárosunk van, hiszen a múzeumoktól kezdve a parkokon át a gyönyörű épületekig semmiben sem szűkölködik Budapest. Sokszor viszont inkább egy eldugott, meghitt zugra vágynánk, ahol nyugodtan élvezhetjük a munka utáni kávénkat vagy egy korai vacsorát. Ebben a cikkben 6 olyan teraszos helyet gyűjtöttünk össze, ahol a kellemes ételek és az otthonos atmoszféra kéz a kézben jár.