Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Zemplén izgalmas várai

Történelmünk emlékeit hordozzák a Zemplén csodálatos várai, melyeket egyesével, de akár egy többnapos túra során egymást követően is felkereshetünk. Meglátjuk, nem lesz két egyforma köztük, szépségük és egyediségük magával ragadja a látogatót, kiállításaik, interaktív programjaik pedig tartalmas időtöltést kínálnak.

 

Füzér vára

Már a tatárdúlás előtt állt hazánk egyik legkorábbi kővárainak egyike, mely 552 méter magasan, lényegében megközelíthetetlenül terpeszkedik egy meredek oldalú vulkáni kúp tetején. Füzér várának felfedezését a Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság épületében kezdjük, hiszen itt kaphatjuk a legtöbb információt a várról és a vele kapcsolatos kiállításokról. Egy rövid animációs film betekintést enged abba, hogyan nézett ki a vár az egyes korszakokban, az érintőképernyős felület segítségével játékok, videók mutatják be, amit a várról tudni érdemes. A felső várban a Magyar Szent Korona szépségét tekinthetjük meg részleteiben, a kiállítás keretén belül részekre bontva, melyek részletgazdag magyarázattal ismertetnek meg minket arról, kiket láthatunk a koronán és milyen szerepet töltöttek be hazánk életében. A vár fontos része a XV. században épített, és 2020-ban újra felszentelt Nagyboldogasszony tiszteletére épült gótikus stílusú Várkápolna.

A Zemplén izgalmas várai - Füzér váraA Zemplén izgalmas várai - Füzér vára

A Zemplén izgalmas várai - Füzér vára, VárkápolnaA Zemplén izgalmas várai - Füzér vára, Várkápolna

Szállástippek Füzér környékén>>

 

 

Regéc vára

A köztudatban csak Rákóczi-várként emlegetett épület már 1300 körül állt, a 639 méter magasan, Regéc fölé magasodó, vulkáni kúpon álló építményt az Aba nemzetség tagjai építtették. Szabálytalan alaprajzú, belső tornyos hegyi vár a XVII. században a Rákóczi család tulajdona volt, Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkorának egy részét itt töltötte. 2003-ban az északi bástya helyreállítását követően 2016-ban a 700 éves, monumentális Öregtorony teljes körű visszaépítése is megvalósulhatott, itt egy többszintes, tematikus, interaktív, multimédiás eszközökkel gazdagított kiállítási tér kapott helyet. A legfelső szintről csodálatos körpanoráma tárul a látogatók elé. A vár közvetlen közelében kapott helyet a turisztikai fogadóépület és látogatóközpont, mely állandó kiállítás keretén belül mutatja be II. Rákóczi Ferenc gyermekkorát. Ugyanitt a várhoz kapcsolódó különféle multimédiás tartalmakat ismerhetünk meg, és ízelítőt kaphatunk a vár területén feltárt régészeti leletekből is.

A Zemplén izgalmas várai - Regéc váraA Zemplén izgalmas várai - Regéc vára

Szállástippek Regéc környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A lélegzetelállító kincsekkel tűzdelt Zemplén látnivalói
Zemplén tele van különleges, lélegzetelállító látnivalókkal. A Megyer-hegyi Tengerszemet már biztos mindenki látta, így ez alkalommal talán kevésbé ismert helyeket hoztunk el, amik ugyanúgy tartogatnak magukban élményeket.

 

 

Boldogkő vára

A sziklagerincen álló, különleges, szabálytalan alaprajzú Boldogkő vára csodalatos panorámával örvendezteti meg azokat, akik kimerészkednek a hihetetlenül meredek, szinte függőleges falú sziklán húzódó várfalra. Nem csak szépségével, de rendkívüli programajánlatával is nagy népszerűségnek örvend a vár, lovagi bemutatói, jelmezes tárlatvezetései és interaktív fegyvertapogató programja kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsol. Egész évben nyújt programokat az idelátogatóknak, régészeti-, hadtörténeti kiállítással, zászló és címerkiállítással, továbbá Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállításával teszi színessé az itt töltött időt. Külön érdekesség, hogy naponta 5 alkalommal a palotaszárny bejárása során udvarhölgyek mesélik el a Hét tündér legendáját, a vár történetét. A harcias pillanatokat a középkori párbaj bemutatók elevenítik meg, melyek végén a közönség soraiból apródot választanak a lovagok.

A Zemplén izgalmas várai - Boldogkő váraA Zemplén izgalmas várai - Boldogkő vára

A Zemplén izgalmas várai - Boldogkő váraA Zemplén izgalmas várai - Boldogkő vára

Szállástippek Boldogkőváralja környékén>>

 

 

Rákóczi vár

Talán akkor is ismerős ez a vár számunkra, ha sosem jártunk még ott, hiszen az ötszázforintos papírpénz hátulján a Sárospataki várat fedezhetjük fel. A reneszánsz és barokk építészeti jegyeket egyaránt magán hordozó vár minden szeglete a történelem fordulatos pillanatairól mesél. A rombusz alakú vár sarkain básták állnak, a várkastélyt várárok veszi körbe, udvarát az oszlopos-árkádos Lorántffy-loggia ékesíti. A vár különlegessége a Vörös-torony, ahol a XVI-XVII. századi főúri élet elevenedik meg előttünk – az ötszintes lakótorony kiállítása a késő reneszánsz bútorművesség legszebb darabjait mutatja be. A várban ma a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeum kapott helyet, melynek keretén belül többféle kiállítást is megismerhetünk. A palotaszárnyakban a Rákóczi család története tárul fel előttünk, a vár udvarán pedig egy 1631 és 1648 között működő részlegesen rekonstruált ágyúöntő műhely látható, mely még európai viszonylatban is ritkaságnak számít.

A Zemplén izgalmas várai - sárospataki Rákóczi várA Zemplén izgalmas várai - sárospataki Rákóczi vár

Szállástippek Sárospatakon és környékén>>

 

 

Szerencsi vár

Szerencs városán áthajtva egy hangulatos parkkal övezett késő reneszánsz stílusú vár fogadja a látogatót – a Szerencsi Rákóczi vár ma többek között a Zempléni Múzeumnak ad helyet, szobáiban egy nem mindennapi kiállítást találunk: egy közel egymillió darabból álló képeslap gyűjteményt tekinthetünk meg. A vár folyosóin sétálva megismerhetjük Rákóczi Zsigmond és kora című állandó kiállítást is, mely képet ad a XVII. századtól egyre nagyobb vagyonnal és tekintéllyel bíró Rákóczi család történetéről. Szerencs elválaszthatatlan a szerencsi csokoládétól, a várban lehetőségünk adódik arra is, hogy megismerjük az egykori cukor- és a csokoládégyár történetét.

A Zemplén izgalmas várai - szerencsi Rákóczi várA Zemplén izgalmas várai - szerencsi Rákóczi vár

Szállástippek Szerencs környékén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tökéletes ízek, perfekcionista hozzáállás, kellemes hangulat - talán ezek a legfontosabb tulajdonságok ahhoz, hogy egy étterem Michelin ajánlást kapjon. Természetesen nem hiányozhat a szakmai kiválóság, a kreativitás, a megújulásba vetett hit, mint ahogy a kimagasló minőségű alapanyagok használata is szükséges a kiemelkedő színvonalon működő konyhához.
Induljon az új év egy családi fürdőzéssel! Cikkünkben 15 olyan családbarát fedett élményfürdőt hozunk nektek, ahol a legkisebbek is a meleg vízben pancsolhatnak egész nap, de persze a szülőknek sem kell lemondaniuk a jól megérdemelt pihenésükről.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Tavaszi bakancslista az Északi-középhegység meghódításához
Ha otthon ülve azon gondolkodtok éppen, hogy mit is csináljatok a hétvégén, akkor most levesszük a vállatokról ezt a terhet, ugyanis cikkünkben elhoztuk nektek az Északi-középhegység legizgalmasabb várait, természeti látványosságait és kirándulóútjait. Nektek már csak választanotok kell, hogy a túrabakancsot veszitek fel, vagy inkább egy lovagi palástot!