Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország legjei – lássuk a hazai rekordokat!

Az oldalon megjelent cikkekben már megszokhattátok, hogy a legérdekesebb hazai látnivalókat, a legjobb szállásokat és a legizgalmasabb programokat ajánljuk nektek, de az igazi „legek” csak most következnek! Összegyűjtöttünk néhány magyarországi csúcstartót, néhányon biztos meg fogtok lepődni.

Az ország legkisebb települése cím nyertese folyamatosan változik, mert már egy fő távozása és érkezése is felboríthatja a sorrendet, de jelenleg – a KSH tavaly januári adatait nézve – az első helyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Debréte áll, amelynek 8 - azaz nyolc - állandó lakosa van. Az biztos, hogy túl sokat sehol sem kell sorban állniuk.

A leghosszabb nevű településünk neve a Jász-Nagykun-Szolnok megyében lévő Jászfelsőszentgyörgy, míg a legrövidebb névre többen is pályáznak; Ág, , Őr és .


Ha a méret a lényeg, akkor a Kőröshegyi völgyhídnál hosszabbat nem találunk idehaza, a maga 1872 méteres hosszúságával Közép-Európa legnagyobb viaduktja is egyben. Az ország legmagasabb építménye a 314 méteres Lakihegyi adótorony, ami 1933-as építése óta birtokolja ezt a címet.
Az ország legmagasabb épülete azonban a 197 méter magas Pécsi tévétorony, ami egyben kilátóként és étteremként is funkcionál. És akkor már ne menjünk el szó nélkül a legalacsonyabb kilátónk mellett sem, mely Bodrogkeresztúron van, és mindössze 40 centiméter magas!
Szállásajánlatok Pécsen>>

Kőröshegyi völgyhídKőröshegyi völgyhíd

Pécsi tv toronyPécsi tv torony

 

A legmagasabban fekvő várunk, a Galyavár 837 méterrel épült a tengerszint felé, melynek környéke kirándulásra is szuper alternatíva. A legnagyobb tavunk a Balaton, mely 77 kilométeres hosszával és 592 négyzetkilométeres területével Közép-Európa legnagyobb tava, ahol nemcsak nyáron, de télen is akad felfedeznivaló.

Ha a leghosszabb barlangunkat szeretnénk megnézni, akkor a Pál-völgyi-barlangrendszert kell megcéloznunk, melynek teljes hossza 30 km felett van (bár ebből csak 500 méteren tudunk sétálni), ha pedig a legmélyebb barlang mozgatja a fantáziánkat, akkor 290 méteres mélységével a Bükki Nemzeti Parkban található Bányász-barlang a befutó.
Azt mindenki tudja, hogy az ország legmagasabb hegye az 1014 méterrel a tengerszint felé magasodó Kékes, de azt a tényt már valószínűleg kevesebben ismerik, hogy a legmagasabb vízesésünk a 20 méteres Lillafüredi-vízesés (Szinva-vízesés néven is ismerhetitek, hiszen eredetileg a Szinva patak torkollott a Hámori-tóba),  amit egyébként mesterségesen alakítottak ki.

Lillafüredi-vízesésLillafüredi-vízesés


Végezetül, ha valaki igazán körbejárná Magyarországot a határ mentén, akkor a legnyugatibb településünk Felsőszolnok, míg a legnyugatibb városunk Szentgotthárd. A román határnál Garbolcig kell mennünk a legkeletibb településünkig, míg város terén Csenger lesz a kategória győztese. A legdélibb település Kásád (bár Beremend is bejelentkezik a címért), míg a legdélibb városunk Siklós. Északon a legbonyolultabb a helyzet, ott Hidvégardó van kimondva legészakibb lakott településnek, ugyanakkor az országhatár legészakibb pontja Füzérnek a része.
Szállásajánlatok Siklóson és környékén>>

Szerencsére város terén nem ilyen komplikált a helyzet, ott kijelenthetjük, hogy Gönc a legészakibb város. Ha pedig inkább a legrégebbi alapítású városunkat szeretnénk felfedezni, akkor Szombathely felé kell vinni az irányt, ahol a rómaiak már 2000 éve alapítottak kolóniákat, és elnevezték Savaria-nak a települést.

Füzér vára az egyik legszebb az országban.Füzér vára az egyik legszebb az országban.

Siklósi várSiklósi vár



Reméljük, ezeknek az érdekes helyeknek a hatására kedvet kaptál, hogy meglátogasd valamelyike. Ki tudja, hátha ott töltöd el az egyik legjobb napodat! Belföldi szállásajánlatok>>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A specialty kávék világa megosztó: egyesek rajonganak a világos pörkölésű kávébabokból készített, enyhén gyümölcsös kávékért, mások teljesen hitetlenkedve tekintenek a sorra nyíló kávézók népszerűségére. Egy biztos, Budapest bővelkedik belőlük, mutatunk is egy gyűjtést!
Frissítő wellness kalandok, ráérős reggelizések, eszméletlen panorámák… folytassuk még a sort, vagy szeretnétek tudni, hogy hol lelhettek rá ezekre a fantasztikus élményekre? Ha a válaszotok „igen”, akkor olvassatok tovább, hiszen tökéletes választás lehet egy hangulatos vidéki vendégház.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.