Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A lélegzetelállító kincsekkel tűzdelt Zemplén látnivalói

Zemplén tele van különleges, lélegzetelállító látnivalókkal. A Megyer-hegyi Tengerszemet már biztos mindenki látta, így ez alkalommal talán kevésbé ismert helyeket hoztunk el, amik ugyanúgy tartogatnak magukban élményeket.

 

Amádé-várrom és Pálos-kolostor, Gönc

Az Amádé-várrom és a Pálos-kolostor is a Rákóczi túraútvonalon található.

A Zempléni-hegység bármely oldalán is kezdenéd a túrát, előbb-utóbb biztosan belebotlanál legalább egy várba. Azonban az Amádé-várromnál nem kell belépőt fizetned. A 13. században épült várat a Nagy-Amádé hegy sasbérce nyugati oldalán találod. Sajnos az egykori kolostorban nincs lehetőség gyönyörködni, aminek romjaiból mára csak az öregtorony egy kis faltöredéke látható. Azonban a kilátás mindenért kárpótol, 650 méter tengerszint feletti magasságból páratlan panoráma nyílik a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsára.

A várrom alatt található az egykor Nagy Lajos király által a 14. században alapított pálos kolostornak és gótikus templomának romjait. Hazánkban ritkaság számba menő épületről van szó, hiszen alig találni ennyire épen megmaradt, restaurálatlan gótikus épületet. Az egykori kolostor hajójának, szentélyének és tornyának főbb falai a mai napig állnak.

Szállásajánlatok Gönc környékén>>

 

Ósvavölgyi-gejzírkút, Telkibánya

Az Ósva-völgyben a Cser-hegy lábánál tanúi lehetünk a környéken végbemenő utóvulkáni működés egyik legszebb és legkülönlegesebb képződményének. A kúp alakú 7-8 méter magas szikla közvetlen tövében egy langyos vizű forrás található, ami gyakorlatilag ma még mindig aktív. Ez az Ósvavölgyi-gejzírkút.

Szállásajánlatok Telkibánya környékén>>

 

Regéci vár, Regéc

Mint azt korábban említettük, a Zempléni-hegység bővelkedik várakban, amik közül az egyik legnépszerűbb a II. Rákóczi Ferenc otthonaként is ismert, a 639 méter magas Várhegyen található Regéci vár. A vár egyik legkülönlegesebb része a több, mint 700 éves gigantikus öregtorony, ami 2016 óta teljes, eredeti valójában kápráztat el bennünket. Belsejében lenyűgöző, többszintes, tematikus kiállítótereket hoztak létre, legfelső szintjéről pedig szemet gyönyörködtető körpanoráma nyílik a környező tájra. Ugyanettől az évtől a faluban, egy a várra hajazó épületben állandó kiállítás is vár II. Rákóczi Ferenc gyerekkoráról.

Szállásajánlatok Regéc környékén>>

A lélegzetelállító látnivalókkal tűzdelt Zemplén látnivalói - Regéci vár (Regéc)A lélegzetelállító látnivalókkal tűzdelt Zemplén látnivalói - Regéci vár (Regéc)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Zempléni felfedezőúton a Regéci várba ‒ mesés MondaTúrával az erdőn át
Hidak alatt csobogó patak, takaros porták és interaktív látogatóközpont bújik meg a bűbájos Regécen. Az idilli kis falu peremén ráadásul Magyarország egyik legszebb erődítménye magasodik, amit védelmezően karol át a mesés MondtaTúrát tartogató erdő. Szegődjetek a nyomunkba, és ne hagyjátok ki legfrissebb élménybeszámolónkat a Zempléni túránkról!

 

 

Rostalló, Sólyom-kő, Pengő-kő

A Zempléni-hegység bugyraiban a pálházai kisvasútra érdemes felszállni és elrobogni végállomásáig, Rostallóig, ahonnan egy önmagában is szemet gyönyörködtető és nagyon változatos gyalogtúra kecsegtet számos látnivalóval.

Az egyik ilyen a Borsó-hegy nyugati peremén található természetes kilátóhely, a Sólyom-kő. A 700 méteres magasságban található 20-27 méter magas andezit sziklatornyokról mondanunk sem kell, hogy mennyire csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. A környező, emberi jelenléttől mentes erdők, az alattunk elterülő Szerencs-patak völgye és a 800 méter magas Gergely-hegy mind-mind szemet gyönyörködtető.

Bár a következő állomásról nem élvezhetünk pazar kilátást, de a természet által létrehozott, látványos sziklaképződményekért mindenképp érdemes útba ejtenünk. A Pengő-kő elnevezésű grandiózus szikla nevének eredetéről nem sokat tudunk, egyesek szerint ütés hatására hangot hallat, de valószínűbb, hogy a rétegeződése miatt kapta a nevét, ami úgy fest, mintha sok pengő lenne egymásra pakolva.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Pazar önálló házak és szállások, ha a barátaiddal elvonulnátok a világ elől
Ha szeretnél elutazni a barátaiddal, hogy néhány napra kiszakadjatok a mindennapi rohanásból, akkor itt a megoldás! Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan vendégházat, ahol tiétek az egész hely, sokan elfértek, senki sem zavarja meg a nyugalmatokat, és még kirándulni is tudtok a környéken, ha ahhoz van kedvetek.

 

Kőember szikla, Bózsva

Túránk utolsó helyszínéhez érve joggal foghat el a déjá vu érzés, ugyanis hasonló kilátó több is található a Zemplénben, akárcsak a korábban említett Pengő-kő. Hasonlóságuk a krioplanációs formában mutatkozik meg, ami a Kőember szikla keletkezésének is az alapja. Ide felmászva nem meglepő módon páratlan kilátásunk nyílik a Zempléni-hegységre.

Szállásajánlatok Bózsva környékén>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím Veszprém és a térség számára - jelentette ki a területfejlesztési miniszter a január 21-én hivatalosan is megnyíló Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Varázslatos kastély és kastélypark, múzeumok, tudományos élményközpont, és remek kirándulási és kikapcsolódási lehetőségekkel vár mindenkit Martonvásár. Ha eddig nem jártál még ott, most megmutatjuk, hogy kisváros létére milyen izgalmas programlehetőségeket rejt magában!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.