Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A mézeskalács készítésének története - érdekességekkel és recepttel

2022.12.08 | 6 perc

Az adventi időszak és készülődés jellegzetes süteménye a mézeskalács, amit számtalan formában és díszítési technikával készíthettek el. De vajon azt tudjátok, hogy honnan ered a készítése? Már a Grimm testvérek híres meséjében is megjelenik a mézeskalács házikó, erről is hoztunk egy érdekességet nektek és egy szuper recepttel is készültünk cikkünkben!

 

Honnan is ered a mézeskalács?

A manapság nagy népszerűségnek örvendő édesítőszert, a cukrot egészen az újkor kezdetéig nem ismerték Európában. Így a méz nagyon sokáig pótolhatatlan és rendkívül megbecsült volt. Sőt, az ókori görögök még misztikus erőt is tulajdonítottak neki, a halottak szájába mézeskalácsot tettek, hogy kiengesztelhessék az alvilág őrét, Cerberust.  Feljegyzések szerint Püthagorasz élő állat helyett állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Magyarországon már az aquincumi ásatások során is találtak több égetett cserépformát, amit feltehetőleg mézeskalács sütésre használtak, így egészen biztos, hogy a görögökön kívül a rómaiak is előszeretettel készítették a szóban forgó süteményt.

A mézeskalács készítésének hagyománya a középkorban is fennmaradt. Mivel a méz rendkívül drágának számított, így elsősorban csak ünnepi alkalmakkor készítettek mézeskalácsot. Az 1200-as években a kolostorokban vallásos témájú mézeskalács figurákat készítettek. Idővel kialakultak a "mézesbábos" céhek, ahol a mézeskalácsokat míves díszítésekkel tarkították és ekkor alakult ki a sütemény díszítésének és ajándékozásának hagyománya. A mézeskalács a Grimm testvérek meséjében, a Jancsi és Juliskában is fellelhető házikó formájában. 

Az első mézeskalács valószínűleg mézből, lisztből és vízből kevert kása volt, amit forró kövön szárítottak ki. Alapvető összetevői napjainkban is a liszt, porcukor, méz és tojás. 

 

Érdekesség: Egészen biztosan ismeritek a Grimm testvérek világhírű meséjét, a Jancsi és Juliskát, a gonosz boszorkával és a mézeskalács házikóval. De azt tudtátok, hogy 1963-ban egy német író, bizonyos Georg Osegg írt egy könyvet Jancsi és Juliska igaz története címmel, melyben a mese eredetéről ír, valamint, hogy az igaz történeten alapul? Osegg amatőr régésznek adta ki magát és a Frankfurt mellett található Spessart-i erdőben megtalálta a mesebeli boszorka házának romjaiban, benne egy női csontvázzal. Ezt követően állt elő a történettel, miszerint 1647-ben Katharina Schrader, egy pék vásárolta meg az erdőben található házat, melyben egy mézeskalács sütödét működtetett, ami nagy népszerűségnek örvendett. Hans Meltzer, Katharina korábbi udvarlója és vetélytársa megirigyelte tőle az üzletet, ezért bosszúból feljelentette őt boszorkányság vádjával. Katharinát hosszú vallatások és kínzások után végül felmentették, a férfi azonban képtelen volt ebbe beletörődni, ezért testvérével felkeresték az asszonyt házában és a kemencébe dobva megsütötték. Most jön a csavar:  Georg Osegg valójában soha nem létezett, az "igaz" történetet Hans Traxler, egy karikaturista találta ki, ám mire ez kiderült a könyv már akkora népszerűségnek örvendett és bestseller lett, hogy külföldön is megjelent számos helyen.

A kép csak illusztráció.A kép csak illusztráció.

 

Puha mézes recept

Elhoztuk nektek a kedvenc mézeskalács receptünket, ami olyan finom, hogy javasoljuk, rögtön dupla adagot készítsetek belőle. Nálunk általában az első adag már karácsony előtt el szokott fogyni. :)

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg rama, 1 citrom héja, 1 ek mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek kakaópor (nagyon szép színt ad neki)

A mázhoz: 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 tk citromlé

Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a sütőporral. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és az egész tojást, a puha margarint (tipp: ne olvasztva adjátok hozzá, hanem reszeljétek bele nagylyukú reszelőn), a citrom reszelt héját, a fűszerkeveréket és a kakaóport. A tésztát elkezdjük dagasztani. Ne lepődj meg, ragadós lesz, de ne adj hozzá  plusz lisztet, hidd el, hogy így lesz jó másnapra. Hűtőben pihentetjük 1 éjszakán keresztül. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd formákra szaggatjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen kb. 10-15 perc alatt megsütjük őket. A sütési idő nagy mértékben függ a sütő típusától, erősségétől, érdemes figyelni és akkor kell kivenni, amikor az alja már enyhén barnás, de a teteje még nem.

A fotón a receptből készült mézeskalácsok láthatóak. A fotón a receptből készült mézeskalácsok láthatóak.

 

Ha elkészítettétek a receptet, akkor küldjetek róla nekünk fotót az info@ittjartam.hu címre, hogy láthassuk a műveiteket!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Wellness, Spa, kényelem, különleges gasztroélmények és ez mind egyszerre? Ki ne vágyna akár egy pihentető hétvégére, hogy egy finom ebéd után testileg és lelkileg is feltöltődhessen a közeli fürdő wellnessrészlegében? Íme 5 szálloda, ahol ezt mind megtehetitek.
Büszkén írhatjuk meg, hogy rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Advent Bazilika a European Best Destinations utazási portál online szavazásán. Egy biztos, hogy kis hazánk karácsonyi vására a Szent István Bazilikánál méltó rá, hogy a kontinens legszebb karácsonyi vásáraként emlegessék.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Jancsi és Juliska nyomában: mézeskalács házak és mézes programok télre
2023.12.05 | 7 perc | Gyermekekkel | Események
A mézeskalács illatú decemberre igazán különleges programokkal készültünk neked. Kövesd Jancsi és Juliska példáját, és merülj el velünk együtt a mézeskalács házak, valamint a mézes programok varázslatos világában! Jöjjenek a tél legédesebb élményei!
Ahol a sütemény nem megalkuvás – Budapest legjobb mentes cukrászdái és legfinomabb mentes édességei!
2022.03.23 | 6 perc | Gasztronómia
Nem csak mítosz, hogy a mentes sütemények éppen annyira finomak lehetnek, mint klasszikus társaik, hanem kézzel fogható valóság is. Ennek ékes bizonyítékai azok a budapesti desszertezők, ahol minden mentes, vegán vagy éppen cukormentes finomságokat kóstolhatunk – bűntudat nélkül.
Édes kirándulások 5 patinás budapesti cukrászdában
2022.12.12 | 7 perc | Gasztronómia
Roppanós, omlós, puha, édes vagy épp sós? Szinte mindegy, ha finom süteményekről van szó. Kövessetek minket, mert ezúttal Budapest nagy múltú, patinás cukrászdáiba látogatunk el, ahol fenséges ízekből, kreatív megoldásokból és mélyen gyökerező tradíciókból születnek a legkiválóbb desszertek! Nassolásra fel!
Lángos nélkül lehet nyaralni, de vajon érdemes? – 12 közönségkedvenc lángosozót mutatunk
2023.08.07 | 8 perc | Gasztronómia
Ahogy „nincs karácsony Kevin nélkül”, úgy bátran mondhatjuk azt is, hogy nincs nyár lángos nélkül! Gomolygó fokhagymaillat, só, tejföl, trappista sajt – talán ez a legkedveltebb variáció, de a lángos különlegességeknek csak a fantázia szabhat határt. Hát kíváncsiak voltunk, hogy az ittjartam.hu olvasói hol ették a legfinomabbat. A Facebook-oldalunkon feltett kérdésre izgalmas válaszok érkeztek – szemezgess most belőlük te is!
8 kézműves csokoládé bolt, ahol minden az édességkülönlegességekről szól
2022.01.27 | 6 perc | Gasztronómia
Amióta a Csokoládé című film napvilágot látott, a csokoládéról alkotott fogalmunk nagyban megváltozott. Nemcsak egy egyszerű édességről van szó, hanem egy olyan finomságról, ami képes megváltoztatni a hangulatunkat. Ha pedig valami ilyen ízletes, akkor érdemes azt is tudni, hol lehet megkóstolni őket!
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Miért olyan régi a mézeskalács, és honnan származik a hagyománya?
A mézeskalács története az ókorig nyúlik vissza: a méz hosszú ideig nélkülözhetetlen élelem volt, és misztikus értelmet is kapott. A görögök például a halottak megnyugtatására alkalmazták, a római ásatásokon pedig égetett cserépfélességek is előkerültek, amelyeket mézeskalács sütésre használtak. A középkorban a méz drágának számított, ezért ünnepi alkalmakkor készült, kolostorokban vallásos témájú figurákat formáztak; később kialakult a dísszítés és ajándékozás hagyománya. A Grimm testvérek meséjében pedig a mézeskalács házikó ikonikussá vált.
Mik a különleges érdekességek a Jancsi és Juliska történetéhez kapcsolódó mézeskalács kapcsán?
A Grimm mesében a mézeskalács házikó a történet egyik ismert eleme. 1963-ban Georg Osegg nevű író állítólagos igaz történetként írta meg a mese eredetét, de később kiderült, hogy Osegg nem létezett és a történet hamisnak bizonyult. Ezt követően Traxler nevű karikatúrista dolgozta ki egy „igaz történet” változatát, amely óriási népszerűségre tett szert világszerte.
Milyen hozzávalók szükségesek a puha mézeskalács tésztájához és a mázhoz?
Tészt: 50 dkg finomliszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg rama (margarín), 1 citrom héja, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 evőkanál kakaópor. Máz: 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé. A mennyiségek könnyen kettőzhetők, ha több adagot készítenek.
Milyen lépések jellemzik a tészta elkészítését és a sütést?
Lisztet átszitáljuk a sütőporral, majd hozzáadjuk a porcukrot, mézet, tojásokat, margarint, citromhéjat, fűszert és kakaót. A tésztát összegyúrjuk; ragadós lesz, lisztet adni nem ajánlott. Hűtőben egy éjszakára pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, formákat szaggatunk. Előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen kb. 10–15 perc alatt megsütjük; figyelni kell, hogy az alja enyhén barnuljon, a teteje legyen még világos.
Milyen hagyományokat és lehetőségeket kínál a mézeskalács díszítése és ajándékozása?
A díszítés és az ajándékozás hagyománya a sütemény köré épült: sokféle formában és díszítési technikával készíthető, az Adventi időszak jellegzetes süteményévé vált. Ha elkészítitek, érdemes fotót küldeni a megvalósításról, hogy megoszthassuk a munkáitokat.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft