Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig

Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!

 

Kilátó két ország határán: Országos Kéktúra 1. szakasz

Útvonal: Írott-kő – Sárvár szakaszon belül Írott-kő – Kőszeg között

Igaz, hogy az Országos Kéktúra 1. szakaszának teljes hossza 72,5 km, de ebből most csak egy szerényebb szakaszt, egy 13,8 km-es útvonalat ajánlunk nektek, mely Írott-kő és Kőszeg közé esik. Itt már az elindulásért is meg kell küzdeni, ugyanis gyalogosan Bozsokról vagy Velemből kapaszkodhattok fel az Írott-kő meredek vonulatára, a gesztenyések gyűrűjében. Odafent 883 méteren, a Dunántúl legmagasabb pontján bukkanhattok rá az Ausztria és Magyarország határán fekvő, 40 méter magas Írottkő-kilátóra, mely lélegzetelállító látványt kínál nektek a környező tájra. Útközben érintitek majd a Hörmann-forrást, a Stájerházakat, de felkereshetitek a fákkal és szőlőkkel övezett, festői panorámát kínáló Kálvária templomot és az interaktív kiállítást rejtő Jurisics Várat is.  

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Kálvária templom (Kőszeg)/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Kálvária templom (Kőszeg)/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Kilátás Ausztria felé az Írottkő-kilátóból/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Kilátás Ausztria felé az Írottkő-kilátóból/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

 

 

Vártúrák a Balatonig: Országos Kéktúra 3. szakasz

Útvonal: Sümeg – Keszthely szakaszon belül Sümeg és Zalaszántó között

A sík szakaszok után újra emelkedőt fog a lábatok az Országos Kéktúra 3. szakaszán, ahol a kígyóként kanyargó ösvények mentén egyre sűrűsödnek majd a bazaltsziklák. Ejtsétek útba a hajdan csatazajtól hangos, remek kiállításokat tartogató Sümegi várat, ahol még ma is megtekinthetitek a lovagi játékokat! Ezt követően a vadregényes Sarvalyi erdőn átkelve a Tátika várhoz és a Zalaszántói Béke Sztúpához is felmászhattok, amik alaposan próbára teszik majd a vádlitokat, de biztosak lehettek benne, hogy minden lépés megéri, ha a végén letekinthettek az előttetek elterülő tájra! Természetesen tovább is mehettek, ha szeretnétek, de mi bőven megelégszünk ezúttal a teljes táv (45,3 km) helyett a 21,5 km teljesítésével is.

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Zalaszántó/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Zalaszántó/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Sümegi vár5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Sümegi vár

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!

 

 

Erdei lépcsőzés után idilli piacozás: Országos Kéktúra 6. szakasz

Útvonal: Badacsonytördemic – Nagyvázsony szakaszon belül Csobánc – Badacsonytördemic között

Amennyiben nem szeretnétek az egész 48,2 km-es távot bevállalni az Országos kéktúra 6. szakaszából, úgy megtehetitek, hogy beéritek a 15,5 km-es úttal, ami így is sok csodás látnivalót ígér nektek. Hódítsátok meg a Badacsonytördemicen található 464 lépcsőfokot, vagyis a Bujdosók lépcsőjét, és csodáljátok meg a Tördemici-kilátóhelyről a varázslatos Szent György-hegyet! A hangulatos útvonalon érintitek majd a badacsonytomaji látványos Kisfaludy-kilátót, de mielőtt megérkeznétek Csobánc várához, érdemes a köztes településen beiktatni a vasárnaponként Káptalantótiban megrendezett  Liliomkert Piacot is, ahol a kézműves portékák mellett finom ételeket és italokat is beszerezhettek!

Balatoni szállásajánlatok>>

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - OKT 6. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - OKT 6. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Csobánc/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Csobánc/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

 

 

Éjszakázás egy kilátótoronyban: Országos Kéktúra 20. szakasz

Útvonal: Mátraverebély-Mátraháza szakaszon belül Mátraszentistván – Mátraháza között

Rutinos természetjárók 8 és fél óra alatt akár a teljes 25,5 km-es távját is maguk mögött tudhatják az Országos Kéktúra 20-as szakaszának, de ha még csak ismerkedtek a bakancsos kirándulásokkal vagy kevesebb idő áll a rendelkezésetekre, akkor elég lesz 13,7 km gyaloglás is Mátraszentistvántól. A Piszkés-legelőről lenyűgöző panorámában lehet részetek, amit tovább fokozhattok, ha elzarándokoltok a 955 méter magasan álló, körpanorámás, többszintes Galya-kilátóhoz. A különleges épület tetejére 162 lépcsőfokon teljesítése után juthattok fel, és akár az éjszakát is bent tölthetitek a kilátótoronyban.

Szállásajánlatok a Mátrában>>

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Galya-kilátó/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Galya-kilátó/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - OKT. 20. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - OKT. 20. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

 

 

Zempléni kincsek a láthatáron: Országos Kéktúra 26. szakasz

Útvonal: Boldogkőváralja – Nagy-Nyugodó szakaszon belül Boldogkőváralja – Regéc

A történelem szerelmesei könnyen lehet, hogy az Országos Kéktúra 26. szakaszának már az első 17,5 km-ével elégedettek lesznek. Ezen a nyomvonalon fekszik ugyanis hazánk két népszerű erődítménye, melyek közül először a barackfák és feketefenyők ölelésében megbújó Boldogkő várát vehetitek célba. Az álomszép lovagvárban mesés kiállítás és lebilincselő programok fogadnak majd benneteket. Miután mindent alaposan felderítettetek, továbbindulhattok a Zempléni-hegység szívében lévő másik nagyszerű erődítménybe, Regéc Várába, ahol igényes tárlat mutatja be a hely történetét, amit a szemkápráztató kilátás koronáz meg.

Szállásajánlatok Boldogkőváralja környékén>>

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Boldogkő vára/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - Boldogkő vára/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

5 bakancslistás Kéktúra útvonal - OKT. 26. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna5 bakancslistás Kéktúra útvonal - OKT. 26. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Burger Barna

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Milyen érzés lehet az erdő látványára ébredni egy hatalmas buborékban vagy pezsgővel indítani a napot a jakuzzi buborékai közül egy lombkuckó teraszáról? Próbáljátok ki! Ha mindig is vonzottak az egyedi szálláshelyek, akkor ebben az összeállításban biztosan nem fogtok csalódni!
5 wellness szállodát hoztunk a hűvösebb napokra. Stresszmentes pihenésről ábrándoztok, ahol végre lelassulhattok és kiélvezhetitek a tengernyi élményt, ami körülvesz? Akkor ne hezitáljatok tovább, mert épp itt az ideje egy őszi kikapcsolódásnak! Van is 5 szuper, négycsillagos szálláshely tippünk, ahol a wellnessre, a szobákra és az ízekre sem lesz panasz!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz
Nyújtózkodó égerligetet átszelő, fapallós tanösvény és vulkánokról regélő bazaltoszlopok keresztezik az utunkat Magyarország csodálatos tájain barangolva, melyek mind tökéletes helyszínei lehetnek az őszi kirándulásoknak. Ezeken a szép panorámákat sem nélkülöző túrákon ráadásul a Cserhát mennyei Kéz-kilátóját, egy ritkán látott, rejtőzködő kápolnát, valamint egy Árpád-kori plébániatemplom romjait is felkutatjuk. Eljössz velünk?