Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Jancsi és Juliska nyomában: mézeskalács házak és mézes programok télre

2023.12.05 | 7 perc

A mézeskalács illatú decemberre igazán különleges programokkal készültünk neked. Kövesd Jancsi és Juliska példáját, és merülj el velünk együtt a mézeskalács házak, valamint a mézes programok varázslatos világában! Jöjjenek a tél legédesebb élményei!

 

Mézeskalács Múzeum (Szekszárd)

Egy mesebeli helyet keltett életre Szekszárdon a Petrits család, akik már 6 generáció óta örvendeztetik meg látogatóikat csodálatos mézeskalács receptjeikkel, melyekbe te is belekóstolhatsz a híres-neves Mézeskalács Múzeumban. Miközben a szebbnél szebb, kézműves alkotások között barangolsz, felfedezheted az édes mesterség történetét és megtudhatod: hogyan függ egymással össze a mézeskalácsosság, a gyertyaöntés, valamint a cukorkakészítés. Díszíts mézeskalácsot, vegyél részt a „Szabadítsd ki Jancsit!” kalandjátékon és természetesen tömd meg a hasad a számtalan finomsággal, amit a szekszárdi Mézeskalács Múzeum kínál!

Mézeskalács Múzeum (Szekszárd)Mézeskalács Múzeum (Szekszárd)

 

Szállásajánlónk: Takler Kúria

Szállásajánlatunk: Takler Kúria SzekszárdSzállásajánlatunk: Takler Kúria Szekszárd

 

 

Mézeskalácsház szabadulószoba (Budapest)

A karácsonyi időszakban mindenki igyekszik egy kicsit több időt a szeretteivel tölteni. Ehhez remek program lehet a budapesti Sweet Escape – szabadulószoba, ahol a felnőttek és a gyerekek is örömteli perceket élhetnek át. Ha azonban a családdal közösen oldanátok meg a furfangos fejtörőket, akkor nevezzetek be egy küldetésre a Mézeskalácsházba! Ennek a játéknak akár 9-10 éves korú gyerekekkel is bátran nekivághattok és biztosan mindenkinek lesz közben sikerélménye. Már csak egyetlen kérdés maradt: ki tudtok-e szabadulni 60 perc alatt a boszorkány fogságából?

 

 

 

Mézeskalácsos tájház (Mezőkövesd)

Mezőkövesden számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy a helyi hagyományok világába betekints. Az egyik ilyen lehetőséget a Mézeskalácsos tájház szolgáltatja, ahol fantasztikus mézeskalács-csodák sorakoznak mindenfelé, melyeket természetesen meg is vásárolhatsz. Sőt, ha szeretnél, akkor magad is beállhatsz gyakorolni a mézeskalács készítést. Alkotás közben ráadásul teljesebb képet kaphatsz a mesterség 400 éves történetéről vagy az aranyló alapanyagról, a mézről is. De más kézműves foglalkozás is vár. Ilyen a papírjáték vagy textilkészítés is. Ám, a több mint 200 mackóból álló gyűjteményt is megéri megszemlélni.

Fotó: Vásárfia Mézeskalács - Mézeskalácsos Ház Facebook oldalaFotó: Vásárfia Mézeskalács - Mézeskalácsos Ház Facebook oldala

 

 

Őr-ségi Őrangyal mézeskalács (Kerkakutas)

Az idilli nyugalmat árasztó Őrségben nemcsak varázslatos látnivalók akadnak, hanem bizony leleplezésre váró gasztro kincsek is. Az egyik ilyen hely az Őr-ségi Őrangyal Mézeskalács Kerkakutason, ahol hagyományos és modern mézeskalácsok bűvölik el az érzékeidet. Az Őrség lábánál azonban ősrégi receptúrából született habcsókokat és mézespuszedliket is megízlelhetsz – sok más termelői finomsággal egyetemben. A porta specialitása az őrségi héjatlan tökmagos mézeskalács, amit feltétlen ki kell próbálnod, ha erre jársz.

 

 

 

Mézespatkó Alkotóműhely (Zalaszentgrót)

Egy tekintélyesebb ugrásra az Őrségtől, Zalaszentgróton is érdemes feltérképezni a helyi különlegességeket. A Zala folyó völgyében fekvő településen lelhetsz rá a Mézespatkó Alkotóműhelyre, melynek szíve és lelke Csiszár Tiborné. Nála még Zala megye lakodalmas remekét, a neves cukorperecet is megkóstolhatod. Aki viszont inkább a mézeskalácsokra pályázik, az is jól fogja érezni magát ezen a tündéri helyen.

 

 

Élménybirtok (Bikal)

A nyüzsgő középkori városkában, a bikali Élménybirtokon télen sem állnak le a programokkal, inkább rátesznek még egy lapáttal! Az adventi ünnepvárás időszakában így még nagyobb öröm lesz betérni a helyi Mézeskalács készítőhöz, ahol az édes illatok iránytűként mutatják majd az utat. December 16-án a mézé lesz a főszerep, így 11-17 óra között teret kap a mézeskalács díszítés, sütés, a méhviasz gyertyamártás és a kóstolás is.

Szállástipp:Puchner Kastélyszálló**** Bikal>>

Fotó: Advent IV. - Édes mézes nap az Élménybirtokon Facebook eseményFotó: Advent IV. - Édes mézes nap az Élménybirtokon Facebook esemény

 

 

Mézeskalács város (Székesfehérvár)

A tervek szerint a helyi közösség tagjainak erejéből áll össze a mézeskalácsból gyártott Székesfehérvár, melyet 2023. december 4–22. között tekinthetsz meg a Városházán. Az illatos tésztából gyúrt épületek között bájos házikók és helyi nevezetességek is helyet követelnek majd maguknak. Az összehatás pedig igazán elképesztőnek ígérkezik.

 

 

Program, amit ne hagyj ki: Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál (Gyula)

Egy kis torkosságra vágysz? Akkor keresd fel december 8-9. között a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált! Ezen a rangos eseményen bemutatkoznak a legfinomabb mézeskalácsok és mézek, melyeket természetesen saját magad is letesztelhetsz. A színvonalas vásáron pedig gondoskodhatsz róla, hogy otthonra is jusson az édesség utánpótlásból. Helyszínek: 2023. december 08., pénteken a Polgármesteri Hivatal díszterme, december 09. szombaton az Erkel Ferenc Művelődési Központ.

 

Hagyd, hogy magával ragadjon az ünnepi készülődés, és vegyél részt a legjobb mézeskalácsos programokon, ahol szenzációs, édes élmények várnak!

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mindenkit csak bátorítani tudunk arra, hogy télen se féljen gyerekkel utazni, hiszen jobbnál jobb gyerekbarát wellness szállodák várják a családokat. Beltéri pancsoló, gyerekmedence, jól felszerelt játszóház és szakképzett animátorok biztosítják, hogy a legkisebbeknek is élményteli legyen a közös utazás.
Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!