Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Érdekes népi hagyományok - disznótoros programok, népszokások

2022.01.19 | 9 perc

A disznóvágás a magyar falusi népszokások legismertebbike, mely mára a városi emberek számára turistalátványosság lett. Ehhez számos hagyomány és népszokás kötődik, most összegyűjtöttük nektek a legérdekesebbeket. Ha pedig olvasás közben meghoztuk a kedveteket a programhoz, mutatunk néhány olyan szálláshelyet, ahol akár családdal, akár barátokkal részt vehettek rajta.

Sokaknak ismerős lehet a „disznóölő Szent András” nap, hiszen a disznóvágás kezdő időpontja hagyományosan november 30-a, azaz András nap. Már szeptember legelején elkezdték hizlalni a sertést, amit a téli időszakban vágtak le. Az esemény mindig hajnalban kezdődött, és általában az egész család részt vett benne, sőt, a teljes rokonságot és barátokat is szokás volt meghívni. Nem véletlenül tartották vidéken az esküvőket sem ilyenkor, hiszen így mindig volt hús a lakodalomba.

Nem volt mindig ilyen egyszerű a disznóvágás, az 1950-es években a „fekete vágás”, azaz az engedélynélküli vágás volt jellemző, amikor az ínséges idők miatt nehéz volt engedélyt szerezni, ezért inkább titokban a pincékben történt a disznótor.

 

Népi hiedelmek, szokások

Az sem volt mindegy, hogy melyik nap történik a disznóvágás. A néphiedelem szerint az újholdkor levágott állat férges, míg a kedd, a péntek és a vasárnap sem túl szerencsés, mert akkor megromlik a hús. Tor közben gyakran megemelték a poharukat, hogy szerencséjük legyen a jövő évi disznóval. A munkák között voltak hagyományosan férfi és női feladatok, utóbbiak közé tartozott a bél tisztítása, a főzött töltelék előkészítése, valamint a friss ételek elkészítése. A hajadon lányok készítették a hájas pogácsát is, aminek másodlagos szerepe is volt: ha jól megemelkedett az étel az azt jelentette, hogy hamarosan férjhez mennek.

A disznótoros ideje alatt a környékbeli fiatalok tréfás, néha pajzán verseket szavaltak a ház ablaka alatt. Ez sokszor nem nyerte el a lakók tetszését, ezért azzal dobálták meg őket, ami épp a kezük ügyébe került, a fiatalok pedig nevetve menekültek. Néha a kántálók medvének vagy kéményseprőnek öltöztek be, és tepsikkel, fedőkkel, botokkal csaptak hangzavart, hogy a házigazdának szerencséje és pénze legyen. Cserébe meg is vendégelték őket, és az asztalhoz ülhettek.

Olyan is előfordult, hogy egy fiú menyasszonynak, egy lány vőlegénynek öltözött, és úgy mentek látogatóba. Bent táncolással érdemelték ki az ételt, amit megosztottak a kint várakozó társaikkal is. Ilyenkor általában teljes némaságban történt minden, és a résztvevőket sem lehetett felismerni a maszk alatt. A nyárstűzdelés hagyománya is a disznótoroshoz kötődik. A fiúk többágú nyársat tettek az ablakba vagy a kilincsre, aminek egyik ágára vicces szöveget szúrtak. A háziak cserébe a nyárs üresen maradt ágaira hurkát, szalonnát vagy pogácsát tettek.

 

Disznótoros programok napjainkban

Bár az elmúlt évtizedekben alaposan átalakultak a disznóvágással kapcsolatos szokások, azért még most is elmondható, hogy vidéken a mai napig ez az egyik legfontosabb esemény, aminek akár ti is részesei lehettek. Napjainkban nem csak családi program, vagy barát esemény, hanem gyakran csapatépítő tréning része is, hiszen együttműködést igényel. Egy biztos, egy ilyen összejövetelen a hangos és nagy nevetések, és a fergeteges hangulat garantált

Ha meghoztuk a kedveteket, akkor pedig jó hírünk van: több hazai szálláshely is bevette a programjai közé a disznótort! És bár ahogy a mondás tartja, nem kötelező a disznótor, csak a disznónak, mi jó szívvel ajánljuk a részvételt!

 

Szállásajánlatok 

 

Hotel Cabernet Villánykövesd

Látogassatok el a farsangi időszakban a Villányi Borvidékre és vegyetek részt egy autentikus, élőzenés falusi disznóvágáson, egy igazi parasztház portáján Villánykövesden! Kóstoljátok meg a tradicionális villányi disznótoros reggelit, majd élvezzétek a vidék ízeit a disznótoros vacsorán! Hogy a hideg se riasszon el senkit, a disznótoros program mellé korlátlan pálinka- és forraltbor fogyasztás is jár. Ha pedig Villány, akkor a jó borok sem maradhatnak el. A program részét képezi egy pincejáró túra is, a háromsoros villánykövesdi pincesoron. A szállást és a rendezvényt a Hotel Cabernet, a Mokos Pincészet borhotele biztosítja.

Ha szeretnétek a Borvidéket aktívan felfedezni és rengeteg élménnyel, új barátságokkal gazdagodva hazatérni, ez a hangulatos családi hotel a legjobb választás! Ráaádásul most ajándék 1-et fizet 2-őt kap fürdőkupon jár a disznótoros dőzsöléshez a Thermal Spa Siklós élményfürdőbe. További részletek a programokról>>

Hotel Cabernet VillánykövesdHotel Cabernet Villánykövesd

Hotel Cabernet VillánykövesdHotel Cabernet Villánykövesd

 

Sokoró Fogadó Sokorópátka

Ha igazi falusi élményre vágytok, Sokorópátkán a helyetek! A barátságos Sokoró Fogadó ugyanis január 28. és 30., illetve  február 18. és 20. között is disznótoros hétvégével várja vendégeit. Fogyókúrázóknak nem ajánljuk, mivel ezeken a szombatokon "kötelező" kezdés a kitűnő házi pálinka és az isteni házi pogácsa, 10 óra után pedig sült májat, böllér májat, házi füstölteket, és egyéb finomságokat is kóstolhattok. Ebéd után részt vehettek a hurka, kolbász, májas betöltésénél. Vacsorára csigatésztás orjalevessel, kemencében sült köményes oldalassal; hurkával és kolbásszal, hagymás törtburgonyával, párolt káposztával készülnek, sőt, még élőzene is lesz!
A finom falatok után persze jól fog esni a pihenés, amit a wellnessrészleg garantál szaunával, pezsgőfürdővel és beltéri medencével. Hazatérésetek előtt pedig kóstoló-csomagot is kaptok, hogy hazavihessétek Sokorópátka ízeit! További részletek a programokról>>

Sokoró Fogadó SokorópátkaSokoró Fogadó Sokorópátka

 

Zichy Park Hotel**** Bikács

Egész napos disznótoros program lesz Tolna megyében is, Bikácson a 15 hektáros Zichy Birtokon! Vidéki hangulat, vidéki ízek, négycsillagos kényelemben, amely felnőttek és gyerekek számára egyaránt élvezetes időtöltés. A program csak a téli időszakban kerül megrendezésre folyamatosan:  január 19. és 2022. február 24 között

A program reggel 8 órakor kezdődik (csoportok esetén alkalmazkodnak a megrendelő kéréséhez), mivel mással, mint egy kupica pálinkával, ami egyrészt erőt ad az egész napos nehéz fizikai munkához, másrészt pedig bátorságot a disznóval való szembenézéshez! Természetesen a vendégek számára az aktív részvétel opcionális – aki szeretne, részt vehet a munkálatokban, de csendes megfigyelőként, forralt bort kortyolgatva is izgalmasan telik majd az idő. A menü egész nap a disznóvágás folyamatához igazodik: kóstolhattok sváb böllérlevest, toros pecsenyét, sült oldalast sváb káposztával és hagymás tört burgonyával, illetve túrós rétest is. További részletek a programokról>>

Zichy Park Hotel**** BikácsZichy Park Hotel**** Bikács

Zichy Park Hotel**** BikácsZichy Park Hotel**** Bikács

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha ti is kimozdulnátok, de nincs ötletetek, hogy merre induljatok, mi szívből ajánljuk a Bakonyt. Kiránduljatok a kőriserdőben, nézzétek meg az Odvaskői-barlangot, vagy a bakonyi Gyilkos-tavat, ha pedig városnézésre vágytok inkább, irány Zirc! Az ország egyik legszebb vidékére invitálunk titeket, ahol rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra.
Szívesen gyönyörködnétek mesébe illő tájakban szaunázás közben is? Akkor kövessétek legfrissebb úti tippjeinket, mert van a tarsolyunkban 5 kitűnő wellness szálloda, ahol méregtelenítés mellett tavakat és erdőkkel borított hegyeket nézegethettek a kültéri panorámás szaunából.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Maximális kényelem és élményteli pihenés - all inclusive wellness szállodák
Már Magyarországon is pihenhetünk olyan all inclusive wellness szállodákban, ahol a korlátlan étel- és italfogyasztás biztosítja, hogy az ott töltött idő alatt tényleg semmire ne legyen gondunk, és minden a feltöltődésről, a tökéletes pihenésről szóljon. Íme 4+1 belföldi hotel all inclusive ellátással
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Pecázók paradicsoma: 5 mesés wellness szálloda saját horgásztóval és horgászati lehetőséggel
Néha legszívesebben fognátok magatokat és kisétálnátok a szürke hétköznapokból, hogy élményekkel színesítsétek meg az életet? Akkor vigyetek magatokkal pecabotot is, és lassuljatok le a most következő szállásokon, ahol még saját horgásztó is rejtőzik!