Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy

Tartsatok velünk az Országos Kéktúra 7. szakaszán, mely a bakonyi erdők világába kalauzol el bennünket! A sokszínű dombok, völgyek és lélegzetelállító kilátópontok mellett kulturális értékekben és változatos programlehetőségekben is bővelkedik ez a terület, így akkor is érdemes nekivágni az útnak, ha nem a többnapos gyalogtúrák vonzanak minket a Gaja-völgybe.

 

Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

Ahogy azt megszokhattuk a magyarországi kastélyok történetében, a II. világháborút követően a Károlyi család rezidenciája az állam kezébe került, hanyatlásnak indult, végül sok évig nevelőotthonként működött. A pozitív fordulat 1997-ben következett be, ugyanis használati joga visszakerült a család kezébe, és megkezdődhetett az épület teljes renoválása.

Manapság szállodaként működik, szobáiban jól érezhető a hely történelmi szellemisége, miközben minden megtalálható a mai kor igényeihez alkalmazkodva. A belső termek felfedezése után semmiképpen ne hagyjuk ki a több mint 22 hektáros botanikus kertjét sem, mely a 100 éves őshonos fák és a nyugalmat árasztó csónakázótavon keresztül egy Disney-mese világába varázsol bennünket, háttérben a csillogóan fehér kastéllyal.

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastélyAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

 

Különleges szálláslehetőség a Károlyi Kastély Hotelben:

Főúri kényelem vár a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Hotelben - foglalj szállástFőúri kényelem vár a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Hotelben - foglalj szállást

 

 

Fehérvárcsurgói-víztározó

A Fehérvárcsurgói-víztározó mesterséges tóként manapság több funkciót is betölt a Fejér megyei településen. Építse az 1970-es években kezdődött, majd 1984-ben került átadásra, azóta pedig a környék elsőszámú vízellátójának nevezhetjük. Az 51 hektáros területen fekvő állóvíz mélysége a 6-8 métert is eléri, és ez a jelentős vízmennyiség teszi lehetővé, hogy természetes vízutánpótlást biztosítson a környező tavaknak és folyóknak, mely környezetvédelmi szempontból is rendkívül jelentős. Ezek mellett a tározó turisztikai szempontból is meghatározó, hiszen partján számos lehetőség van a kikapcsolódásra, kijelölt strandja nyaranta a helyeik kedvelt fürdőhelyévé vált.

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Fehérvárcsurgói-víztározóAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Fehérvárcsurgói-víztározó

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Fehérvárcsurgói-víztározóAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Fehérvárcsurgói-víztározó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Csodás panorámák a Kéktúra útvonalán, ahonnan terepasztallá törpül a világ
Széljárta fennsíkokról, meredek sziklacsúcsokról vagy fából épült kilátótornyok tetejéről gyönyörködnétek szívesebben az alattatok elterülő világban? Adunk egy kis segítséget a döntéshez és megmutatjuk az Országos Kéktúra álomszép panorámapontjait, de közben történelmi várakat és rengeteg más látnivalót is ajánlunk.

 

 

Károlyi-kilátó

A Károlyi Gyuláról elnevezett kilátó az ország egyik legszebb kirándulóhelyén, a Gaja-patak mentén kapott helyet. A kanyargó vízfolyás mellől induló sétaúton könnyedén bejárhatjuk a szurdok teljes vonalát, aki pedig nem retten meg a magasságtól, az a torony tetejéről is megcsodálhatja a panorámát, hiszen tiszta időben a Gaja-völgy teljes vonala, sőt még a Fehérvárcsurgói-víztározó is a szemünk elé tárulhat. Az építmény környéke tűzrakóhelyekkel, pihenőkkel és esőházzal van kiépítve, így bátran tervezzünk be egy megállót ide, ha a Kéktúra ezen szakaszát teljesítjük.

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Károlyi-kilátóAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Károlyi-kilátó

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Károlyi-kilátóAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy - Károlyi-kilátó

 

 

Gaja-szurdok

Ha valaki gyerekkel keres kirándulóhelyet a környéken, akkor jó hírünk van: a Gaja-szurdok teljes vonala kiválóan alkalmas a túrázás megszerettetésére a kicsikkel, sőt még babakocsival is könnyedén bejárható, akár a délutáni sétánkat is tervezhetjük ide. Csurgó felől indulva 10- 15 perc múlva már egy kiváló infrastruktúrájú, horgászatra is alkalmas tóhoz érkezhetünk, ahol büfét, pihenőhelyeket és egy kis játszóteret is találunk. Ha továbbhaladunk a 4 kilométeres szakaszon, akkor a Gaja-patak, Ádám és Éva fája, valamint a Varjúvárnak nevezett elhagyott épület keresztezik majd utunkat.

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgyAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgyAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy

 

 

Bodajki Vadászkastély

1839-ben épült fel Bodajk grandiózus műemléke, a Miske-kastély, mely két évvel ezelőtt teljesen újjászületett; visszanyerte régi fényét, valamint Európa legnagyobb interaktív vadászkiállítása kapott helyet az épületben. A tárlat során több mint 200 hazai apró- és nagyvaddal ismerkedhetünk meg, de az igazán vendégcsalogató attrakciót a kastély parkja rejti. A Bodajk AR Szafari applikáció segítségével virtuális vadászatra invitálnak a szervezők, melynek célja, hogy 15 őshonos fajt találjunk meg a park területén telefonunk kamerájának segítségével. A legkisebbeknek az erdei játszótér nyújt remek szórakozási lehetőséget, ahol csőfolyosón, mászófalon és függőhídon tehetik próbára ügyességüket.

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy/ Fotó: Bodajki Vadászkastély honlapjaAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy/ Fotó: Bodajki Vadászkastély honlapja

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy/ Fotó: Bodajki Vadászkastély honlapjaAz Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy/ Fotó: Bodajki Vadászkastély honlapja

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Itt a tél, robognak el a hetek mellettünk, érdemes ezért legalább hétvégente lelassítani egy kicsit és feltölteni magunkat új élményekkel. A hűvös idő semmiképpen sem szabhat ennek gátat, ezért cikkünkben csupa olyan ötletet adunk, melyeknek még a leghidegebb napokon sem fogunk tudni ellenállni.
Bátran hívhatjuk a mátrai turisztikai térséget „legekkel” büszkélkedő úti célnak. Itt terül el Magyarország három legmagasabb hegycsúcsa (a Kékes, a Hidas-bérc és a Galya-tető), itt tör utat magának hazánk legmagasabban fakadó forrása (a Disznó-kút), és talán nem túlzás azt mondani, hogy itt van a legromantikusabb erdőrengeteg és a legtisztább levegő. Milyen pazar dolgok kerülhetnek a tányérunkra és a poharunkba a „legek” vidékén? Mutatjuk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.