Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Török örökség hazánkban – minaretek Magyarországon

Egy kis történelemlecke: a minaret a muszlim vallásban szorosan a dzsámikhoz vagy mecsetekhez épített magas, nyúlánk tornyot jelenti, melynek a tetején található körerkélyről naponta öt alkalommal hívja énekével imára híveit a müezzin. Magyarországon a hódoltság idején rengeteg iszlám imahely keletkezett, mára azonban csupán öt, az oszmán korból fennmaradt építmény látogatható, melyeket ebben a cikkben gyűjtöttünk össze nektek.

 

Egri minaret

A török hódoltság 150 éve nem meglepő módon rengeteg nyomott hagyott országunk kultúrájában és nyelvében egyaránt, azonban eredeti állapotában fennmaradt minaret csupán 3 található Magyarországon. Ezek közül a legnagyobb, 40 méter magas egri minaret a város egyik jelképévé vált; az 1500-as évek végén kezdődött építését követően jelenlegi formáját 1896-ban nyerte el a csúcsán elhelyezett bádogtetővel, melynek köszönhetően megmenekülhetett az összeomlástól. A vörös homokkőből készült 14 szögletű torony tetejére 97 lépcsőfok megmászása után érhetünk fel, ahol a kialakított karzaton gyönyörködhetünk a város lenyűgöző panorámájában.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - egri minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - egri minaret

 

 

 

Pécsi minaret (Jakováli Hasszán dzsámija)

A város történelmi múltja miatt rengeteg török kori műemlékkel ismerkedhetünk meg, de ezek közül is kiemelkedik a Pécs szívében álló, Jakováli Hasszán pasa által emelt 30 méter magas dzsámi és a hozzá tartozó minaret. A szinte teljesen a korabeli állapotában megmaradt templomba lépve úgy érezhetjük magunkat, mintha Isztambul egyik szent helyén járnánk, hiszen a török kormány által adományozott berendezés tökéletesen autentikussá varázsolta belső terét. A manapság imaházként funkcionáló épület kiállítótérként is működik, ahol az iszlám vallás történetével és művészeti tárgyaival szívhatjuk magunkba a keleti műveltséget.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - pécsi minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - pécsi minaret

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!

 

 

Szigetvári minaret (Szulejmán szultán dzsámija)

A szigetvári ostrom történetét senkinek nem kell bemutatni, azonban az kevésbé ismert, hogy Szulejmán szultán halála után dzsámit építettek a neves vezető emlékére. Ennek maradványai láthatóak ma is a településen, habár az északnyugati oldalán hozzá csatlakozó minaret nagy része a 18. században – valószínűleg egy villámcsapás következtében – megsemmisült. Korabeli források szerint körülbelül 30 méter magas lehetett, körerkélyéhez több mint 100 csigalépcső vezethetett fel. Jelenleg 35 falépcső található belsejében, és bár a török állam évek óta ígéri felújítását, egyelőre nem valószínű, hogy ez meg is megvalósul a közeljövőben.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - szigetvári minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - szigetvári minaret

Szállástippek Szigetvár környékén>>

 

 

Esztergomi minaret (Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi)

Az Esztergomi Bazilika tövében a várfalra épült a 17. században Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámija és a hozzá tartozó minaret, melynek csúcsa a korabeli rajzok alapján nagyjából 20 méter magas lehetett. A város végleges felszabadítását követően a templomot magtárként használták, a müezzin imára szólító kilátóját pedig elbontották. Restaurációja 2007-ben történt meg, amikor a műemlék felújítása mellett a tornyot 6 méter magasságig visszaemelték.

Ezek hazánk legutolsó minaretjei - esztergomi minaretEzek hazánk legutolsó minaretjei - esztergomi minaret

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Esztergom legizgalmasabb látnivalói, nevezetességei, programlehetőségei
Ha a Dunakanyarba tervezünk kirándulni, akkor Esztergom kihagyhatatlan állomás. Már egynapos program keretében is mindenki megtalálja a neki tetsző időtöltést, legyen az akár a történelmi emlékek meglátogatása, vagy egy romantikus séta a szűk macskaköves utcákon.

 

Érdi minaret

A fővároshoz közel eső Érd városa fontos logisztikai állomása volt az oszmánoknak a 16. században, ezért épülhetett fel ott az ország harmadik legnagyobb iszlám imatornya a település Ófalunak nevezett részén. A 23 méteres magas, sokszögű alapra emelt építményt 12 angyal díszíti, falán pedig több bemélyedés is látható, melyeken keresztül fény juthatott be belső terébe, azonban így is látványosan zömökebb és dísztelenebb, mint magyarországi társai. A minaret 2020-ig szabadon látogatható volt, azonban a csúcsához vezető 53 lépcsőfok állapotromlása miatt sajnos jelenleg zárva tart és csak kívülről csodálható meg.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szeretsz belföldön utazni? Szívesen bolyongsz a helyi finomságokat kínáló termelői piacokon? Figyelsz rá, hogy a kiszemelt szállásod környezetbarát legyen? Ha valamelyik igaz rád, akkor gratulálunk, mert máris tettél egy lépést a fenntartható turizmusért! Cikkünkben körbejárjuk, hogyan lehetsz tudatos, zöld utazó!
Rohamosan közeledik az év vége, és ilyenkor mindig előjön a kérdés: hol töltsük a szilvesztert? Igyekszünk segíteni a döntésben; gálavacsorák, koncertek, tombola, éjjelig nyitva tartó wellnessrészleg – csak néhány program azok közül, melyeket az alábbi 10 hazai hotel nyújt, ha őket választjuk az idei bulink helyszínéül.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 magyarországi kastély, ahol elveszhetsz a történelemben
2023.09.29 | 8 perc | Szuper látnivalók | Legnépszerűbb
Az ország településeit járva számos impozáns kastélyra bukkanhatunk, melyek élő példái gazdag történelmünknek és lenyűgöző építészeti örökségünknek. Betekinthetünk a mindennapi nemesi életbe, miközben családtörténeti kiállítások és festői kertek várnak, úgyhogy érdemes a nyakunkba venni Magyarországot, és felkeresni a cikkünkben szereplő kúriákat.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Utazz az időben! – 5 középkori templomrom nyomában
Még a legmodernebb úti célok kedvelőinek is kivételes élmény lehet olykor felülni az idő szárnyára, és egy-egy történelmi emlék révén elképzelni a középkori emberek életét. És bár sötétnek szokás emlegetni ezt a korszakot, az itt felsorolt egyedi hangulatot teremtő romok, ezernyi történetről árulkodó templommaradványok jóval inkább fényt vihetnek egy kirándulós délutánba.
Rejtett kincsek a Dél-Alföldön - mennyire ismered a régió látnivalóit?
Dél-Alföld látnivalóiról több cikkünk is született már, hiszen a környék kifogyhatatlan a természeti és kulturális úti célokból. Most 5 olyan különlegességet válogattunk össze a, amit valószínűleg kevesen ismertek, azonban vétek lenne kihagyni őket, ha az ország déli részének megismerése a célunk.