Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói

Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.

 

Zirci Ciszterci Apátság

A magyarországi ciszterci rend központja a Zircen található monumentális barokk apátság, amely sokkal több egy műemléknél vagy idegenforgalmi látványosságnál. A templom lenyűgöző belső tere mellett egyháztörténeti kiállítás és egy 65 ezer példányt számláló könyvtár is vár minket odabent, és bár utóbbi legfőképpen teológiai témájú iratokat tartalmaz, de közülük több mint 300 antikva csak itt kereshető fel az egész országban. A legizgalmasabb azonban mégiscsak az, hogy a tárgyi kiállítási darabok mellett a ciszterci szerzetesek életét is testközelből ismerhetjük meg, ugyanis 1990 óta a mai napig apátok lakják az ódon épületet.

Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Ciszterci ApátságKirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Ciszterci Apátság

Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Ciszterci ApátságKirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Ciszterci Apátság

 

 

Zirci Arborétum

Az apátságot körülvevő angol stílusú park 1951 óta védett terület, ahol hazánk legmagasabban fekvő fás gyűjteményében gyönyörködhetünk. A buja növények között rengeteg Bakonyban őshonos fát és cserjét ismerhetünk meg, de egzotikus, más földrészről származó fajokra is könnyedén rácsodálkozhatunk sétálás közben. A park mókusoknak, denevéreknek és kétéltűeknek ad otthont, és ha szerencsénk van, akár még őzek is felbukkanhatnak a bokrok között. A bejáratnál a helyeik által Sörös tónak nevezett halastó fogad, melyet a szerzetesek alakítottak ki a böjtök alatt engedélyezett halfogyasztás miatt.

Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - arborétumKirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - arborétum

 

 

Zirci Apátsági Manufaktúra

A 18. század közepétől nemcsak elhivatott hitélet zajlott a templom épületében; 1735-ben a zirci konvent megkóstolhatta az első itt gyártott söröket is. Jelenleg a legmodernebb technológia és a kézműves munka ötvözetéből született italok között válogathatunk a Zirci Apátsági Manufaktúrában, a kilenc egyedi íz közül a legnépszerűbb búza-, barna és világos sörök mellett a levendulával megfűszerezett változatot is tesztelhetjük, vagy akár egy igazi nagyágyút, a 8%-os masszív szüretlen világos fajtát. Előzetes bejelentkezés után az üzem meglátogatására is van lehetőség, ahol a kóstolók mellett további érdekességeket is hallhatunk Zirc leghíresebb folyékony kenyeréről.

Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra facebook oldalaKirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra facebook oldala

Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra facebook oldalaKirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói - Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra facebook oldala

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!

 

 

Kirándulás az Országos Kéktúra vonalán

Zirc akkor is tökéletes választás lesz, ha kirándulás céljából keressük fel a települést, hiszen a Bakony legváltozatosabb, kopár legelőkben, mély szurdokokban és sűrű erdőkben gazdag része keresztezi a tájat. Gyakorlottabb túrázóknak jó hír, hogy a helyi vasút- és autóbuszállomástól egy pár perces sétát követően az Országos Kéktúra 9. szakaszára csatlakozhatunk, mely kellemes 10 kilométer megtétele után Bakonynánára vezet.

Országos Kéktúra 9. szakasz - Fotó: kektura.hu, Burger BarnaOrszágos Kéktúra 9. szakasz - Fotó: kektura.hu, Burger Barna

 

 

Eplényi Kalandhegy a szomszédban

Több mint 7 kilométer hosszú pályarendszer, 16 sípálya, 10 különböző típusú felvonó, és sötétedés után is használható terep teszi Eplényt az ország legnagyobb és legmodernebb téli sportközpontjává. A teljesen kezdőknek is minden lehetőség adott, hogy elsajátítsák ezt a szuper mozgásformát, ugyanis 4 tanulószakasz, valamint profi oktatók gondoskodnak arról, hogy rövid idő alatt élvezhetővé és irányíthatóvá váljon a lesiklás. Ha nincs saját felszerelésünk akkor sincs ok az aggodalomra, ugyanis a legjobb minőségű és minden tudásszinthez igazodó lécek és bakancsok állnak a rendelkezésünkre, hogy elkezdhessük a mókát.

Országos Kéktúra 9. szakasz - Fotó: Síaréna Vibe Park facebook oldalaOrszágos Kéktúra 9. szakasz - Fotó: Síaréna Vibe Park facebook oldala

Országos Kéktúra 9. szakasz - Fotó: Síaréna Vibe Park facebook oldalaOrszágos Kéktúra 9. szakasz - Fotó: Síaréna Vibe Park facebook oldala

 

 

SZÁLLÁSTIPP

Forest Hills Hotel & Golf****

Zirc szívében, ősfás környezetben fekszik a Forest Hills Hotel & Golf, ahol a vendégeknek csak egy dolguk van: pihenni. A szállodában a golfozás mellett számos más sportolási és relaxációs lehetőség közül választhatunk, többek között a jakuzzival, szaunával, valamint gőz- és sókabinnal felszerelt wellnessrészlegük, valamint a kültéri teniszpályáik is a listán szerepelnek, míg az aktív kikapcsolódást keresők számára a nordic walking és a biciklikölcsönzés lehet a legvonzóbb opció. Tovább a Forest Hills szállásajánlataihoz>>

Forest Hills Hotel & Golf**** (Zirc)Forest Hills Hotel & Golf**** (Zirc)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Húzzatok túracipőt és burkolózzatok be melegen, mert a most következő budapesti téli programokat nem hagyhatjátok ki! Utazzatok a Fényvillamossal, lépjétek át egy elképesztő mesevilág kapuját a Lumina Parknak köszönhetően vagy nevezettek be egy varázslatos téli kirándulásra a Budai-hegység legnagyobb vízeséséhez! Csavarogjatok velünk!
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Bakancslista a zimankós hónapokra: 5 álomszép téli kirándóhely Magyarországon
Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!