Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tavaszi kirándulás a leghősiesebb városban – ezek Szigetvár legszebb látnivalói

Baranya megyei, igazi történelmi város, ami rengeteg emléket idéz fel és cipel magával. Zrínyi Miklós és vitézeinek csatája talán senki számára nem idegen, amivel örökre a történelembe írta magát Szigetvár. Tegyünk egy képzeletbeli sétát és nézzünk körbe!

Nyitókép: Szigetvári Zrínyi Vár hivatalos Facebook oldala

 

Zrínyi tér

Kirándulásunkat kezdjük talán a Zrínyi téren, ahol több építmény is a múlt értékeit hordozza magában. Többek között itt találjuk Magyarország első Zrínyi emlékművét, az Oroszlán szobrot, amit 1878-ban emeltek a hős Zrínyi Miklós hadvezér tiszteletére.

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Zrínyi tér az Oroszlán szoborral és Szent Rókus-templommalTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Zrínyi tér az Oroszlán szoborral és Szent Rókus-templommal

 

A kegyeleti parkban megtaláljuk az I. és II. világháborús emlékműveket is, melyek az elesett hősök tiszteletére készültek. A templom oldalán elhelyezett táblákon olvashatjuk a II. világháborús áldozatok névsorát, melynek emlékművét Vanyúr István készítette.

A történelmi eredetű főtér déli részén helyezkedik el a Szent Rókus Plébániatemplom, ami előtt Szent Rókus szökőkútja díszeleg. A templomot rengeteg freskó díszíti, melyek Szigetvár elfoglalását és felszabadítását ábrázolják. A kirándulás alatt érdemes megnézni a Városházát is, mely harangjátékával rögtön elvarázsolja a városnézőket. Végül tehetünk egy rövid kitérőt a belvároshoz közeli, Horváth Márk térre is, ahol megtekinthetjük a várkapitányt ábrázoló mellszobrot is.

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Szent Rókus szökőkútTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Szent Rókus szökőkút

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban
Május 19-én került átadásra a Szigetvári vár Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram keretében felújított kazamatasora. Az épületben elkészült egy új rendezvényterem, egy kávézó és egy új kiállítás is nyílt.

 

 

A Szigetvári Zrínyi Vár

Talán nem is kell mondanunk, hogy az egyik legnagyobb látványosság a városban a Zrínyi Miklósról elnevezett vár. Egyenesen a híres csata helyszínére röppenünk itt vissza, ahol a történelem emlékei törnek fel. Rögtön a főkapunál találjuk Tinódi Lantos Sebestyén, költő, zeneszerző, énekmondó szobrát, melyet 1967-ben avattak fel.

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Fotó: Szigetvári Zrínyi Vár hivatalos facebook oldalaTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Fotó: Szigetvári Zrínyi Vár hivatalos facebook oldala

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Tinódi Lantos Sebestyén szobra a vár bejáratánálTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Tinódi Lantos Sebestyén szobra a vár bejáratánál



A vár 1689-ben szabadult fel a török uralom alól, melyet rommá lőttek az ostrom alatt, így a török hódítók újították fel, így ennek köszönhető a vár mostani arca. A vár főbejárata mellett találkozunk a Millenniumi emlékművel, melyet 2000-ben adtak át.

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Millenniumi emlékmű a vár előttTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Millenniumi emlékmű a vár előtt



A vár belsejében található a vármúzeum, mely a Zrínyi Miklós Múzeum nevet viseli, továbbá a Zrínyi-emlékmű - ami a várból való utolsó kirohanás mozzanatát örökíti meg-, Istvánffy Miklós mellszobra és a Szulejmán szultán dzsámija is. A téli nyitvatartás szerint a vár hétfőnként zárva tart, de keddtől vasárnapig 09:00-tól egészen 16:00-ig látogatható. A várból kiérve érdemes elkanyarodni a mögötte található Csónakázó-tóhoz, mely ebben az időben gyönyörű őszi színekben pompázik.

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Zrínyi-emlékműTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Zrínyi-emlékmű

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Zrínyi vár belülrőlTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Zrínyi vár belülről

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Kilátás a várfal sétányrólTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Kilátás a várfal sétányról

 

Török ház

A török hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon, mely a XVI. században épült. Egy kétszintes épület előtt állunk, ami jellegzetes török téglákból épült és kolostor boltozattal rendelkezik. A ma már múzeumként működő épület múltját tekintve egyesek szerint iskola, mások szerint vendéglátó épület lehetett. 

Az épület felső szintjén miniatúra-művészetet és mindennapi használati tárgyakat is találunk, míg az alsó szinten a török hódoltságkori kiállítás tekinthető meg, mely hétfőtől vasárnapig, 09:00-től egészen 18:00-ig várja a látogatókat. 

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Török HázTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Török Ház

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Baranya vármegye TOP10 látnivalója, hogy semmi se maradjon ki a környéken járva
Pécs, Villány, Mohács – mi a közös bennük? Mindegyik említett város Baranya vármegye határain belül található, így kulturális és természeti értékekben biztosan nem fogunk szűkölködni, ha arrafelé vesszük az irányt. Szőlődűlők, múzeumok és szabadtéri programok hada vár, már csak azt kell eldöntenünk, hogy mivel szeretnénk eltölteni utazásra szánt napjainkat.

 

 

Gyógyfürdő

A város nem csak gazdag törénelmi múltjára lehet büszke, ugyanis Szigetvár szívében kiváló gyógyfürdő található. Az épület maga egyszerűen mesés, így ha csak kívülről látjuk is érdemes megállni egy pillanatra. Történelmi múltja és kulturális öröksége mellett, a város egyik legközkedveltebb pontja.  

A gyógyulni vágyók örömére 62 fokos gyógyvízbe tör fel, melynek igazán kedvező hatása többféle megbetegedés esetén is megtapasztalható több termál- és gyógymedencében. A gyógyulni érkezők mellett természetesen azoknak sem kell szomorkodni, akik pihenés céljából jönnek, hiszen a fürdő sportmedencével, wellness- és élménymedencével, gőzfürdővel, szaunával, infraszaunával, különböző masszázsokkal, kezelésekkel, jacuzzival és különböző alakú medencékkel várja őket.

Végezetül pedig érdemes megállnunk néhány percre az 56-os emlékmű, illetve a Civitas Invicta emlékmű mellett is, mely annak állít emléket, hogy a város megkapta "a leghősiesebb város” címet. Tegyünk egy sétát a Molnár Imre sétányon, látogassuk meg a Ferences templomot és szívjuk magunkba a város értékeit, engedjük meg, hogy a történelem kincsei vezessenek minket és élvezzük a vendégszeretetet.

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Civitas Invicta emlékműTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Civitas Invicta emlékmű

Tavaszi kirándulás egy történelmi városban - Molnár Imre sétányTavaszi kirándulás egy történelmi városban - Molnár Imre sétány

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem is kérdés mennyire szerencsések vagyunk, hogy ilyen remek fővárosunk van, hiszen a múzeumoktól kezdve a parkokon át a gyönyörű épületekig semmiben sem szűkölködik Budapest. Sokszor viszont inkább egy eldugott, meghitt zugra vágynánk, ahol nyugodtan élvezhetjük a munka utáni kávénkat vagy egy korai vacsorát. Ebben a cikkben 6 olyan teraszos helyet gyűjtöttünk össze, ahol a kellemes ételek és az otthonos atmoszféra kéz a kézben jár.
Május 18-án újra megnyílik a Viadukt-terasz a Pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán. A helyszín minden szempontból igazi kuriózum Budapesten: egy közösségi tér, amelyet végre nem a turistáknak szántak, és aminek célja, hogy Budapest egy élhetőbb, jobb város legyen. Erről tanúskodik a gondosan összeállított színvonalas pogramkínálat, ami minden korosztály számára kínál lehetőségeket, de az elérhető árú italkínálat is jól mutatja, hogy ez a hely tényleg a helyieknek nyílt.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.