Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tavaszi nagytakarítás a kaposvári parkerdőkben

A SEFAG Zrt. is csatlakozott az Aktív Magyarország által indított „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, amelynek keretében közel 2 tonna szeméttől szabadították meg a kaposvári parkerdőket.

 

A SEFAG Zrt. Magyarország második legnagyobb állami erdőkezelőjeként Somogy vármegyében több mint 85 000 hektár erdőt kezel. A társaság feladata az állami erdők szakszerű kezelése mellett a társadalmi igények kielégítése is, hiszen napjainkban az erdők hármas - gazdasági, védelmi és közjóléti - funkciói közül egyre nagyobb hangsúlyt kap az utóbbi, hiszen az erdő rekreációs célokat is szolgál. A magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontnak számítanak, felkeresésük országos szinten meghaladja az évi 40-50 millió látogatási alkalmat. A gyalogos kirándulás, a bakancsos turizmus mellett pedig nagy népszerűségnek örvend a futás, a kerékpározás és a lovaglás is. A társadalom tehát egyre nagyobb mértékben és egyre változatosabb formában igényli az erdei kikapcsolódási lehetőségeket. Sajnos azonban a megnövekedett turizmus gyakran komoly terhet ró a környezetünkre.

Tavaszi nagytakarítás a kaposvári parkerdőkben - Fotó: Szigeti EditTavaszi nagytakarítás a kaposvári parkerdőkben - Fotó: Szigeti Edit

 

 

Óvjuk környezetünket és kiránduljunk erdeinkben felelősségteljesen!

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Túraetikett: 7 aranyszabály kirándulóknak, hogyan kell viselkedni a természetben
Ismered a természetjárók illemtanát? Tudod melyek azok az írott- és íratlan szabályok, amiket betartva tudatos kiránduló lehetsz? Fusd végig cikkünket, amiben csokorba szedtük a túraetikett fontosabb pontjait! Ha ezeket betartod, biztos lehetsz benne, hogy magadnak és a környezetednek is jót teszel!

 

 

„Társaságunk elkötelezett az erdők egészségi állapotának megőrzése és javítása iránt, ezért szívesen csatlakoztunk az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felhívására a „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, melynek keretében a SEFAG Zrt. munkatársai, a központ, illetve a Zselici Erdészet dolgozói - összesen kb. 50 fő - a Töröcskei Parkerdőben gyűjtötte a szemetet. Jelen akció keretében a város közvetlen közelében található parkerdő szegélyét és a buszmegálló környékét tisztítottuk meg -összesen 110 zsák, zsákonként átlagosan 20 kilogramm, azaz több mint 2 tonna - hulladéktól. A Töröcskei Parkerdő különösen népszerű a látogatók körében és a közeljövőben különböző beruházásokat is tervezünk a területére, ennek első mozzanata az erdő megtisztítása. Hosszú távon kerékpáros egyesületekkel szándékozunk együttműködni, mert szeretnénk számukra biztosítani az erdei körülmények között történő kerékpározást, továbbá a parkerdő szegélyébe egy pihenőt tervezünk kialakítani, innen indulnak majd azok a nyomvonalak, ahol kerékpározni lehet az erdőben. A természetjárókat arra kérjük, hogy a kirándulás közben keletkezett szemetet vigyék haza és otthon dobják ki, illetőleg használják a kihelyezett hulladékgyűjtőket. A lakosság figyelmét arra hívjuk fel, hogy háztartási hulladékot ne helyezzék ki a zöldterületre!” - mondta el Pintér Ottó, a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója.

 

A társaság által kezdelt erdőterületeken a 2022-es évben közel 100 tonna, ebből a Zselici Erdészetnél a tavalyi esztendőben 20 tonna hulladék gyűlt össze, jellemzően háztartási szemét, PET palackok, alumínium dobozok és műanyag csomagoló anyagok. A társaságra meglehetősen nagy többletköltséget - nagyságrendileg több millió forintot - ró a szemét eltakarítása. A fenti szemétszedési akciót kizárólag a SEFAG Zrt. dolgozóinak, valamint a médiumok szerkesztőségi munkatársainak hirdették meg. Az akciót további kapcsolódó intézkedések is követik majd, hasonló megmozdulásokat több helyszínen terveznek a közeljövőben, illetve a nagyközönség számára is szerveznek szemétszedési akciókat.

Tavaszi nagytakarítás a kaposvári parkerdőkben - Fotó: Szigeti EditTavaszi nagytakarítás a kaposvári parkerdőkben - Fotó: Szigeti Edit

Tavaszi nagytakarítás a kaposvári parkerdőkben - Fotó: Szigeti EditTavaszi nagytakarítás a kaposvári parkerdőkben - Fotó: Szigeti Edit

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nkft. a Nemzeti Várprogramnak köszönhetően 1,1 milliárd forintos uniós forrásból újította fel a sümegi várat, melynek keretein belül a teljes keleti szárny megújult.
Nyolc ámulatba ejtő helyszín került fel ez idáig az UNESCO világörökségi listára Magyarország területéről. Tíz különleges hely viszont még arra vár, hogy a javaslati listáról feljebb jusson, és megkapja méltó titulusát. Páratlan kulturális és természeti terepek ezek, így arra biztatunk, készíts saját bakancslistát a várományosi listából!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz
Nyújtózkodó égerligetet átszelő, fapallós tanösvény és vulkánokról regélő bazaltoszlopok keresztezik az utunkat Magyarország csodálatos tájain barangolva, melyek mind tökéletes helyszínei lehetnek az őszi kirándulásoknak. Ezeken a szép panorámákat sem nélkülöző túrákon ráadásul a Cserhát mennyei Kéz-kilátóját, egy ritkán látott, rejtőzködő kápolnát, valamint egy Árpád-kori plébániatemplom romjait is felkutatjuk. Eljössz velünk?