Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Téli malackodás: hagyományok és 5+1 dolog, amit nem tudtál a disznóölésről

2019.10.25 | 5 perc

Gyerekkorunkban még el sem tudtuk képzelni, hogy a városi emberek számára egyszer népszerű turisztikai és hagyományőrző élmény lesz a disznóvágás és az azt követő disznótor.

A magyar vidéki népszokások közül mindig is ez volt az egyik legtöbb embert megmozgató esemény, amelyről egy csomó érdekességet valószínűleg te sem tudtál. Mostanáig.


Együtt a falu

A disznóvágás mindig is tipikusan olyan esemény volt, ahol összeszaladt a falu apraja-nagyja. Aznap mindenki nagyon korán kelt, hogy megihassák az áldomást a munka előtt, és előkészítsék a disznóvágáshoz és az azt követő torhoz szükséges kellékeket. No és leöljék a disznót, mert az igazi munka ezzel kezdődött

 

Főszerepben a böllér

A disznó levágásában a böllér kapta a legnagyobb szerepet, aki ledöfte a malacot. Persze, ha nincsenek az állatot lefogó segítők, a böllér dolga is sokkal nehezebb lett volna. A disznó leölése és kivéreztetése után jöttek az asszonyok, akik a felfogott vért elvitték, hogy azt hagymával megsüssék vagy éppen sóval elkeverve félretegyék a véres hurkához. 

Feldolgozás indul

Ezután következett a disznó megtisztítása, a pörzsölés, amely során eltávolították az állat szőrét, majd a kimúlt jószágot forró vízben megfürösztötték és még alaposan kefével át is sikálták. Ha a leölt disznó tiszta lett, kezdődhetett a bontás. Az állat hasát felmetszették, a belsőségeket eltávolították, megtisztították, majd abálták a fejet, a hájat pedig azonnal kisütötték vagy fagyasztották. Miután a disznót szó szerint ízeire szedték, jöhetett az abálás, a kolbász- és hurkatöltés, a töpörtyű- és a disznósajtkészítés, no meg a pácolás és a füstölésre előkészítés.

Napzáró tor

A sokszor késő délutánig, sőt, volt, hogy estig tartó munka után jött a jól megérdemelt falatozás, amikor is kisütötték a frissen töltött hurkát, kolbászt és feltálalták a húsokat. De került az asztalra húsleves, pecsenye, hájas tésztából készült sós és édes sütemény is.

 

5+1 dolog, amit nem tudtál e hagyományról

1)  A disznó hízlalását hagyományosan az ősz első napján, szeptember 1-jén kezdték, a befejezését pedig a téli időszakra időzítették, hiszen a romlékony hús feldolgozása ilyenkor a legegyszerűbb.

2) E hagyomány nemcsak Magyarországon, hanem más európai országokban is ismert, úgy, mint például Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Ukrajnában, Oroszországban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, Albániában, Romániában, Moldovában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy éppen Portugáliában.

3)  Ismerősen cseng a disznóölő Szent András népi elnevezés? Ez nem máskorra, mint november 30-ra, András napra, vagyis a disznótorok kezdőnapjára esik.

4)  A disznóvágás és tor nem csak az év végi időszak nagy eseménye. Ugyanúgy helye van farsangkor, sőt, a téli esküvők idején is, hiszen mindkét mulatságban kellett a hús.

5) A tor nem ritkán éjszakába nyúló volt, ezen a napon még a gyerekeknek sem kellett korán ágyban lenniük.

+1 tipp: ha láttad Bacsó Péter A tanú című filmjét, akkor biztosan tudod azt is, mi az a fekete vágás. Miután az 1950-es években tiltott volt az engedély nélküli disznóvágás, az éhség miatt voltak, akik a pincében, titokban ölték le az állatot.

 

Kedvet kaptál? Íme néhány remek disznótoros ajánlat szerte az országból!

Alföld Gyöngye Hotel*** Orosháza - Disznótoros Hétvégék

Zichy Park Hotel Bikács - Disznóvágás-Teljes ellátással

Cabernet Hotel Villánykövesd - Disznótoros Dőzsölés Villányban

Sokoró Fogadó Sokorópátka - Disznótoros Hétvége

Zsanett Hotel*** Balatonkeresztúr - All Inclusive Szilveszter a Balatonon - Disznóvágással

Sipito Pihenőpark Pilis - Ínyenc Szilveszter, Disznótoros Programmal

Zsóry Hotel Zen&Spa Mezőkövesd - Disznótoros Hétvégi Ajánlat

Granada Konferencia Wellness és Sport Hotel**** Kecskemét - Alföldi Disznótoros

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem kell nyárig várnod egy vidám vízi kalandra, hazánk ugyanis bővelkedik olyan izgalmas fürdőkben, ahol akkor is fejest ugorhatsz, ha esik vagy fúj. Most 5 fantasztikus beltéri élményparkot mutatunk.
Évekkel ezelőtt hozzánk is begyűrűzött a Halloween. Lehet nem szeretni, vagy imádni, de tény, hogy itthon is egyre népszerűbb. De vajon tudod-e, hogy pontosan miről is szól ez az ünnep? Máris mindent elárulunk.
Előző
Következő