Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Török örökség hazánkban – minaretek Magyarországon

Egy kis történelemlecke: a minaret a muszlim vallásban szorosan a dzsámikhoz vagy mecsetekhez épített magas, nyúlánk tornyot jelenti, melynek a tetején található körerkélyről naponta öt alkalommal hívja énekével imára híveit a müezzin. Magyarországon a hódoltság idején rengeteg iszlám imahely keletkezett, mára azonban csupán öt, az oszmán korból fennmaradt építmény látogatható, melyeket ebben a cikkben gyűjtöttünk össze nektek.

 

Egri minaret

A török hódoltság 150 éve nem meglepő módon rengeteg nyomott hagyott országunk kultúrájában és nyelvében egyaránt, azonban eredeti állapotában fennmaradt minaret csupán 3 található Magyarországon. Ezek közül a legnagyobb, 40 méter magas egri minaret a város egyik jelképévé vált; az 1500-as évek végén kezdődött építését követően jelenlegi formáját 1896-ban nyerte el a csúcsán elhelyezett bádogtetővel, melynek köszönhetően megmenekülhetett az összeomlástól. A vörös homokkőből készült 14 szögletű torony tetejére 97 lépcsőfok megmászása után érhetünk fel, ahol a kialakított karzaton gyönyörködhetünk a város lenyűgöző panorámájában.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - egri minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - egri minaret

 

 

 

Pécsi minaret (Jakováli Hasszán dzsámija)

A város történelmi múltja miatt rengeteg török kori műemlékkel ismerkedhetünk meg, de ezek közül is kiemelkedik a Pécs szívében álló, Jakováli Hasszán pasa által emelt 30 méter magas dzsámi és a hozzá tartozó minaret. A szinte teljesen a korabeli állapotában megmaradt templomba lépve úgy érezhetjük magunkat, mintha Isztambul egyik szent helyén járnánk, hiszen a török kormány által adományozott berendezés tökéletesen autentikussá varázsolta belső terét. A manapság imaházként funkcionáló épület kiállítótérként is működik, ahol az iszlám vallás történetével és művészeti tárgyaival szívhatjuk magunkba a keleti műveltséget.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - pécsi minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - pécsi minaret

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Szigetvár, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!

 

 

Szigetvári minaret (Szulejmán szultán dzsámija)

A szigetvári ostrom történetét senkinek nem kell bemutatni, azonban az kevésbé ismert, hogy Szulejmán szultán halála után dzsámit építettek a neves vezető emlékére. Ennek maradványai láthatóak ma is a településen, habár az északnyugati oldalán hozzá csatlakozó minaret nagy része a 18. században – valószínűleg egy villámcsapás következtében – megsemmisült. Korabeli források szerint körülbelül 30 méter magas lehetett, körerkélyéhez több mint 100 csigalépcső vezethetett fel. Jelenleg 35 falépcső található belsejében, és bár a török állam évek óta ígéri felújítását, egyelőre nem valószínű, hogy ez meg is megvalósul a közeljövőben.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - szigetvári minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - szigetvári minaret

Szállástippek Szigetvár környékén>>

 

 

Esztergomi minaret (Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi)

Az Esztergomi Bazilika tövében a várfalra épült a 17. században Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámija és a hozzá tartozó minaret, melynek csúcsa a korabeli rajzok alapján nagyjából 20 méter magas lehetett. A város végleges felszabadítását követően a templomot magtárként használták, a müezzin imára szólító kilátóját pedig elbontották. Restaurációja 2007-ben történt meg, amikor a műemlék felújítása mellett a tornyot 6 méter magasságig visszaemelték.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - esztergomi minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - esztergomi minaret

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Esztergom legizgalmasabb látnivalói, nevezetességei, programlehetőségei
Ha a Dunakanyarba tervezünk kirándulni, akkor Esztergom kihagyhatatlan állomás. Már egynapos program keretében is mindenki megtalálja a neki tetsző időtöltést, legyen az akár a történelmi emlékek meglátogatása, vagy egy romantikus séta a szűk macskaköves utcákon.

 

Érdi minaret

A fővároshoz közel eső Érd városa fontos logisztikai állomása volt az oszmánoknak a 16. században, ezért épülhetett fel ott az ország harmadik legnagyobb iszlám imatornya a település Ófalunak nevezett részén. A 23 méteres magas, sokszögű alapra emelt építményt 12 angyal díszíti, falán pedig több bemélyedés is látható, melyeken keresztül fény juthatott be belső terébe, azonban így is látványosan zömökebb és dísztelenebb, mint magyarországi társai. A minaret 2020-ig szabadon látogatható volt, azonban a csúcsához vezető 53 lépcsőfok állapotromlása miatt sajnos jelenleg zárva tart és csak kívülről csodálható meg.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szeretsz belföldön utazni? Szívesen bolyongsz a helyi finomságokat kínáló termelői piacokon? Figyelsz rá, hogy a kiszemelt szállásod környezetbarát legyen? Ha valamelyik igaz rád, akkor gratulálunk, mert máris tettél egy lépést a fenntartható turizmusért! Cikkünkben körbejárjuk, hogyan lehetsz tudatos, zöld utazó!
Rohamosan közeledik az év vége, és ilyenkor mindig előjön a kérdés: hol töltsük a szilvesztert? Igyekszünk segíteni a döntésben; gálavacsorák, koncertek, tombola, éjjelig nyitva tartó wellnessrészleg – csak néhány program azok közül, melyeket az alábbi 10 hazai hotel nyújt, ha őket választjuk az idei bulink helyszínéül.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.