Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Esztergom legizgalmasabb látnivalói, nevezetességei, programlehetőségei

Ha a Dunakanyarba tervezünk kirándulni, akkor Esztergom kihagyhatatlan állomás. Már egynapos program keretében is mindenki megtalálja a neki tetsző időtöltést, legyen az akár a történelmi emlékek meglátogatása, vagy egy romantikus séta a szűk macskaköves utcákon.

Szállásajánlatok Esztergomban>>

 

Esztergomi Bazilika

A város felé magasodva áll az esztergomi Várhegyen a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyház, közismertebb nevén a Bazilika. Az ország egyik legjelentősebb temploma, mely méretében is kitűnik pontosan 100 méteres magasságával. A templom további részei az Altemplom, mely hagyományosan az esztergomi érsekek temetkezési helyéül szolgált, valamint az emeleten működő Főszékesegyházi Kincstár, mely a 11. századtól napjainkig mutatja be a felhalmozott műkincseket, arany kegytárgyakat és a szertartásokhoz használatos liturgikus eszközöket. A Bazilika egyik legérdekesebb része a Bakócz-kápolna, mely az ország egyetlen épségben megmaradt reneszánsz épülete.

Látnivalók Esztergomban - BazilikaLátnivalók Esztergomban - Bazilika

 


Királyi Palota

Az Árpád-házi királyok esztergomi palotája az ország legrégebbi kőből készült erődítménye. A Királyi Palota állandó kiállításai elsősorban a vár történetével foglalkoznak: betekintést nyerhetünk a korabeli emberek mindennapjaiba a palota fürdőjének, konyhájának, várbörtönének és lovagtermének meglátogatásával. Azonban a gazdag belső tér ellenére a kirándulás csúcspontja mégiscsak a Fehér-torony, ahonnan minden oldalról a Dunakanyar páratlan panorámájában gyönyörködhetünk.  

Étteremajánlatok Esztergomban>>

Látnivalók EsztergombanLátnivalók Esztergomban



Szent István megkoronázása szobor

Az esztergomi vár északi rondelláján áll ez a mindenhonnan látható impozáns, 12 méteres hatalmas szobor, mely Szent István megkoronázását ábrázolja. A süttői mészkőből épült alkotás Melocco Miklós műve, és 2001. augusztus 15-én, István halálának évfordulóján avatták fel.

Látnivalók Esztergomban - Szent István megkoronázása szoborLátnivalók Esztergomban - Szent István megkoronázása szobor

 

Széchenyi tér és az Ister-kút

A Bazilikától pár perc sétára, Esztergom főterén, a nyüzsgő Széchenyi téren találhatjuk magunkat, mely a középkori város piactere volt. Különlegessége, hogy öt utca találkozásánál fekszik, így a rosszul tájékozódók is könnyen visszatalálnak ide. Az itt található épületek többsége műemlék, illetve itt kapott helyet a Városháza is. A tér valóban a város központjában található, így nem meglepő, hogy minden évben ez ad otthon az Esztergomban tartandó rendezvényeknek és gasztro eseményeknek is. 2006-ban egy teljes megújítást követően kitiltották a gépjárműforgalmat és elkészült az úgynevezett Ister-kút, az öt női alakból álló szökőkút.

Étterem tipp: a Széchenyi téren 2 remek éttermet is találtok. Az egyik inkább a laza bisztró, míg a másik a fine dining vonalat képviseli. Bármelyik is áll közelebb a szívetekhez, érdemes beülni egy jó ebédre vagy egy kellemes vacsorára akár a BORYOU BOR & BISZTRÓba, akár a 42 RESTAURANT & BAR-ba.

 

Szállásajánlatok Esztergomban:

Hotel Bellevue****
Hotel Adalbert - Szent György Ház***
Bazilika alatti Panzió

 

 

Fájdalmas Szűz-kápolna

A Szent Tamás-hegyen található Fájdalmas Szűz-kápolnát 1823-ban építették, mely a hagyományos 14 stáció helyett 7 állomáson mutatja be a szenvedéstörténetet. A hegy a város központjában áll, ahonnan mesés kilátás nyílik a Bazilikára és Esztergom szűk utcáira.

Fájdalmas Szűz-kápolna, EsztergomFájdalmas Szűz-kápolna, Esztergom

Kilátás a Szent Tamás-hegyen álló Fájdalmas Szűz-kápolnától.Kilátás a Szent Tamás-hegyen álló Fájdalmas Szűz-kápolnától.

 

 

Strázsa-hegyi tanösvény

Ha egy könnyebb sétára vágyunk, a központot elhagyva 233 méter magasságban tekint a városra a Kis-Strázsa-hegy, tetején a Strázsa-hegyi kilátóval, mely korábban világítótoronyként működött. A Nagy-Strázsa hegy oldalában található a Sátorkőpusztai-barlang, mely 25 perces kellemes túrával várja a látogatókat, illetve egy jól kitaposott tanösvény, ahol jó időben tűzrakóhely és piknikezési lehetőség szolgálja a kikapcsolódást.

Szállásajánlatok Esztergomban>>

Strázsa-hegyi KilátóStrázsa-hegyi Kilátó

 

Aquasziget Élményfürdő

Az előző kettőnél nagyobb hírnévvel bír az Aquasziget Élményfürdő. A fedett területen lévő sodrófolyosóval, gejzírrel, nyakzuhanyokkal, vízeséssekkel, vízgombával és mászófallal felszerelt élménymedence sokak kedvence. A fáradt látogatók a pihenőmedencében vagy a jakuzziban töltődhetnek fel. A gyerekek biztonságos szórakozásáról a  vizet spriccelő bohóccal és mini csúszdával rendelkező gyerekmedence gondoskodik. Nyáron a hullámmedence a leglátogatotabb, és ez persze nem véletlen.

Szállás tipp! Az Aquasziget élményfürdő közvetlen közelében két szállodát is találtok. Válasszátok akár a Portobello Wellness&Yact Hotelt, akár a Grand Hotel Esztergomot, nem fogtok csalódni!

Látnivalók Esztergomban - Aquasziget ÉlményfürdőLátnivalók Esztergomban - Aquasziget Élményfürdő

 

 

Szent István Strandfürdő

A történelmi emlékek látogatása és a sok kirándulási lehetőség mellett megmártózhatunk a város strandfürdőjének medencéjében is. Több mint száz éve, 1912. ápr. 18-án nyitotta meg a kapuit a népszerű Szent István Strandfürdő a látogatók előtt, Magyarországon első fedett uszodájaként. Napjainkban egy különleges sátoros megoldásnak köszönhetően nyáron nyitott, télen pedig fedett teret biztosít az úszóknak, akik a csobbanás után a lávaköves szaunában melegedhetnek fel. 

 

Palatinus-tófürdő

A Palatinus-tó hazánk egyik legtisztább vizű tavában 7000 négyzetméteren pancsolhatunk. Jó idő esetén igazi családbarát, egész napos program, külön gyerekrészt is elkerítettek a vízben. Családi és Anakonda csúszdán is lecsúszhatnak a látogatók, de a sportosabbak supot is bérelhetnek vagy a saját testsúlyos kondiparkot is kipróbálhatják. Azonban itt még nem ért véget a lehetőségek sora, hiszen strandröplabdapálya is vár titeket. A kisebbek örömére pedig játszótér is kialakításra került a Palatinus-tófürdő területén, sőt, egy apró tanösvényt is bejárhattok, ahol megismerhetitek a helyi állat és növényvilágot. A kényelmes ott tartózkodásról az újjonnan épített ökoturisztikai fogadóépületrész gondoskodik, ahol még egy ajándékbolt is nyílt. 
Itt található az  ország egyelőre egyetlen víz alatti búvármúzeuma is. A tó felszíne alatt 7-8 méterre található alagutrendszerben a búvárkodás történetét mutatják be. A búvárbázisnál pedig a vízbemeneteli módszereket lehet gyakorolni egy  50 nm-es úszó stégrendszernél. 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Élményteli családi nyaralás vár rátok - TOP10 szálloda Nyugat-Magyarországon közvetlen átjárással az élményfürdőbe
Már lázasan szervezitek az idei családi nyaralást, de még keresitek a szálláshelyek között az igazit? Megmutatjuk azt a top10 wellness szállodát Nyugat-Magyarországon, ami közvetlen átjárást biztosít a fürdőbe.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha itt az ősz és lehűl a levegő, akkor sem kell otthon maradnunk a négy fal között, csak a strandolást felváltja a kirándulás, a fürdőruhát pedig a túrabakancs. Összegyűjtöttünk nektek néhány helyet, ha szeretnétek a szabadban tölteni ennek a gyönyörű évszaknak a legszebb napjait.
A borkóstolás az elmúlt éveknek köszönhetően a megérdemelt helyére került, és hogy még kifinomultabb tudással rendelkezzünk a magyar borokról, hogy megismerhessük a legújabb tételeket, felfedezhessünk a kis, családi pincészetek kiváló borait, vagy épp elmerülhessünk a top borászatok emlékezetes nedűiben, érdemes borbárakban kóstolni, hiszen itt naprakész információkkal és óriási merítéssel várják a borkedvelőket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.