Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország legszebb helyei - különleges látnivalók hétvégi kiránduláshoz

Olyan különleges látnivalókat szeretnénk bemutatni nektek, amelyek talán kevésbé ismertek és felkapottak, így pedig háttérbe szorulnak. Magyarországon rengeteg gyönyörű hely van, ahol megannyi kaland és szép pillanat vár rátok. Íme néhány, ahova feltétlenül látogassatok el!

 

Zichy kápolna, Lórév

A Duna árterében, gyönyörű természeti környezetben álló neogótikus, romantikus stílusú kápolna és az azt körülölelő természet remek kirándulási lehetőséget kínál számunkra. Az impozáns, műemléki védettségű kápolna egy kis dombra épült, így amikor a Duna kilép a medréből, a Zichy kápolna egy apró szigetté változik. Belsejében egy állandó kiállítás is található, amely a forradalom és a falu helytörténetéről mutat be dokumentumokat. A kápolnát körülölelő Duna és az erdős növényzet festői látványt nyújt mindenkinek, aki Lórévre látogat.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Zichy kápolna, LórévLegszebb látnivalók Magyarországon: Zichy kápolna, Lórév

 

 

Muhi csata emlékműve, Muhi

Muhi határában, egy mesterséges dombon, jelképes sírhalmon álló 71 fakereszt állít emléket a magyar történelem egyik legnagyobb csapását okozó, az 1241-es muhi csata során az ütközetben elhunyt áldozatoknak és az országvesztésnek. A középkori magyar állam legsúlyosabb vereségének 750. évfordulója alkalmából 1991-ben avatták fel Vadász György építész és Kiss Sándor szobrász elemi erejű alkotását. A sírhalmon a templomos lovagoknak is külön emlékkeresztet állítottak, valamint a Johannita Lovagrend muhi csatában résztvevő tagjai emlékére 1992-ben egy fából faragott Szárnyas angyal szobrot is elhelyeztek.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Muhi csata emlékműve, MuhiLegszebb látnivalók Magyarországon: Muhi csata emlékműve, Muhi

 

 

Szűz Mária Keresztények Segítsége templom, Óföldeák

A XIV. században épült Óföldeáki Erődtemplom különlegessége, hogy az Alföldön az egyetlen olyan építmény, ami vizesárokkal körülvett, egy úgynevezett kunhalmon (kisebb emelkedésen) magasodik. A Dél-Alföld ékköve, a régió egyetlen gótikus temploma, a maga nemében igazi kuriózumnak számít, s amely a történelem megpróbáltatásait valahogy mindig túlélve máig a sokat gyötört alföldi magyarság jelképének számít. Legutóbbi renoválási, állagmegóvási munkálatokat tavaly fejezték be, így amennyiben oda látogatunk, szemet gyönyörködtető látványra csodálkozhatunk.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Szűz Mária Keresztények Segítsége templom, ÓföldeákLegszebb látnivalók Magyarországon: Szűz Mária Keresztények Segítsége templom, Óföldeák

 

 

Kamalduli Remeteség, Oroszlány-Majkpuszta

A Vértes hegységben megbújva találjuk a hazánkban egyedülálló, egykori Kamalduli Remeteség barokk épületcsoportját. A látogatás során elmerülhetünk az egykor hallgatási fogadalomban élő szerzetesek békéjében, megismerhetjük szokásaikat, igazi testi-lelki feltöltődés vár ránk. A műemlékegyüttest egy gyönyörű parkerdő veszi körül, ami kíváló lehetőséget nyújthat piknikezésre is. A közelben halastó és egy vízimalom is van, igazi idilli kis környezet vár ránk.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Kamalduli remeteség, Oroszlány-MajkpusztaLegszebb látnivalók Magyarországon: Kamalduli remeteség, Oroszlány-Majkpuszta

 

 

Remete-barlang, Remeteszőlős

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai-Hegységben, Remeteszőlős határában nyíló barlangot az Országos Kéktúra Nagykovácsit és Máriaremetét összekötő szakasza mentén, a Remete-szurdok északi oldalában találjuk. Régészeti és őslénytani jelentősége miatt hazánk fokozottan védett barlangjai közé tartozik. Különlegessége, hogy a régészek ebben a barlangban tárták fel hazánkban a legteljesebb rétegsort, amelynek leletei az őskőkorszaktól a bronzkoron, a vaskoron, a római koron és a középkoron át napjainkig szinte minden, ezen a tájon élt embercsoport kultúrájának emlékét megőrizte.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Remete-barlang, RemeteszőlősLegszebb látnivalók Magyarországon: Remete-barlang, Remeteszőlős

 

 

Margitai geodéziai torony, Szada

A Gödöllői dombság egyik jellegzetes és egyben legmagasabb pontja a 344 méter magas Margita-csúcs, ahol a dombtetőn a közhiedelemmel ellentétben nem kilátót, hanem a földmérők által használt, a gödöllői országos háromszögelési összehasonlító alapvonal pontjára épült geodéziai mérőtorontornyot találjuk. A torony tetejéről bámulatos a kilátás, de elvben tilos felmászni a toronyban, mert nagyon veszélyes, így mindenki saját belátása szerint, saját felelősségre vágjon bele.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Margitai geodéziai torony, SzadaLegszebb látnivalók Magyarországon: Margitai geodéziai torony, Szada

 

 

Benyovszky-kápolna, Tengelic

A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére és egy tragikus haláleset miatt 1913-14-ben épült Benyovszky-kápolna gróf Benyovszky Rezső és fia Emánuel nyughelyéül szolgál. A Gindly–Benyovszky-kastély melletti arborétum közepén, hazánkban egyedülálló kalábriai fenyők árnyékában áll és a Borok-Vizek-Kúriák Zöldút – a Tengelicen és környékén található kúriákat, kastélyokat és kápolnákat 2014-től összekötő túraútvonal - részét képezi. A helyiek szerint a kezdetek óta él egy legenda, miszerint a gróf a kápolnába kincseket rejtett, emiatt többször is feltörték. Ám az igazi kincs maga a tengelici parkerdő kellős közepén álló kápolna.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Benyovszky-kápolna, TengelicLegszebb látnivalók Magyarországon: Benyovszky-kápolna, Tengelic

 

 

Salgó vára, Salgótarján

A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól északkeletre, Salgóbánya település felett, 625 méter magas vulkáni kúp csúcsát koronázza meg a város egyik középkori műemléke, Salgó vára. A várból pazar körpanoráma tárul elénk a környékbeli hegyekre és településekre. Feltűnik a Karancs, a Mátra, a Bükk, a Börzsöny, a Cserhát vonulataira is, kedvező idő esetén akár a Magas-Tátra csipkés gerince is. A várlátogatást érdemes összekötni a nem messze lévő Kis-Salgó tetején ékeskedő különleges vulkáni képződmény, a kilátóhelyként sem utolsó Boszorkánykő megtekintésével.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Salgó vára, SalgótarjánLegszebb látnivalók Magyarországon: Salgó vára, Salgótarján

 

 

Nagykeszi templomrom, Gyepükaján

Mindentől távol, a Bakony eldugott szegletében találjuk egy elpusztult falu festői romtemplomát. Feltehetően a törökök pusztítása következtében elnéptelenedett községből ez az egyetlen, ami fennmaradt. A lerombolt templom romjai között a természet utat tört magának és egy hatalmas vadkörtefával tovább fokozza a magával ragadó látványt. A romhoz látogatva kiszakadhatunk a mindennapokból, mivel térerő alig van, így a körülölelő legelők, mezők és dombok ölelésében teljes mértékben kikapcsolhatunk, minden gondot magunk mögött hagyva egy pillanatra.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Nagykeszi templomrom, GyepükajánLegszebb látnivalók Magyarországon: Nagykeszi templomrom, Gyepükaján

 

 

Gombos-hegyi pincesor, Hercegkút

A Tokaj-hegyaljai pincesor nem mindennapi látványt nyújt, a nép építészet remekeként tartják számon és 2002 óta, mint kulturtáj az UNESCO Világörökség része. A hercegkúti pincesor különlegessége, hogy 4 egymás fölötti szinten sorakoznak az egységes kinézetű pincék. Mondanunk sem kell, mindegyik szintről csodás panoráma nyílik a településre és a zempléni hegyekre. 2004 óta a pincesor felett található egy vallási emlékhely, a 14 stációból álló kálvária. A Kálvária 400 méter hosszú és a Krisztus feltámadását szimbolizáló 15. stáció a kálvária kápolnájában található, melyet 2009-ben szenteltek fel és kilátóként is funkcionál.

Szállásajánlatok a környéken>>

Legszebb látnivalók Magyarországon: Gombos-hegyi pincesor, HercegkútLegszebb látnivalók Magyarországon: Gombos-hegyi pincesor, Hercegkút

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Pazar panoráma a jakuzziból, fenséges vacsora a tóra néző teraszon, naplemente a kültéri medencéből - rengeteg élmény vár rátok Siófoktól Keszthelyig, a legjobb balatoni wellness szállodákban.
Már Magyarországon is pihenhetünk olyan all inclusive wellness szállodákban, ahol a korlátlan étel- és italfogyasztás biztosítja, hogy az ott töltött idő alatt tényleg semmire ne legyen gondunk, és minden a feltöltődésről, a tökéletes pihenésről szóljon. Íme 4+1 belföldi hotel all inclusive ellátással
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.