Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mágikus gasztroélmények a Mátrában

Bátran hívhatjuk a mátrai turisztikai térséget „legekkel” büszkélkedő úti célnak. Itt terül el Magyarország három legmagasabb hegycsúcsa (a Kékes, a Hidas-bérc és a Galya-tető), itt tör utat magának hazánk legmagasabban fakadó forrása (a Disznó-kút), és talán nem túlzás azt mondani, hogy itt van a legromantikusabb erdőrengeteg és a legtisztább levegő. Milyen pazar dolgok kerülhetnek a tányérunkra és a poharunkba a „legek” vidékén? Mutatjuk.

 

Bámulatos 900 négyzetkilométeren át nyújtózkodik a Mátra. A három legmagasabb hegycsúcsunkon túl az ország legmagasabban fekvő települését, Mátraszentimrét is itt csodálhatjuk meg. A mátrai bércek páratlan panorámát, a szurdokok meghitt sétákat, a levegő pedig igazi megnyugvást adhat az év bármely szakaszában. Mindezen túl a megfelelően karbantartott túraútvonalak és a jó megközelíthetőség is a mátrai aktív vagy épp láblógatós pihenés melletti érvek táborát erősítik.

Éttermek, borkóstolók, pincészetek a MátrábanÉttermek, borkóstolók, pincészetek a Mátrában

 

Kalandos kirándulásokra csábít a Galyatetőtől  Ágasvárig húzódó Mátrabérc és a Kékes, Mátraháza, Mátrafüred körüli tengely. És hogy megfejeljük a legek sorát: Magyarország legizgalmasabb várromjai közül is találunk itt jó párat: Siroki vár, Kisnánai vár, Benevár, Markazi vár, Kanázsvár – csak hogy néhányat említsünk. Sőt, a mátrai nyaralásba-telelésbe városnézős napot is érdemes beiktatni: Gyöngyös különleges hangulatú belvárossal, gyönyörű templomokkal, és az egykori Orczy-kastély épületében kialakított Mátra Múzeummal vár téged is. Nem csoda, hogy ennyi kaland közben megéhezel, megszomjazol, így a térségben fellelhető gasztroélményekről is mesélünk.

Mátra Múzeum az Orczy-kastély épületébenMátra Múzeum az Orczy-kastély épületében

 

 

Kóstold meg a Mátrai borvidék szép savakról és gazdag aromatikáról szóló borait!

A hegység déli peremén történő gyümölcstermesztés immár évszázadokra visszanyúlik. A borvidék egyik szuper adottsága, hogy a Mátra hegyvonulata megóvja a szőlőültetvényeket az északi szelektől, így kedvező mikroklímában érhetnek be a fenséges fürtök. Bár dominánsak a fehér fajták (muskotály, szürkebarát, olaszrizling, tramini, chardonnay), a vörösek is szép számban képviseltetik magukat (kékfrankos, zweigelt, portugieser). Mámorító kóstolókért keresd például a Dominium Pincészetet, a Szőke Mátyás Borászatot, a Molnár és Fiai Pincészetet, a Kővágó Pincét, az 5Dudás Borászatot vagy a Vázsonyi Pincét!

Mágikus gasztroélmények a MátrábanMágikus gasztroélmények a Mátrában

 

 

Próbáld ki a helyi ízeket a négycsillagos Mátra Kemping Sástó gasztroprogramjai során!

A Mátra Kemping – amellett, hogy több típusú és felszereltségű szállástípussal várja a fáradt utazókat – előzetes egyeztetés szerint szabadtéri sütés-főzéssel, workshopokkal nyűgözi le vendégeit. Valljuk be, a szabad ég alatt sült ételeknek alapból is megvan a varázsuk, ám ha mindezt a Mátra ölelésében tapasztalhatjuk meg, akkor még inkább felejthetetlenné válnak! A vidéki és házias fogások sorában olyan elemeket találunk, mint: kürtőskalács, sült gesztenye, bukta, kenyérlángos, parasztkenyér, platnin sült Mátra lepény, egész malac, paella, különböző sültek, grillételek, valamint a messze híres, cserépedényben főtt palócgulyás, amelyet cipóban tálalnak.

Kóstold végig a mátrai specialitásokat!

Akár a térség éttermeiben, akár az élmények mámorából hazaérve, otthon elkészítve is érdemes kikísérletezni, hogy melyik a kedvenc mátrai fogásod. Hoztunk egy közel sem teljes listát, ami a fenti, szabadtéri finomságok után újabb inspirációt jelenthet a kóstolgatáshoz.

– Vidróczki betyárpecsenye
– Tüskéspecsenye
– Mátrai borzaska
– Krumplovnyika
– Náplonka
– Sztrapacska
– Szlovák bableves
– Ganca

 

Koktélozz és vacsorázz a többszörösen díjazott Bori Mami étteremben!

2014 nyarán kezdődött a Bori Mami sikertörténete, amely Gyöngyös belvárosának és az egész mátrai térségnek megkerülhetetlen pontja, ha különleges ízélmények nélkül el sem tudod képzelni az utazásaidat. Szinte lehetetlen válogatni a finomabbnál finomabb koktélok, steakek és egyéb ételek közül, hiszen olyan kincseket is rejt az étlapjuk, mint a kacsamájszósszal és füstölt kacsamellel tálalt káposztás cvekedli, vagy épp a szürkemarha gulyás. A város szívében fekvő vendéglátóhely 2018-ban elnyerte a Dining Guide Top 5 Magyaros Étterem elismerését, sőt az évek során a Gourmet Fesztivál különböző díjait is bezsebelte. „Ha Mátra, akkor Bori Mami” – írják közösségi média oldalukon, amivel mi sem tudnánk jobban egyetérteni.

Fotó: Bori Mama Facebook oldalaFotó: Bori Mama Facebook oldala

Fotó: Bori Mama Facebook oldalaFotó: Bori Mama Facebook oldala

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tartsatok velünk az Országos Kéktúra 7. szakaszán, mely a bakonyi erdők világába kalauzol el bennünket! A sokszínű dombok, völgyek és lélegzetelállító kilátópontok mellett kulturális értékekben és változatos programlehetőségekben is bővelkedik ez a terület, így akkor is érdemes nekivágni az útnak, ha nem a többnapos gyalogtúrák vonzanak minket a Gaja-völgybe.
Tombol a hideg idő és talán nincs is jobb módja annak, hogy felmelegedjünk a téli zimankóban, mint belekortyolni egy csésze ínycsiklandó forró csokoládéba. A főváros varázsa a hűvösebb hónapokban is ezernyi színben ragyog – a meghitt hangulatot pedig érdemes fokozni a legcsábítóbb forrócsoki-lelőhelyek felfedezésével. Ebben a cikkben 7 helyet mutatunk, ahol az aromás ital és a hangulatos környezet egyaránt magával ragad.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.