Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mágikus gasztroélmények a Mátrában

Bátran hívhatjuk a mátrai turisztikai térséget „legekkel” büszkélkedő úti célnak. Itt terül el Magyarország három legmagasabb hegycsúcsa (a Kékes, a Hidas-bérc és a Galya-tető), itt tör utat magának hazánk legmagasabban fakadó forrása (a Disznó-kút), és talán nem túlzás azt mondani, hogy itt van a legromantikusabb erdőrengeteg és a legtisztább levegő. Milyen pazar dolgok kerülhetnek a tányérunkra és a poharunkba a „legek” vidékén? Mutatjuk.

 

Bámulatos 900 négyzetkilométeren át nyújtózkodik a Mátra. A három legmagasabb hegycsúcsunkon túl az ország legmagasabban fekvő települését, Mátraszentimrét is itt csodálhatjuk meg. A mátrai bércek páratlan panorámát, a szurdokok meghitt sétákat, a levegő pedig igazi megnyugvást adhat az év bármely szakaszában. Mindezen túl a megfelelően karbantartott túraútvonalak és a jó megközelíthetőség is a mátrai aktív vagy épp láblógatós pihenés melletti érvek táborát erősítik.

Éttermek, borkóstolók, pincészetek a MátrábanÉttermek, borkóstolók, pincészetek a Mátrában

 

Kalandos kirándulásokra csábít a Galyatetőtől  Ágasvárig húzódó Mátrabérc és a Kékes, Mátraháza, Mátrafüred körüli tengely. És hogy megfejeljük a legek sorát: Magyarország legizgalmasabb várromjai közül is találunk itt jó párat: Siroki vár, Kisnánai vár, Benevár, Markazi vár, Kanázsvár – csak hogy néhányat említsünk. Sőt, a mátrai nyaralásba-telelésbe városnézős napot is érdemes beiktatni: Gyöngyös különleges hangulatú belvárossal, gyönyörű templomokkal, és az egykori Orczy-kastély épületében kialakított Mátra Múzeummal vár téged is. Nem csoda, hogy ennyi kaland közben megéhezel, megszomjazol, így a térségben fellelhető gasztroélményekről is mesélünk.

Mátra Múzeum az Orczy-kastély épületébenMátra Múzeum az Orczy-kastély épületében

 

 

Kóstold meg a Mátrai borvidék szép savakról és gazdag aromatikáról szóló borait!

A hegység déli peremén történő gyümölcstermesztés immár évszázadokra visszanyúlik. A borvidék egyik szuper adottsága, hogy a Mátra hegyvonulata megóvja a szőlőültetvényeket az északi szelektől, így kedvező mikroklímában érhetnek be a fenséges fürtök. Bár dominánsak a fehér fajták (muskotály, szürkebarát, olaszrizling, tramini, chardonnay), a vörösek is szép számban képviseltetik magukat (kékfrankos, zweigelt, portugieser). Mámorító kóstolókért keresd például a Dominium Pincészetet, a Szőke Mátyás Borászatot, a Molnár és Fiai Pincészetet, a Kővágó Pincét, az 5Dudás Borászatot vagy a Vázsonyi Pincét!

Mágikus gasztroélmények a MátrábanMágikus gasztroélmények a Mátrában

 

 

Próbáld ki a helyi ízeket a négycsillagos Mátra Kemping Sástó gasztroprogramjai során!

A Mátra Kemping – amellett, hogy több típusú és felszereltségű szállástípussal várja a fáradt utazókat – előzetes egyeztetés szerint szabadtéri sütés-főzéssel, workshopokkal nyűgözi le vendégeit. Valljuk be, a szabad ég alatt sült ételeknek alapból is megvan a varázsuk, ám ha mindezt a Mátra ölelésében tapasztalhatjuk meg, akkor még inkább felejthetetlenné válnak! A vidéki és házias fogások sorában olyan elemeket találunk, mint: kürtőskalács, sült gesztenye, bukta, kenyérlángos, parasztkenyér, platnin sült Mátra lepény, egész malac, paella, különböző sültek, grillételek, valamint a messze híres, cserépedényben főtt palócgulyás, amelyet cipóban tálalnak.

Kóstold végig a mátrai specialitásokat!

Akár a térség éttermeiben, akár az élmények mámorából hazaérve, otthon elkészítve is érdemes kikísérletezni, hogy melyik a kedvenc mátrai fogásod. Hoztunk egy közel sem teljes listát, ami a fenti, szabadtéri finomságok után újabb inspirációt jelenthet a kóstolgatáshoz.

– Vidróczki betyárpecsenye
– Tüskéspecsenye
– Mátrai borzaska
– Krumplovnyika
– Náplonka
– Sztrapacska
– Szlovák bableves
– Ganca

 

Koktélozz és vacsorázz a többszörösen díjazott Bori Mami étteremben!

2014 nyarán kezdődött a Bori Mami sikertörténete, amely Gyöngyös belvárosának és az egész mátrai térségnek megkerülhetetlen pontja, ha különleges ízélmények nélkül el sem tudod képzelni az utazásaidat. Szinte lehetetlen válogatni a finomabbnál finomabb koktélok, steakek és egyéb ételek közül, hiszen olyan kincseket is rejt az étlapjuk, mint a kacsamájszósszal és füstölt kacsamellel tálalt káposztás cvekedli, vagy épp a szürkemarha gulyás. A város szívében fekvő vendéglátóhely 2018-ban elnyerte a Dining Guide Top 5 Magyaros Étterem elismerését, sőt az évek során a Gourmet Fesztivál különböző díjait is bezsebelte. „Ha Mátra, akkor Bori Mami” – írják közösségi média oldalukon, amivel mi sem tudnánk jobban egyetérteni.

Fotó: Bori Mama Facebook oldalaFotó: Bori Mama Facebook oldala

Fotó: Bori Mama Facebook oldalaFotó: Bori Mama Facebook oldala

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tartsatok velünk az Országos Kéktúra 7. szakaszán, mely a bakonyi erdők világába kalauzol el bennünket! A sokszínű dombok, völgyek és lélegzetelállító kilátópontok mellett kulturális értékekben és változatos programlehetőségekben is bővelkedik ez a terület, így akkor is érdemes nekivágni az útnak, ha nem a többnapos gyalogtúrák vonzanak minket a Gaja-völgybe.
Tombol a hideg idő és talán nincs is jobb módja annak, hogy felmelegedjünk a téli zimankóban, mint belekortyolni egy csésze ínycsiklandó forró csokoládéba. A főváros varázsa a hűvösebb hónapokban is ezernyi színben ragyog – a meghitt hangulatot pedig érdemes fokozni a legcsábítóbb forrócsoki-lelőhelyek felfedezésével. Ebben a cikkben 7 helyet mutatunk, ahol az aromás ital és a hangulatos környezet egyaránt magával ragad.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10+1 borászat kiváló konyhával
2024.06.06 | 10 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.