Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Halloween a nagyvilágban - így ünneplik világszerte!

2019.10.29 | 6 perc

Évekkel ezelőtt hozzánk is begyűrűzött a Halloween. Lehet nem szeretni, vagy imádni, de tény, hogy itthon is egyre népszerűbb. De vajon tudod-e, hogy pontosan miről is szól ez az ünnep? Máris mindent elárulunk.

Noha az ünnep még itt gyerekcipőben jár, már nálunk is egyre több kicsi és nagy ragad kést október utolsó napjaiban, hogy kifaragja a vicces vagy félelmetes tökfejét, egyre többen öltenek magukra ijesztő jelmezeket, no és országszerte megszámlálhatatlan a sora a töklámpás fesztiváloknak. A Halloween itthon is egyre népszerűbb.A Halloween itthon is egyre népszerűbb.

 

Így kezdődött

Hihetetlen, de a halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A hódítások során, amikor is Galliát a Római Birodalomhoz kapcsolták, a római és a kelta kultúra ünnepei és hagyományai összemosódtak. Keveredett például a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe, a holtak tiszteletének szánt nap, valamint az ördögűzési rítusairól híres, ókori római ünnep, a Lemuralia és a pogány kelta samhain, amelyet a kelta napisten tiszteletére rendeztek október 31-én éjjel.

A halloween tehát nem más, mint egy ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. És akkor hogyan került a hagyomány a halloween hazájába, Amerikába?  Pont a kivándorló ír földművesekkel, 1840 körül.

Miért pont töklámpás?

Már mi is tudjuk, hogy az ünnep legismertebb szimbóluma a töklámpás, amely kifaragása egy igen vidám családi elfoglaltság. Ám a hagyomány szerint, ahogyan az ijesztő jelmezek, úgy a tökfejek is védelmi célt szolgáltak, úgy tartották ugyanis, hogy az októberből novemberbe forduló éjszakán közelebb kerülnek a holtak az élőkhöz. Az ünnepen ezért lobbannak fel a fények a tök belsejében, hogy ezzel is elijesszék az ártó szellemeket.

 

Cukorkák és buli Amerikában

Az egész angolszász világban nagy ünnep a halloween, ahol beöltözött gyerekek és felnőttek, baráti társaságok együtt játszanak és elevenítik fel a hagyományokat. Ahogyan az ünnep szülőhazájában, Nagy-Britanniában, úgy Amerikában is a kicsik házról házra járva édességet gyűjtenek ezen az estén. Ha ajtót nyitsz nekik, felkiáltanak, Trick or treat!, vagyis Csokit vagy csalunk!, ami annyit jelent, hogy ha adsz édességet, nem kapsz valamilyen csínyt. Az amerikai gyerekek körében egyébként az olyan hagyományos halloweeni játékok is igen népszerűek, mint az almahalászat, amely során a gyümölcsöket egy vízzel teli vödörből szájjal kell kiszedni.A A

 

Bizarr ünnep Detroitban

A Halloween nem mindenhol túl vidám, a világban jó pár olyan hely van, ahol egészen másként értelmezik az ünnepet. Ilyen például Detroit is, ahol a sok elköltöző miatt hátrahagyott házakat gyújtogatják ezen az éjszakán. Az ördög éjszakájaként emlegetett események az utóbbi években szerencsére valamelyest visszaszorultak, hála az amerikai nagyvárosban maradtaknak, akik angyal éjszakája akciójukkal hadat üzentek a gyújtogatóknak.

Detroitban kevésbé vidám az ünnep.Detroitban kevésbé vidám az ünnep. 

Vidámság Mexikóban

A közép-amerikai országban ezen ünnep kapcsán az indián, azték hagyományok keverednek a kereszténnyel. Az általában október 28-án kezdődő Los Dias de Muertos fesztiválon családi körben, tűzijátékokkal és vidám ünnepléssel emlékeznek a halottakra, akiknek ételeket, italokat készítenek. Az élők nemcsak a holtakat ajándékozzák meg, hanem egymást is, méghozzá csontvázakkal és más halálszimbólumokkal. A sorból természetesen a gyerekek sem maradnak ki, ők cukorkakoponyákat kapnak.Mexikóban az azték hagyományok keverednek a kereszténnyel.Mexikóban az azték hagyományok keverednek a kereszténnyel.

 

Koponyafesztivál Bolíviában

Bolíviában a világ legtermészetesebb dolga, hogy az élők otthon tartják szeretteik koponyáját, mert úgy hiszik, hogy vigyáznak a még élő családtagjaikra. Az ilyenkor szokásos koponyafesztiválon feldíszítik a koponyákat, amiket különféle ajándékokkal is elhalmoznak.

 

Haiti zombik

A Haitin található Ghedén a helyiek zombisra mázolják az arcukat, vagy legalábbis olyan sminket viselnek, mintha halottak lennének. A temetőbe ez alkalommal ízesített alkoholos italokkal érkeznek, hogy azzal kínálják meg halottaikat és természetesen egymást.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Gyerekkorunkban még el sem tudtuk képzelni, hogy a városi emberek számára egyszer népszerű turisztikai és hagyományőrző élmény lesz a disznóvágás és az azt követő disznótor.
Budapesttől egyórányira is annyi a látnivaló, hogy még azt is nehéz kitalálni, merre is érdemes indulni. 5 izgalmas úti tippel most segítünk neked.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Halloween-i szokások a világ körül
2021.10.28 | 9 perc | Események
Bár hazánkban nincsenek olyan mély gyökerei a Halloween-i angolszász szokásoknak, a világ számos pontján komoly tradíciókkal és ünnepi hagyományokkal rendelkezik az év legszellemesebb ünnepe.
Szuper családi programok és szállásajánlatok az őszi szünetre
Bár a suli- és ovikezdés után ez a gyerekek legjobban várt időszaka, valószínűleg minden szülő számára fejtörést okoz, hogy mivel és hol töltse a család az őszi szünetet. Ez a hét tökéletes arra, hogy ismét együtt legyetek, kiránduljatok és utazzatok, ehhez hoztunk néhány ötletet. Szállásajánlónk következik, amiben kifejezetten olyan családbarát szálláshelyeket válogattunk össze nektek, ahol szuper programok várnak rátok az őszi szünetben.