Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Május első hétvégéjén indul a nosztalgiaszezon a fővárosban

2023.05.05 | 5 perc

Régi idők járművei a budapesti utcákon - májustól hétvégenként visszatérnek a nosztalgiajáratok a főváros útjaira és vágányaira. Május 6-ától, szombattól a Duna mindkét partján lehet villamosozni, hamarosan pedig az elmúlt évtizedek közúti járművei is bemutatkoznak: még a nyár előtt kigördülnek a garázsból a nosztalgiabuszok, és a pesti utcák képét hosszú éveken át meghatározó trolival is utazhatnak az érdeklődők.

Nosztalgiajáratokkal utazhatsz Budapesten májusban / Fotó: bkk.hu Nosztalgiajáratokkal utazhatsz Budapesten májusban / Fotó: bkk.hu

 

Több nosztalgiajárat is közlekedik Budapesten 2023 májusától

Az N2-es nosztalgiavillamos minden szombaton a 2-es villamos vonalán, a Közvágóhíd és a pesti belváros között a Jászai Mari térig (május 6-án forgalmi okok miatt a Kossuth Lajos térig), a világ egyik legszebb villamosvonalán közlekedik. Az N19-es villamosok május 7-én, vasárnap indulnak: a Deák Ferenc tér és Óbuda között közlekednek, de a Szent Gellért teret is útba ejtik a sokéves járművek. Idén is kigördül a budapesti sínekre a bengáli villamosok egyik első képviselője. Az N18-as: a Csóka utca és a Szent János Kórház között a hatvanas évek hangulata elevenedik meg a vágányokon, május végén pedig Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos az N56-os vonalon.

A villamosok mellett szerepet kapnak a gumikerekű járművek is. Május 13-tól jár az N109-es busz a Margit hídon és az Erzsébet hídon át körjáratként a Batthyány tér és Deák Ferenc tér érintésével, de május 20-tól Óbudán is visszatekerhetjük egy kicsit az idő kerekét az N160-as buszon. Mindkét vonalon olyan járművekkel találkozhatunk, amelyek több évtizeden át koptatták a budapesti aszfaltot vagy kockaköveket.

Egy trolikülönlegességgel is találkozhatnak az érdeklődők ebben a hónapban: az egyedi, a fővárosban közlekedő járművek piros színétől eltérő sárga fényezést viselő magyar gyártmányú Ikarus 260T trolibusszal is lehet utazni.  Május 21-én az első pesti trolibusz vonalán, az N70-es járaton, a Kossuth Lajos tér és az Erzsébet királyné útja, aluljáró között találkozhatunk a járműritkasággal.

Nosztalgiajáratokkal utazhatsz Budapesten májusban / Fotó: bkk.hu Nosztalgiajáratokkal utazhatsz Budapesten májusban / Fotó: bkk.hu

 

Matuzsálemi korú járművek kicsiknek és nagyoknak

A fővárosban már 2009 óta élvezhetik a BKK ügyfelei a nosztalgiajáratokat. Budapest városképéhez tartoznak szervesen ezek a szépkorú járművek is. Útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal. Rajtuk utazni kedvelt program a kisgyermekes családok, illetve a külföldi vagy a vidékről Budapestre látogató turisták körében, de a fővárosban élők ugyanúgy örömmel fogadják a matuzsálemi korú, hangulatos járműveket.

Bátran kérdezd a vezetőt vagy a kalauzokat!

A nosztalgiaközlekedés jóval több, mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődők jegyet lyukaszthatnak, sőt a végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is.

További részletek a BKK oldalán találhatók.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár kirándulásainkat sokszor épp az otthon elkészített elemózsiák piknikezős elfogyasztása koronázza meg, a Balaton-felvidék annyi-annyi gasztroélménnyel kecsegtet, hogy kár lenne kihagyni a helybéli finomságokat!
Ha szeretsz vadon élő állatok között kalandozni, most hoztunk néhány olyan állatparkot, ahol testközelből ismerheted meg kedvenceidet. Ám az állati kalandok mellett számos attrakciónak köszönhetően kicsik és nagyok egyaránt élvezetes kikapcsolódásban részesülnek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!