Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A mézeskalács készítésének története - érdekességekkel és recepttel

2022.12.08 | 6 perc

Az adventi időszak és készülődés jellegzetes süteménye a mézeskalács, amit számtalan formában és díszítési technikával készíthettek el. De vajon azt tudjátok, hogy honnan ered a készítése? Már a Grimm testvérek híres meséjében is megjelenik a mézeskalács házikó, erről is hoztunk egy érdekességet nektek és egy szuper recepttel is készültünk cikkünkben!

 

Honnan is ered a mézeskalács?

A manapság nagy népszerűségnek örvendő édesítőszert, a cukrot egészen az újkor kezdetéig nem ismerték Európában. Így a méz nagyon sokáig pótolhatatlan és rendkívül megbecsült volt. Sőt, az ókori görögök még misztikus erőt is tulajdonítottak neki, a halottak szájába mézeskalácsot tettek, hogy kiengesztelhessék az alvilág őrét, Cerberust.  Feljegyzések szerint Püthagorasz élő állat helyett állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Magyarországon már az aquincumi ásatások során is találtak több égetett cserépformát, amit feltehetőleg mézeskalács sütésre használtak, így egészen biztos, hogy a görögökön kívül a rómaiak is előszeretettel készítették a szóban forgó süteményt.

A mézeskalács készítésének hagyománya a középkorban is fennmaradt. Mivel a méz rendkívül drágának számított, így elsősorban csak ünnepi alkalmakkor készítettek mézeskalácsot. Az 1200-as években a kolostorokban vallásos témájú mézeskalács figurákat készítettek. Idővel kialakultak a "mézesbábos" céhek, ahol a mézeskalácsokat míves díszítésekkel tarkították és ekkor alakult ki a sütemény díszítésének és ajándékozásának hagyománya. A mézeskalács a Grimm testvérek meséjében, a Jancsi és Juliskában is fellelhető házikó formájában. 

Az első mézeskalács valószínűleg mézből, lisztből és vízből kevert kása volt, amit forró kövön szárítottak ki. Alapvető összetevői napjainkban is a liszt, porcukor, méz és tojás. 

 

Érdekesség: Egészen biztosan ismeritek a Grimm testvérek világhírű meséjét, a Jancsi és Juliskát, a gonosz boszorkával és a mézeskalács házikóval. De azt tudtátok, hogy 1963-ban egy német író, bizonyos Georg Osegg írt egy könyvet Jancsi és Juliska igaz története címmel, melyben a mese eredetéről ír, valamint, hogy az igaz történeten alapul? Osegg amatőr régésznek adta ki magát és a Frankfurt mellett található Spessart-i erdőben megtalálta a mesebeli boszorka házának romjaiban, benne egy női csontvázzal. Ezt követően állt elő a történettel, miszerint 1647-ben Katharina Schrader, egy pék vásárolta meg az erdőben található házat, melyben egy mézeskalács sütödét működtetett, ami nagy népszerűségnek örvendett. Hans Meltzer, Katharina korábbi udvarlója és vetélytársa megirigyelte tőle az üzletet, ezért bosszúból feljelentette őt boszorkányság vádjával. Katharinát hosszú vallatások és kínzások után végül felmentették, a férfi azonban képtelen volt ebbe beletörődni, ezért testvérével felkeresték az asszonyt házában és a kemencébe dobva megsütötték. Most jön a csavar:  Georg Osegg valójában soha nem létezett, az "igaz" történetet Hans Traxler, egy karikaturista találta ki, ám mire ez kiderült a könyv már akkora népszerűségnek örvendett és bestseller lett, hogy külföldön is megjelent számos helyen.

A kép csak illusztráció.A kép csak illusztráció.

 

Puha mézes recept

Elhoztuk nektek a kedvenc mézeskalács receptünket, ami olyan finom, hogy javasoljuk, rögtön dupla adagot készítsetek belőle. Nálunk általában az első adag már karácsony előtt el szokott fogyni. :)

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg rama, 1 citrom héja, 1 ek mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek kakaópor (nagyon szép színt ad neki)

A mázhoz: 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 tk citromlé

Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a sütőporral. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és az egész tojást, a puha margarint (tipp: ne olvasztva adjátok hozzá, hanem reszeljétek bele nagylyukú reszelőn), a citrom reszelt héját, a fűszerkeveréket és a kakaóport. A tésztát elkezdjük dagasztani. Ne lepődj meg, ragadós lesz, de ne adj hozzá  plusz lisztet, hidd el, hogy így lesz jó másnapra. Hűtőben pihentetjük 1 éjszakán keresztül. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd formákra szaggatjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen kb. 10-15 perc alatt megsütjük őket. A sütési idő nagy mértékben függ a sütő típusától, erősségétől, érdemes figyelni és akkor kell kivenni, amikor az alja már enyhén barnás, de a teteje még nem.

A fotón a receptből készült mézeskalácsok láthatóak. A fotón a receptből készült mézeskalácsok láthatóak.

 

Ha elkészítettétek a receptet, akkor küldjetek róla nekünk fotót az info@ittjartam.hu címre, hogy láthassuk a műveiteket!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Wellness, Spa, kényelem, különleges gasztroélmények és ez mind egyszerre? Ki ne vágyna akár egy pihentető hétvégére, hogy egy finom ebéd után testileg és lelkileg is feltöltődhessen a közeli fürdő wellnessrészlegében? Íme 5 szálloda, ahol ezt mind megtehetitek.
Büszkén írhatjuk meg, hogy rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Advent Bazilika a European Best Destinations utazási portál online szavazásán. Egy biztos, hogy kis hazánk karácsonyi vására a Szent István Bazilikánál méltó rá, hogy a kontinens legszebb karácsonyi vásáraként emlegessék.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
5+1 panorámás wellnesshotel, hogy egy medencében ázva élvezhessétek a tél szépségét
Ha egy megbeszélésen ülve éppen arról álmodozol, hogy mennyivel jobb lenne egy medence partján vagy egy szaunában lazítani, és közben elmerülni az eléd táruló táj szépségében, akkor jó helyen jársz: összegyűjtöttünk 6 olyan hazai wellnessparadicsomot, ahol nemcsak az ellátás mesébe illő, hanem a kilátás is.