Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”

Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!

Szállásajánlatok Szigetvár környékén>>

 

Fedezzétek fel Szigetvár látnivalóit

Baranya megye nyugati szegletében bújik meg a zöldellő erdőkkel és rétekkel körülfogott Szigetvár, melyet az Almás-patak szel ketté. A település az 1566-os török ostrom alatt tanúsított hősies tettével érdemelte ki „a leghősiesebb város” címet, amikor a hódító Szulejmán túlerőben lévő török seregével szemben ‒ vitéz küzdelmek után ‒ kirohant, majd hősi halált halt a várvédő kapitány Zrínyi Miklós, és a vele tartó bátor, körülbelül 2300-2500 magyar katona. Nem meglepő hát, hogy mi is a nemzeti emlékhely bejárásával kezdjük meg a város felfedezését.

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi tér (Szigetvár)Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi tér (Szigetvár)

 

 

Ősök lábnyomában – Szigetvári Zrínyi Vár

A hatalmas falakkal határolt szigetvári Zrínyi Várba egy barokk stílusú bejáraton át juthattok be, mely egyenesen a várudvarba vezet, ahol Szulejmán szultán csonka tornyú dzsámija található. A gondosan berendezett múzeumba lépve a szemetek előtt elevenedik meg a történelem. Megcsodálhatjátok a múlt vitrinekbe zárt darabjait a korabeli fegyverektől kezdve a látványos régészeti kincsekig.

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi vár bejárata a Vár utcábólAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi vár bejárata a Vár utcából

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi vár Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi vár

 

Érdekesség: Tudtátok, hogy a '90-es években még egy sorozatot is forgattak a városban? Az 1993 és 2001 között vetített Kisváros c. filmsorozatban Szigetvár biztosította a helyszínt a valóságban nem létező határmenti településnek, Végvárnak. A sorozat főbb karakterei között szerepelt a Hollósi Frigyes által alakított Járai őrnagy, az Usztics Mátyás által megformált Hunyadi hadnagy, Balogh Máté ("Máté fiam") karakterét pedig Győri Péter személyesítette meg.

 

Tegyetek egy sétát a várfalakon és barangoljátok be a mesésen gondozott kertet, mely számos csodás alkotást tartogat a Zrínyi-emlékműtől kezdve Zrínyi Miklós hadvezér lovas szobráig. A gyerkőcök ezután birtokba vehetik a parkban rejtőző játszóteret, majd miután kimulatták magukat, együtt indulhattok el az erődítménytől keletre fekvő Csónakázó-tóhoz, ahol a festői fahidon átkelve biztosan jó pár szép fotót készítetek majd a varázslatos környékről.

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi-emlékműAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi-emlékmű

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Csónakázó-tóAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Csónakázó-tó

 

 

5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon, ami megér egy látogatást
Nem csak azokat a nevezetességeket érdemes felkeresnünk, amelyekről az útikönyvek írnak, így elhoztunk Nektek 5 olyan, kevésbé ismert látnivalót, amelyet útba ejthettek rövid séták vagy akár hosszabb kirándulások alkalmával is. Tartsatok velünk!

 

 

Városnéző megállók – különleges helyeken

A macskakövekkel borított, középkorból hátramaradt közeli Zrínyi téren is érdemes egy kirándulást tenni, ahol egyből magára vonja a figyelmeteket az impozáns Oroszlán szobor, melynek a feliratát is megéri elolvasni. Átellenben magasodik a hófehérbe öltözött Szent Rókus templom, melynek elődjét még Ali pasa dzsámi néven ismerték. A törökök elűzését követően az építmény egyre inkább elvesztette eredeti jegyeit, miközben a római katolikus plébániatemplom jellegzetességei megerősödtek. Az épület kupoláját ma gyönyörű freskó díszíti, amitől biztosan tátva marad a szátok.

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Oroszlán szoborAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Oroszlán szobor

 

Szintén a Zrínyi téren bukkanhattok rá a Szent Rókus szökőkútra és a Szigetvári Polgármesteri Hivatalra is, ahonnan már csak pár lépés a képzőművészeti kiállításokat felvonultató Sóház Galéria, ami a Postakocsiállomás épületében lelt otthonra. A Rókus közben pedig a Vajda László keze munkáját dicsérő, Zsolnay ivókútba botlotok majd.

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Szent Rókus szökőkútAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Szent Rókus szökőkút

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Sóház GalériaAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Sóház Galéria

 

Néhány utcával arrébb ritka kincsnek számító helyszínen találhatjátok magatokat, ha felkeresitek a Török Házat, mely hajdanán iskolaként és karavánszerájként is üzemelt. A kétszintes épület Magyarországon az egyetlen épen fennmaradt török lakóház, mely a hódoltság korából maradt ránk. A küszöbön túl nagyszerű kiállítást rendeztek be, ahol az egykor itt élők mindennapjaiba nyerhettek betekintést.

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Török HázAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Török Ház

 

Zenés utazás Szigetvár felé: Ha autóval a Balaton felől közelítitek meg Szigetvárt, akkor a 67-es számú autóúton haladva a Republic együttes slágerét is meghallhatjátok a zenélő aszfalt előadásában!

 

 

Napzáró wellness kényeztetés - Szigetvári Gyógyfürdő

Tudtátok, hogy Szigetvár nem csak a gazdag történelmi és kulturális értékeiről híres, hanem kiváló gyógyvízéről is? Pedig így van! Merüljetek el a kívülről a török kori műemlékekre hasonlító, belülről Zsolnay kerámiaburkolattal díszített Szigetvári Gyógyfürdő fantasztikus medencéiben, ahol a 62 fokos hévíz öleli körül a megfáradt testeteket, vagy lazítsatok a szaunában, a jakuzziban, a gyógyászati részlegen vagy a szakképzett masszőrök kezei között!

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Szigetvári GyógyfürdőAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Szigetvári Gyógyfürdő

 


Amennyiben marad még energiátok estére, akkor vacsora előtt vagy után egy könnyed séta során elzarándokolhattok a szigetvári Vigadóhoz vagy feltérképezhetitek a városban rejtőző többi pazar műemléket is, melyek mindegyike a múltba repít benneteket!

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Molnár Imre sétány a Millenniumi emlékművelAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Molnár Imre sétány a Millenniumi emlékművel

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi Miklós költő szobraAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Zrínyi Miklós költő szobra

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / VigadóAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Vigadó

 

Egy kis kitérő: Magyar-Török Barátság Park

1994-ben jött létre a Török Köztársaság kezdeményezésére a város határában a Magyar-Török Barátság Park, I. Szulejmán Szultán születésének 500. évfordulóján.  A helyválasztás természetesen nem véletlen: itt állt a török uralkodó sátra, amikor ostrom alá vette Szigetvárt. A szultán nem élte meg seregének diadalmát, ugyanis a szeptember 5-ről 6-ra virradó éjszakán elhunyt, a vár bevétele előtt csupán 2 nappal. Testét Isztambulba szállították, azonban belső szerveit és szívét a sátortól 1 kilométerre, Turbékon temették el.

A park megépítését követően 2 évvel egy ivókuttal is bővült, melyhez a csempét és a lenyűgöző márványt Törökországból hozták. Törökország 1997-ben Zrínyi Miklósnak is állított egy szobrot a parkban, így tisztelegve a nemes ellenfél előtt. Ennek köszönhetően négy évszázad után a két hadvezér közösen tekint a hősi csata helyszínére. Metin Yurdanur török szobrászművész készítette mindkét szobrot és a parkban található Szulejmán szultán szobrával megegyező alkotás található Szigetvár törökországi testvérvárosában, Trabzonban is, mely a szultán születési helye.

A városból Kaposvár felé indulva a 67. számos főűt mentén bal oldalon találjátok az emlékparkot Csertőn, melyhez mindenképpen érdemes kitérőt tennetek Szigetvár felfedezése után.

Ahol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Magyar-Török Barátság ParkAhol megérint a történelem - Szigetvár látnivalói / Magyar-Török Barátság Park

 

Városnézés és wellness: 7 ellenállhatatlan dunántúli hotel a tökéletes kikapcsolódáshoz
Ragyogó panoráma, erdei környezet, központi elhelyezkedés, meseszép wellness… ugye, hogy nehéz lenne nemet mondani minderre? Szerencsére, nem is kell, mert legfrissebb ajánlatunkban olyan hazai hoteleket mutatunk, amikben biztosan nem csalódtok majd!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nathan Sawaya elismert New York-i művész élethű szobrokat alkot, amelyekhez csakis LEGO® kockákat használ. Ő az első olyan művész a világon, aki a jól ismert LEGO® kockákat a művészetben használta fel. A kiállítást a CNN a Top 10 kötelezően megnézendő világkiállítás közé sorolta.
Pécsett nem áll meg a kultúra, sőt! Novemberben színház, koncert, tánc, grafikai fesztivál, slam poetry, stand up comedy, ismeretterjesztő előadás és irodalmi est is szerepel a Zsolnay Örökségkezelő NKft. kínálatában.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
5 családi program és gyerekbarát kiállítás Magyarországon, amit felnőttként is imádni fogtok
2022.10.17 | 7 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gyermekekkel
Keltsétek életre a terepasztalokon száguldó vonatokat és környezetüket egy varázslatos tárlaton a Balaton mellett, vagy nevezzetek be egy különleges, nosztalgikus emléktúrára Budapest egyik legklasszabb múzeumában! Elhoztuk nektek azt az 5 szuper gyermekbarát kiállítást, ami felnőttként is lebilincsel majd benneteket.