Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ördögszántotta dűlőtől az áldott tündérkönnyekig – 5 legendás hely, amit meg kell ismerni

Tragikus szerelmi drámák, boszorkányos szabadulások, ördögjárta utak és további izgalmas legendák tarkítják a hazai településeink múltját. Ezeket a titkokat most ti is felfedezhetitek. Szegődjetek velünk a tündérek és kísértetek nyomába!

1. Völgykatlan, amit a pokol fejedelme szántott: Ördögárok-dűlő 

Szőlőtőkékkel gazdagon benőtt lankák borítják a varázslatos Villányi borvidéket, mely az országhatáron innen, és azon túl is nagy népszerűségnek örvend. Nem is csoda! Az itt elterülő, körülbelül 60 hektáros domboldalakon termesztik azokat a napérlelte fürtöket, melyekből aztán a legfinomabb cabernet franc, sauvignon vagy épp merlot készül. Ez a hely olyan különleges, hogy a nagyharsányiak arról suttognak, hogy a földet maga, az ördög szántotta be. Ezért keresztelték el a hegyek között kígyózó utat Ördögárok-dűlőnek

Szállásajánlatok Villányban>>

Villány, Ördögárok-dűlőVillány, Ördögárok-dűlő

 

 

2. Szerelmi tragédiák és kísértetjárta romok: a Siroki vár 

A Mátra keleti peremén, 296 méteres magasságban emelkedik a több legendával övezett Siroki vár. Az erődítmény falaihoz a szóbeszéd szerint szerelmi tragédiák egész sora tapad. Azonban az egyik leghíresebb mind közül Kompolti Gizella várúrnőhöz kötődik, aki a rossz nyelvek szerint soha nem esett szerelembe addig a napig, amíg egy éjszakán hét daliás vitéz nem kért bebocsátást a kapun. Közülük az egyik pedig az addig jegesnek hitt vendéglátó szívét is felolvasztotta. Az úrnő szépsége viszont annyira megkapó volt, hogy azonnal megigézte a harcosokat, akik ölre mentek egymással, hogy megküzdjenek Gizella kegyeiért. A csatából végül nem az került ki győztesen, akibe az úrnő beleszeretett, így ő bosszútól és csalódottságtól fűtve, a diadal pillanatában leszúrta az utolsó talpon maradt vitézt is, majd fájdalmában a mélybe vetette magát a vár legmagasabb bástyájáról. Szelleme úgy hírlik, éjszakánként visszajár a romok közé kísérteni. 

Szállásajánlatok Sirokon és környékén>>

Siroki vár Siroki vár

 

3. Boszorkányos trükkel szabadult a bebörtönzött asszony: Hollókői vár 

Páratlan, életre kelt mesevilággal találkozhattok, ha megcélozzátok a vadregényes Hollókőt, mely a UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Amennyiben így tesztek, a palóc falu fölé magasodó várat is érdemes közelebbről szemügyre venni, melyhez szintén izgalmas legenda kapcsolódik. A história szerint az egykori, környéken élő Kacsics András, várúr szemet vetett a szomszédos földbirtokos, csinos hitvesére, de mivel az asszony nem viszonozta az érzéseit, ezért a férfi büntetésből egy épülő erődítménybe záratta a makrancos hölgyet. A feleségnek azonban volt egy hűséges dajkája, aki titokban boszorkányként cimborált az ördöggel. Így történt, hogy a sátán elküldte fiait a szél hátán, hollók képében, a rabságba ejtett asszony börtönéhez. A madarak pedig csőrükben hordták szerteszét a vár építőköveit addig, míg a földesúr kedvese ki nem szabadult fogságából. Erre az eseményre emlékezve nevezték el állítólag a várat és a falut is Hollókőnek.

Szállásajánlatok a környéken>>

Hollókői vár Hollókői vár

 

4. Tündérkönnyekből fakadnak a mézédes szőlők: Tokaj

Sokan szerettek volna már nyomára bukkanni a mézédes italokat szolgáltató, Tokaji borvidék titkának. Talán ezért születhetett meg az a mesebeli lényekkel átszőtt legenda is, ami a játszadozó tündéreket idézi meg. A rege szerint egy napon a labda után szaladó, óvatlan tündérfiút elnyelte a dühös Tokaji-hegy, kedvese pedig hiába próbálta őt megmenteni, már semmit nem tehetett. A tündérlányt annyira emésztette a bánat, hogy fájdalmában könnyeket hullatott, amikből idővel termés alatt roskadozó szőlővesszők sarjadtak. A szóbeszéd szerint ettől olyan zamatos és aranyló a Tokaji bor. Aki nem hiszi, járjon utána!

Tokaj és környéke szállásai>>

Tokaji borvidékTokaji borvidék

 

5. A hálás harangok története: Galgahévíz 

A gyönyörű Galgahévíz békés vidékét egykor vad tatárok dúlták fel, melyhez egy mai napig élő hiedelmet is társít a népnyelv.  Eszerint, amikor a hódítók betörtek a földekre, a település tagjai igyekeztek menteni, ami menthető, és a helyi kolostor kincseit a föld alá temették, míg a templom harangját a mocsár mélyére rejtették el. A terv bevált: a tatárok üres kézzel távoztak. A megmentett harang azóta - mondta szerint – védelmezi a falut, így amikor a települést veszély fenyegeti, akkor a mélyben felzúgó hangok figyelmeztetik a lakókat. 

Szállásajánlatok Galgahévíz környékén>>

Galgahévíz, Bika-tóGalgahévíz, Bika-tó 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A babona szerint az év utolsó napja meghatározhatja az egész utána következő évet, így nagyon sokat számít mit teszünk, mit eszünk aznap és az új év első napján. Megmutatjuk nektek mire figyeljetek oda, ha biztosra szeretnétek menni, hogy 2022 a ti évetek legyen!
Ugyan most csak 11 reggelizőhelyet mutatunk be, a főváros bővelkedik kisebb és nagyobb, modern és elegáns helyekben, ahol bőséges reggelik, finom kávék és ínycsiklandó sütemények teszik még szebbé a reggeleket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Panorámás szaunák, illatos rönkházak, príma ízek: TOP10 erdei wellness szálláshely
Vadregényes erdők, ínycsiklandó vadételek és harmóniára csábító wellness-oázisok is vannak a tarsolyunkban, ha szeretnétek nyugodt környezetben, a természetben lazítani. Ezúttal ugyanis Észak-Magyarország kiváló szállásaiból nyújtunk ízelítőt nektek.
10 elbújós vidéki szálláshely a hideg, téli estékhez
Panorámás szaunázás, csónakázás a hegyek között, pezsgőfürdőzés a csillagok alatt, erdei kisvonatozás vagy lóháton utazás? Bármelyik kalandot kipróbálhatjátok a most következő, 10 szálláshelyen, ahol valóban elvonulhattok a világ elől…
Visegrád, a Dunakanyar éke - látnivalók, programok
Magyarország egyik legkisebb városa egyben az egyik legnépszerűbb is, ami minden évszakban nyújt valami izgalmasat az odalátogatók számára. Ebben a cikkben összegyűjtjük nektek mi az, amit semmiképp se hagyjatok ki, ha Visegrádon jártok!
5 vár Magyarországon, amit nektek is látnotok kell
A hűvösebb idő ellenére sem kell lemondanunk a szabadtéri programokról, és egy ódon hangulatú kastély felfedezése különösen nagy izgalmakat rejt a család minden tagja számára. Folytassuk tehát a sort újabb öt magyarországi várral, melyekért megéri felvenni meleg ruháinkat és nekivágni az országnak!
Magyarország legjei – lássuk a hazai rekordokat!
Az oldalon megjelent cikkekben már megszokhattátok, hogy a legérdekesebb hazai látnivalókat, a legjobb szállásokat és a legizgalmasabb programokat ajánljuk nektek, de az igazi „legek” csak most következnek! Összegyűjtöttünk néhány magyarországi csúcstartót, néhányon biztos meg fogtok lepődni.