Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szilveszteri hagyományok, amiket érdemes fontolóra venni, hogy jól induljon 2022!

2021.12.27 | 6 perc

A babona szerint az év utolsó napja meghatározhatja az egész utána következő évet, így nagyon sokat számít mit teszünk, mit eszünk aznap és az új év első napján. Megmutatjuk nektek mire figyeljetek oda, ha biztosra szeretnétek menni, hogy 2022 a ti évetek legyen!

Szilveszteri hagyományok és babonák.Szilveszteri hagyományok és babonák.

 

Csípjétek el az utolsó szobákat szilveszterre - óév búcsúztató szállásajánlatok várnak szuper programokkal országszerte>>

 

A szilveszteri menü kardinális kérdés

Így talán érdemes egyből ezzel kezdeni.

Azt biztos mindenki hallotta már, hogy ilyenkor a lencse a legtutibb, legalábbis, ha szeretnénk jövőre meggazdagodni – és ki ne szeretne? Aki nem kedveli a lencse ízét, az kiválthatja babbal vagy rizzsel is. Baromfit nem tanácsos enni, mert elkaparja a szerencsét, a hal miatt elúszik, a pulyka haragot gerjeszt, úgyhogy marad a sertés, és akkor malacunk lesz jövőre.
A töltelékkel megpakolt rétes bőséges évet biztosít, ahogy a gyümölcsök sem ártanak, hiszen miattuk lesz gyümölcsöző a következő esztendő. Töltsük meg a sótartót, a cukortartót és úgy általánosságban az összes tartót a konyhában, hogy ne legyen üresség jövőre, és arra is figyeljünk, hogy ne együnk meg mindent, mert akkor az új évben hiányt fogunk szenvedni. Ez utóbbi szokás már a középkor óta jelen van, az apró magvak azóta is a pénzt és a gazdagságot jelképezik.

 

Legyünk hangosak, fürödjünk hideg vízben, és kerüljük a házimunkát!

Szilveszter éjjelén nincs hiány hangzavarban, a tűzijátékok, trombiták és dudák megállás nélküli kakofóniát biztosítanak. A hiedelem szerint erre szükség is lehet, hiszen így űzzük el a szellemeket és betegségeket, hogy a következő év ennyivel jobb legyen.

A kisállatok többsége viszont nem rajong ezért a szokásért, ezért kérünk titeket, hogy szilveszter napján különösen vigyázzatok rájuk. Ha meg tudjátok oldani, ne hagyjátok őket egyedül,  és csak pórázzal vigyétek ki őket sétálni.

A betegség megelőzésére azt is tanácsolják, hogy január 1-jén hideg vízben fürödjünk, ami talán frissítően is hathat a szilveszteri ünneplés után, másnaposság ellen is.
A házimunkákkal is óvatosan kell bánni szilveszterkor: ha teregetünk, akkor azt kockáztatjuk, hogy kirázzuk a szerencsénket, ahogy a kuka kiürítése is hasonló kockázatot rejt magában. Pont éjfélkor az ajtókat ki kell tárni, máskülönben az óév bent ragad, és az újév nem tud bejönni!

 

Ha a szerelemben sem bíznánk semmit a véletlenre

...akkor szilveszter idejére is van néhány praktika, amit kipróbálhatunk.
A lányok régen úgy tartották, hogy ha a kiszemelt fiúk nevét kis papírokra írják és gombócokba teszik, akkor az lesz a jövendőbelijük, akinek a neve az elsőként a víz felszínére bukkant gombócban lesz. Néhol a lányok ólmot olvasztottak, és a hideg vízbe csepegtetve azt lesték milyen betűt formáz a fém, mert az volt a leendő férjük nevének kezdőbetűje.

Van ennél kevésbé bonyolult módszer is
Vidéken újév napján a lányok csak belerúgnak a disznóól oldalába, és ha a sertések röfögnek, akkor abban az évben férjhez mennek (mármint a lányok, nem a disznók).

Ha esetleg már meg is találtuk a párunkat, akkor az éjféli csók előtt érdemes bekenni mézzel a szánkat, hogy édes legyen a kapcsolat.

 

A szilveszter és az időjárás kapcsolata

A hiedelmek szerint, ha újév első napján süt a nap, akkor az napos időt vetít előre az egész évre, a csillagos ég pedig rövid telet. Ugyanakkor, a piros hajnal szeles esztendőt vonz maga után. Az igazán profik hónapra bontva is megpróbálták megjósolni a csapadék mennyiségét: 12 gerezd fokhagymába sót tettek, és amelyik gerezd nedves lett reggelre, az ahhoz tartozó hónapban csapadékra lehetett számítani, ami az adott hónaptól függően lehetett eső vagy hó is.

 

Újévi fogadalmak

Szintén gyakori, hogy az új évet fogadalmakkal kezdjük. Mi ezennel ünnepélyesen megfogadjuk, hogy a jövő évben is megtaláljuk nektek a legkedvezőbb belföldi szállásajánlatokat,  hogy minél többet tudjatok utazni! Izgalmas és érdekes cikkeket hozunk nektek mesés hazai helyekről, programokról, látnivalókról, és fantasztikus ajánlókat is a gasztronómia világából.

Tartsatok velünk 2022-ben is! Boldog új évet kívánunk!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha azt mondjuk Balaton, akkor valószínűleg neked is a vízben fürdőző emberek, a lángosozás és a Badacsonyi borkóstolók jutnak az eszedbe. Pedig a magyar tenger nem csak nyáron izgalmas desztináció, télen is tudunk válogatni a programokból.
Tragikus szerelmi drámák, boszorkányos szabadulások, ördögjárta utak és további izgalmas legendák tarkítják a hazai településeink múltját. Ezeket a titkokat most ti is felfedezhetitek. Szegődjetek velünk a tündérek és kísértetek nyomába!
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Búcsúztasd az óévet egy felejthetetlen bulival! – 10 izgalmas szilveszteri ajánlat
Rohamosan közeledik az év vége, és ilyenkor mindig előjön a kérdés: hol töltsük a szilvesztert? Igyekszünk segíteni a döntésben; gálavacsorák, koncertek, tombola, éjjelig nyitva tartó wellnessrészleg – csak néhány program azok közül, melyeket az alábbi 10 hazai hotel nyújt, ha őket választjuk az idei bulink helyszínéül.
15 kivételes szálloda, ahol szédületes szilveszteri ajánlatok várnak
Ti is hisztek abban a babonában, hogy amit szilveszterkor teszünk, abban gyakran lesz részünk az új évben is? Mi azt javasoljuk, nem bízzátok a véletlenre, hol búcsúztatjátok az Óévet. Szerencsére nem lesz nehéz emlékezetessé tenni az év utolsó napját, hiszen az ország különböző pontjain várnak titeket a szállodák fantasztikus programokkal.
Micsoda szilveszter!
Biztosan tudod, hogy az idei évfordulót valamelyik belföldi szállodában töltöd? Akkor ez a bejegyzés bizony neked szól, olvass csak tovább! Szilveszteri program ajánlók következik.