Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Túraetikett: 7 aranyszabály kirándulóknak, hogyan kell viselkedni a természetben

2023.03.21 | 7 perc

Ismered a természetjárók illemtanát? Tudod melyek azok az írott- és íratlan szabályok, amiket betartva tudatos kiránduló lehetsz? Fusd végig cikkünket, amiben csokorba szedtük a túraetikett fontosabb pontjait! Ha ezeket betartod, biztos lehetsz benne, hogy magadnak és a környezetednek is jót teszel!

 

1. Maradj vendég a természetben!

Mindig tartsd szem előtt a kirándulás során, hogy vendégként lépsz be a természetbe, így fontos, hogy ennek megfelelően is viselkedj! A tiszteletedet a túraetikett betartásával is kimutathatod. Ennek megfelelően legyél felelős turista, és ne szemetelj, ne tegyél kárt semmiben! Törekedj rá, hogy a látogatásod észrevétlen maradjon, mert legjobb, ha az emlékeidet viszed magaddal és nem a környezetből szakítasz ki egy darabot!

 

 

 

 

 

 

2. Élvezd a csendet és ne zavarj másokat!

A túrázók aranyszabálya az is, hogy ne csapjanak zajt a természetben. Ezzel nem csak a helyi élővilágnak teszünk jót, hanem a többi kirándulónak és magunknak is. Miért? Azért, mert régóta bizonyított tény, hogy a természet hangjai nyugtató hatással vannak az idegrendszerünkre. Szóval zenehallgatás és kiabálás helyett fordítsd a figyelmed a patakcsobogásra vagy hallgasd a madarak énekét, a fák susogását, és meglátod: mennyire pihentetőek lesznek lelkileg még a legnehezebb kilométerek is!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!

 

 

3. Kevesebb képernyő, több élet!

A mobiljaink szinte hozzánk nőttek, aminek sok jó oldala van. Egy kirándulás viszont éppen arról szól, hogy a körülöttünk lévő természeti kincsekben gyönyörködünk a képernyők helyett. Természetesen nem azt mondjuk, hogy hagyd a kocsiban a telefont, csak némítsd le, és rakd le a kezedből! Menet közben ugyanis jó szolgálatot tehetnek ezek az eszközök a helyes túraútvonalak megtalálásában, a növényhatározásban, de a közelgő viharra is figyelmeztethetnek minket az applikációk.

 

 

 

 

4. Köszönj, tegeződj!

Még egy rejtett kirándulóhelyen is előfordul, hogy szembejön velünk egy-egy lelkes túrázó. Ilyenkor az általános alapszabály, hogy illik egymásnak köszönni. Azt, hogy ezt ki kezdi előbb, nem szabja meg a túraetikett, csupán akkor, ha az illető a hegyről lefelé fogadja az érkezőt. Ilyenkor előbbinek illik köszöntenie az emelkedőre igyekvő vándort. Ha pedig váltanál pár szót vagy útbaigazítást, tanácsot kérnél a szembejövő átutazótól, akkor tegeződj bátran, ahogy a természetben szokás!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Csodás panorámák a Kéktúra útvonalán, ahonnan terepasztallá törpül a világ
Széljárta fennsíkokról, meredek sziklacsúcsokról vagy fából épült kilátótornyok tetejéről gyönyörködnétek szívesebben az alattatok elterülő világban? Adunk egy kis segítséget a döntéshez és megmutatjuk az Országos Kéktúra álomszép panorámapontjait, de közben történelmi várakat és rengeteg más látnivalót is ajánlunk.

 

 

5. Tiszteld és védd az állatokat!

A hangoskodás mellőzésén túl még az öltözködésünkkel is tehetünk azért, hogy kevésbé legyen megterhelő a jelenlétünk a környezetünknek. Feltűnő, rikító színek helyett a természethez passzoló árnyalatokat válasszunk, így ha olyan szerencse ér minket, hogy sikerül találkozni egy-egy állattal, kisebb az esélyünk rá, hogy megriadnak tőlünk! Tartsuk szem előtt azt is, hogy az erdei pihenőhelyeket olyan helyeken alakították ki, ahol kevésbé zavaró az emberi jelenlét, ezért próbáljunk ezeken a pontokon szünetet beiktatni a túrákba! Az erdő lakóit pedig soha ne etessük!

 

 

 

 

 

6. „Járt utat a járatlanért el ne hagyj!”

Ezt a régi magyar mondást biztosan mindenki ismeri. Tanácsát pedig érdemes megfogadni akkor is, ha túrázásra adod a fejed. A kijelölt turistautakról, erdei ösvényekről ugyanis nem ajánlott letérni. Nem csupán azért, mert így biztosan nem tévedsz el, hanem azért sem, mert ebben az esetben nem taposod el az avarban megbújó gombákat, növényeket vagy az észrevétlenül meglapuló, apró lakókat. Ráadásul elkerülöd, hogy a környék állatai megzavarodjanak a szokatlan helyen felbukkanó emberszagtól.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig
Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!

 

 

7. Így túrázz a kedvenceiddel!

Kedvenc négylábú családtagodat is magaddal viheted egy kis túrázásra, aminek biztosan nagyon fog örülni. Azonban jól teszed, ha pár dolgot szem előtt tartasz, ha így döntesz. Elsőként azt, hogy kutyusodról sose vedd le a pórázt! Ez nem csak az erdő állatainak, növényeinek, a közelben túrázóknak, hanem kedvenced testi épségének megőrzéséért is elkerülhetetlen. Ugyanilyen fontos, hogy napkeltétől napnyugtáig kirándulj, amikor vadászokkal biztosan nem fogtok összefutni!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!

 

 

Plusz 5 hasznos tipp túrázáshoz

- Mielőtt nekivágsz a túrázásnak, minden esetben alaposan tervezd meg az útvonaladat!
- Indulás előtt mindig töltsd fel a telefonodat – baj esetére –, de megfontolandó lehet egy
autóstöltő beszerzése is!
- Mindig tartsd szem előtt, hogy az adott időjárás megfelel-e a túrázásra? Ha nem, inkább ne
indulj útnak!
- Öltözz rétegesen, és ne sajnáld a pénzt egy kényelmes, biztonságos túrabakancsra sem!
- Becsüld meg a túra hosszát, és vigyél magaddal annyi élelmet, folyadékot, amennyire szükség
lesz az út során!

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Dunántúli-dombság egyik gyöngyszeme a Zselic, mely 250 méteres magasságával, apró, de hangulatos falvaival és varázslatos erdőivel megannyi lehetőséget kínál a kiránduláshoz. Cikkünkben 7 olyan programötletet gyűjtöttünk össze, melyek között a család minden tagja talál magának valót!
Hozzátok ki a legtöbbet a nyaralásból, mert az all inclusive ellátással kecsegtető hotelek gondtalanságához könnyű hozzászokni! A korlátlan étel- és italfogyasztás még csak a kezdet lesz, hiszen a szédületes wellness élmények és izgalmas programok is karnyújtásnyira lesznek tőletek! Győződjetek meg róla és válasszátok a tökéletes kényelmet a nyaralás alatt!
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!